Γάτες και μετακόμιση

Φωτεινή

Πηγή:http://www.fabcats.org/owners/moving/info.html

Οι γάτες αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με το περιβάλλον τους και μια μετακόμιση είναι, πιθανότατα, στρεσογόνα. Ο προγραμματισμός θα εξασφαλίσει ότι η μετάβαση από το ένα σπίτι στο άλλο προχωρεί ομαλά. Εξάλλου, αυτή είναι δύσκολη περίοδος για εσάς και ένας λόγος ανησυχίας λιγότερος είναι καλή ιδέα!


Ημέρα της μετακόμισης

* Πριν φθάσει το φορτηγό είναι καλύτερα να βάλετε τη γάτα σας σε ένα δωμάτιο - ο ιδανικός χώρος θα ήταν ένα υπνοδωμάτιο.

* Βάλτε τη γατοφόρο, το κρεβάτι, τα πιάτα φαγητού και νερού και την αμμολεκάνη σε αυτό το δωμάτιο και βεβαιωθείτε ότι η πόρτα και τα παράθυρα παραμένουν κλειστά.

* Τοποθετήστε μια ανακοίνωση στην πόρτα, έτσι ώστε οι μεταφορείς και οι συγγενείς σας να γνωρίζουν ότι αυτή η πόρτα θα πρέπει να μείνει κλειστή.

* Όταν αδειάσουν όλα τα υπόλοιπα δωμάτια, τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα μπορούν να τοποθετηθούν τελευταία στο φορτηγό. Πριν απομακρυνθούν τα έπιπλα, βάλτε τη γάτα στη γατοφόρο και τοποθετήστε τη με ασφάλεια στο αυτοκίνητο για το ταξίδι προς τη νέα σας κατοικία. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για τη μεταφορά της γάτας σας.

 * Τα έπιπλα της κρεβατοκάμαρας πρέπει να είναι και τα πρώτα που θα τοποθετηθούν στο νέο σας σπίτι.

* Βάλτε ένα σπρέυ φερομόνης στο επίπεδο του δαπέδου στο υπνοδωμάτιο όπου θα περιορίσετε τη γάτα σας προσωρινά. Μόλις ετοιμαστεί το δωμάτιο, βάλτε τη γάτα σας με το κρεβατάκι της, τα πιάτα της και την αμμολεκάνη και κλείστε την πόρτα. Αν είναι δυνατόν, ένα μέλος της οικογένειας να καθίσει στο δωμάτιο με τη γάτα για λίγη ώρα, καθώς εκείνη θα εξερευνά το χώρο.

* Δώστε τη γάτα λίγο φαγητό.

* Αφού ολοκληρωθεί η μετακόμιση, η γάτα σας μπορεί να εξερευνήσει και το υπόλοιπο του σπιτιού, ένα δωμάτιο κάθε φορά.

* Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι για να δείξετε στη γάτα ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές.

* Βεβαιωθείτε ότι όλες οι εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά.

* Να είστε προσεκτικοί όταν αφήνετε τη γάτα σας χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα ή σε δωμάτιο με συσκευές, καθώς ιδιαίτερα νευρικές γάτες αναζητούν συχνά καταφύγιο στα κενά πίσω από τις συσκευές.

* Αν η γάτα σας είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, είναι καλύτερα να την αφήσετε σε μια πανσιόν μια ημέρα πριν την μετακόμιση και να την πάρετε αφού εγκατασταθείτε στο νέο σας σπίτι.


Μεταφέροντας τη γάτα σας

* Αν η γάτα σας είναι ανήσυχη όταν ταξιδεύετε, μπορείτε να μιλήσετε με τον κτηνίατρο πριν τη μεταφορά. Μπορεί να της χορηγηθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό.
* Ταϊστε τη γάτα σας κανονικά, αλλά το γεύμα να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν το ταξίδι.

* Μεταφέρετε τη γάτα σε μια ασφαλή γατοφόρο.

* Ψεκάστε το εσωτερικό της γατοφόρου με φερομόνη μισή ώρα πριν βάλετε μέσα τη γάτα.

* Ασφαλείστε τη γατοφόρο στο κάθισμα με τη ζώνη ασφαλείας.

* Μη μεταφέρετε τη γάτα σας με το φορτηγό ή στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου.

* Αν είναι να πάτε μακρύ ταξίδι, μπορείτε να σταματήσετε και να δώσετε στη γάτα νερό ή τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την αμμολεκάνη, αν και οι περισσότερες γάτες δε θα ενδιαφερθούν.

* Αν κάνει πολύ ζέστη, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο έχει κλιματισμό. Μην αφήνετε ποτέ τη γάτα μέσα στο αυτοκίνητο, σε περίπτωση που σταματήσετε στο δρόμο.


Βοηθήστε τη γάτα σας να εγκλιματιστεί

* Κρατήστε τη γάτα στο σπίτι τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον.

* Δώστε της μικρά και συχνά γεύματα.

* Διατηρήστε τη ρουτίνα που είχατε στο προηγούμενο σπίτι σας για να εξασφαλίσετε τη συνέχεια και την οικειότητα.

* Βοηθήστε τη γάτα να αισθανθεί ασφαλής στο νέο σπίτι εξαπλώνοντας παντού τη μυρωδιά της. Πάρτε ένα απλό βαμβακερό πανί ή ελαφριά βαμβακερά γάντια και τρίψτε τη γάτα σας απαλά γύρω από τα μάγουλα και το κεφάλι για να πάρετε τη μυρωδιά της από τους αδένες γύρω από το πρόσωπο. Τρίψτε μετά ελαφρά αυτό το πανί ή τα γάντια στις γωνιές των πορτών, των τοίχων και των επίπλων στο ύψος της γάτας για να τη βοηθήσετε να εξοικειωθεί με την περιοχή το συντομότερο δυνατό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μέχρι να δείτε τη γάτα να τρίβεται στα αντικείμενα.

* Συνεχίστε τη χρήση προϊόντων φερομόνης και τοποθετήστε τη συσκευή σε όλο το σπίτι, σε ένα ένα δωμάτιο κάθε φορά.

* Θα πρέπει να λαμβάνεται επιπλέον μέριμνα για τη γάτα που μένει μόνιμα μέσα στο σπίτι, καθώς το νέο περιβάλλον πιθανόν να την ανησυχήσει.


Αφήνοντας τη γάτα σας να βγει έξω

* Κρατήστε τη γάτα στο σπίτι για 2 εβδομάδες για να συνηθίσει το νέο χώρο.

* Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας φέρει κάποιο (λουράκι με κλιπ που ανοίγει αν πιαστεί κάπου) με το όνομά της, τη διεύθυνσή της και έναν αριθμό τηλεφώνου.

* Εναλλακτικά, ή επιπλέον, ζητήστε από τον κτηνίατρο να της βάλει μικροτσίπ για να σιγουρευτείτε ότι θα σας την επιστρέψουν αν χαθεί. Αν έχει ήδη μικροτσίπ, θυμηθείτε να ενημερώσετε για την αλλαγή της διεύθυνσής σας και του αριθμού τηλεφώνου σας.

* Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια στην ώρα τους.

* Σκεφθείτε να τοποθετήσετε πορτάκι για να διευκολύνετε την πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο. Βεβαιωθείτε ότι το πορτάκι ανοίγει ηλεκτρονικά ή μαγνητικά για να αποφύγετε τον κίνδυνο να εισβάλλουν σπίτι σας ξένες γάτες.

*Διώξτε μακριά κάθε γάτα που θα δείτε στον κήπο σας. Η γάτα σας θα χρειαστεί κάθε βοήθεια για να καθορίσει την περιοχή της σαν "νέα γάτα στη γειτονιά".

* Γνωρίστε στη γάτα σας το εξωτερικό περιβάλλον σταδιακά ανοίγοντας την πόρτα και βγαίνοντας μαζί της στον κήπο.

* Αν χρησιμοποιείτε σαμαράκι, θα ήταν χρήσιμο να την κάνετε βόλτα στον κήπο.

* Μην τη μεταφέρετε έξω, αφήστε την ίδια να αποφασίσει αν θέλει να εξερευνήσει.

* Αρχικά, αφήνετε πάντα την πόρτα ανοιχτή, ώστε να μπορέσει να μπει μέσα, αν κάτι την τρομάξει.

* Οι γάτες που βγαίνουν έξω και έχουν την εμπειρία της αλλαγής τα πάνε, γενικά, καλά. Οι δειλές γάτες μπορεί να χρειαστούν χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και θα πρέπει να συνοδεύονται έξω μέχρις ότου αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Εμποδίστε τη γάτα σας από το να επιστρέψει στο παλιό σπίτι

Αν το νέο σας σπίτι βρίσκεται κοντά, όταν βγει η γάτα σας έξω μπορεί να εξερευνήσει και να βρει γνωστές διαδρομές που θα την οδηγήσουν πίσω στην παλιά σας κατοικία. Είναι συνετό να ειδοποιήσετε τους νέους ενοίκους ότι μπορεί να επιστρέψει η γάτα σας και να τους ζητήσετε να επικοινωνήσουν μαζί σας αν τη δουν. Είναι σημαντικό να μην την ταϊσουν ή ενθαρρύνουν με οποιοδήποτε τρόπο, αυτό απλώς θα της προκαλέσει σύγχυση. Αν έχετε μετακομίσει στην ευρύτερη περιοχή, θα ήταν χρήσιμο να κρατήσετε τη γάτα στο σπίτι για όσο δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πολύ πρακτικό, δεδομένου ότι οι γάτες οι οποίες, ενδεχομένως, θα επιστρέψουν στα προηγούμενα λημέρια τους δε θα περιοριστούν για πολύ καιρό. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για την εγκατάσταση της γάτας σας στο νέο της σπίτι. Θα βοηθήσουν μαζί με τη χρήση συνθετικής και φυσικής μυρωδιάς για να κάνετε το περιβάλλον να φανεί όσο το δυνατόν πιο οικείο. Μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες αφού φύγετε από το παλιό σπίτι πριν η γάτα τελικά συνηθίσει. Αν αυτή η διαδικασία της προκαλεί στρες, αν επανειλημμένα επιστρέφει στο παλιό σπίτι ή διασχίζει πολυσύχναστους δρόμους για να φτάσει εκεί, ίσως να είναι καλύτερο και ασφαλέστερο να την υιοθετήσουν οι νέοι ένοικοι ή ένας γείτονας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Δεν είναι ποτέ το ιδανικό να αλλάξετε τον τρόπο ζωής της γάτα σας και από έξω να την περιορίσετε μέσα, αλλά μερικές φορές είναι αναγκαίο όταν γίνεται μετακόμιση που απαιτεί τον περιορισμό της. Αν η γάτα σας περνά τον περισσότερο καιρό έξω, ίσως είναι καλύτερα να μείνει στην παλιά της γειτονιά. Εάν, ωστόσο, η γάτα σας περνάει λίγη ώρα έξω τότε μπορεί να αποδεχθεί να μένει μέσα στο σπίτι μελλοντικά. Οι γάτες που μένουν μέσα χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη τους για να τις ενθαρρύνει να ασκούνται και να αποφεύγουν την ανία. Προτάσεις για να "προκαλέσετε" τη γάτα σας:

* Κρύψτε ξηρή τροφή σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να ενισχύσετε την αίσθηση του "κυνηγιού"

* Παρέχετε ψηλά σημεία και ονυχοδρόμια για να σκαρφαλώνει η γάτα σας

* Παίξτε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα παιχνίδι "κυνηγού - θηράματος".
Περιστασιακά, ιδιοκτήτες έχουν την τύχη να μετακομίσουν σε σπίτι όπου μπορούν να αφήσουν τη γάτα τους έξω για πρώτη φορά. Η μετάβαση της γάτας που μένει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι σε εξωτερικό χώρο, αν γίνει ομαλά, θα ενισχύσει την καλή συναισθηματική της κατάσταση και θα της δώσει τη δυνατότητα να ζήσει μια πιο φυσική ζωή.
Ακολουθήστε τις κατευθυντήριες γραμμές για να αφήσετε τη γάτα σας έξω, αλλά αποδεχθείτε το ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι σταδιακή. Πολλές γάτες, υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να προτιμούν να βγαίνουν έξω μόνο όταν είστε κι εσείς εκεί για να παρέχετε σιγουριά.

Μετακόμιση σε μικρό σπίτι

Αν έχετε πολλές γάτες, τότε αυτές έχουν συνηθίσει στην άπλα του προηγούμενου σπιτιού σας. Η μετακόμιση σε μικρότερο σπίτι θα μπορούσε, ενδεχομένως, να προκαλέσει κάποια ένταση μεταξύ τους. Περιορίστε τον κίνδυνο του ανταγωνισμού, παρέχοντας επαρκείς πόρους, όπως:

* κρεβάτια

* αμμολεκάνες

* πιάτα για φαγητό και νερό

* Υψηλές επιφάνειες για ξεκούραση (π.χ. ντουλάπες, ντουλάπια, ράφια)

* Ιδιωτικούς χώρους για να κρύβονται (π.χ. κάτω από το κρεβάτι, στο βάθος της ντουλάπας)

Η μετακόμιση είναι μία από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες. Βοηθώντας τη γάτα σας να εγκατασταθεί με ψυχραιμία και με ελάχιστα προβλήματα, η αρμονία στο νέο σας σπίτι μπορεί να επέλθει λίγο πιο γρήγορα.