gatospito
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ήπαρ

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Ήπαρ Empty Ήπαρ

Δημοσίευση από Milly Τετ Μαρ 05, 2008 3:33 pmΓενικά
Το ήπαρ είναι το κεντρικό εργαστήριο του σώματος.
Κατασκευάζει την χολή για να γίνει η πέψη των λιπών. Συνθέτει γλυκόζη (το καύσιμο του οργανισμού) και την αποθηκεύει με την μορφή γλυκογόνου. Εξουδετερώνει ορμόνες και συνθέτει πρωτείνες, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Παράγει ουσίες που βοηθούν στην πήξη του αίματος και διασπά την αιμοσφαιρίνη - ουσία με την οποία είναι φτιαγμένα τα ερυθρά αιμοσφαίρια - και την αποβάλλει στην χολή. Χωρίς το ήπαρ δεν μπορούν να αδρανοποιηθούν τα δηλητήρια και τα φάρμακα. Σ' αυτό αποθηκεύονται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία άκρως απαραίτητα.
Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού.
Επειδή κάθε ουσία που εισάγεται στο πεπτικό σύστημα περνάει υποχρεωτικά από το ήπαρ, (πυλαία φλέβα) υπάρχει πάντα κίνδυνος να προσβληθεί από δηλητήρια και τοξίνες. Εκτός από αυτό προσβάλλεται και από δηλητήρια που δημιουργούνται μέσα στον οργανισμό εξ αιτίας διαταραχών άλλων οργάνων όπως για παράδειγμα όταν εμφανιστεί σακχαρώδης διαβήτης.
Παρ' όλα αυτά το ήπαρ έχει μεγάλη αναγεννητική ικανότητα… γνώση που κατείχαν και οι αρχαίοι (μύθος του Προμηθέα).
Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει Προβλήματα Ήπατος;

Συμπτώματα όπως ανορεξία, λήθαργος, απώλεια βάρους, πυρετός, δίψα και εμετός συντροφεύουν τα ηπατικά νοσήματα. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να παρατηρηθεί ίκτερος (κίτρινο δέρμα) και σε σοβαρές ηπατικές δυσλειτουργίες αφύσικη συμπεριφορά και σιαλόρροια.. Σε μερικές ηπατικές νόσους δεν είναι σπάνια η συγκέντρωση υγρού στην κοιλιά (ασκίτης).
Οι κυριότερες νόσοι
Ηπατική λιπίδωση

Η συχνότερη ηπατοπάθεια. Αν κάποια γάτα σταματήσει να τρώει...κινητοποιούνται τα λίπη των λιπαποθηκών και διοχετεύονται στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να διηθηθεί (γεμίσει) το ήπαρ με λίπος και να προκληθούν ζημιές και δυσλειτουργίες.
Περισσότερο επιρρεπείς στην ηπατική λιπίδωση είναι οι παχύσαρκες γάτες όταν σταματούν για κάποια αιτία να τρώνε. Αν δεν αναληφθεί αμέσως ιατρική φροντίδα πολλές γάτες πεθαίνουν. Η ανάρρωση συνήθως μπορεί να απαιτήσει …μήνες.
Ηπατίτιδα (Φλεγμονή του ήπατος)

Τα αγγεία της χολής σχηματίζουν ένα "δέντρο" μέσα στο ήπαρ. Ο "κορμός" του είναι ο χοληφόρος πόρος μαζί με την χοληδόχο κύστη και τα "κλαδιά" του που ξεκινούν από τον χοληφόρο πόρο και διακλαδίζονται σε όλο και πιο μικρά "κλαδάκια" σε ολόκληρη την μάζα του ήπατος είναι τα χολαγγεία.
Διακρίνουμε δύο τύπους φλεγμονωδών νόσων :
Η Χολαγγειΐτιδα (C) που οφείλεται σε φλεγμονή των χοληφόρων πόρων και η Χολαγγειοηπατίτιδα (CH) που οφείλεται σε φλεγμονή και των χοληφόρων πόρων αλλά και των γύρω από αυτούς ηπατικών κυττάρων.
Πολύ συχνά είναι δυνατόν να έχουμε σε κάποια σημεία του ήπατος χολαγγειΐτιδα και σε άλλα χολαγγειοηπατίτιδα. Τότε μιλάμε για την σύνθετη χολαγγειΐτιδα- χολαγγειοηπατίτιδα (CCHC).
Κοινά συμπτώματα είναι η ανορεξία, η απώλεια βάρους, η διάρροια, η σιαλόρροια η ναυτία, και ο εμετός. Αναλόγως της διάγνωσης που θα τεθεί μετά από εργαστηριακούς ελέγχους και πιθανή βιοψία του ήπατος, ο γιατρός θα προχωρήσει στην θεραπεία. Δύο γάτες με σύνθετη χολαγγειΐτιδα- χολαγγειοηπατίτιδα (CCHC) μπορεί να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη θεραπεία.
Δηλητηριάσεις

Πολλά φάρμακα που είναι ασφαλή για άλλα είδη ζώων ή και τον άνθρωπο μπορούν να βλάψουν το ήπαρ της γάτας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό πριν δώσετε οτιδήποτε.
Αν η γάτα παρουσιάσει δηλητηρίαση προσπαθήστε να θυμηθείτε σε ποια φάρμακα ή άλλες τοξικές ουσίες είχε πρόσβαση.
Όγκοι

Συναντώνται πρωτογενείς όγκοι που προκύπτουν από νεοπλασία του ηπατικού ιστού και δευτερογενείς όγκοι (μεταστάσεις) από διάφορα σημεία του σώματος. Τα ονόματα των συνηθέστερων όγκων είναι ηπατοκυτταρικό αδενοκαρκίνωμα, καρκίνωμα χολαγωγού, αδένωμα χολαγωγού, αιμαγγειοσάρκωμα, ινοσάρκωμα, λειομυοσάρκωμα. Δυστυχώς οι περισσότεροι ηπατικοί όγκοι έχουν φτωχή πρόγνωση.
Αμυλοείδωση

Η αμυλοείδωση είναι μια πάθηση αντίστοιχη της λιπώδους εκφύλισης που αναφέραμε προηγουμένως. Το αμυλοειδές -που είναι μια πρωτεΐνη- συγκεντρώνεται για διάφορους λόγους μέσα στα όργανα της γάτας. Αν συγκεντρωθεί στο ήπαρ προκαλεί δυσλειτουργία και προδιάθεση για ρήξη του ήπατος και αιμορραγία.
Κύστεις με αίμα

Μερικές φορές μέσα στο ήπαρ μπορούν να δημιουργηθούν κύστεις που περιέχουν αίμα (Peliosis hepatica). Οι κύστεις αυτές πολλές φορές συνοδεύουν άλλες νόσους του ήπατος όπως την αμυλοείδωση αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστούν και μόνες τους.
Ο μόνιμος κίνδυνος που εγκυμονούν είναι ότι σπάνε με μεγάλη ευκολία (ένα χτύπημα ή μια πτώση) και έχουν σαν επακόλουθο εσωτερική αιμορραγία.
Αγγειακή παράκαμψη ήπατος

Οι τροφές, οι βιταμίνες, τα φάρμακα, τα μικρόβια ή ακόμη και τα δηλητήρια που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα της γάτας απορροφώνται από λεπτά σωληνάκια (λεμφαγγεία) που ενώνονται το ένα με το άλλο και καταλήγουν όλα μαζί σε έναν κεντρικό αγωγό, την πυλαία φλέβα. Ο ρόλος της πυλαίας φλέβας είναι να οδηγήσει όλες αυτές τις χρήσιμες αλλά μερικές φορές και επικίνδυνες ουσίες για επεξεργασία στο εργοστάσιο του οργανισμού, το ήπαρ (συκώτι).
Μερικές γάτες γεννιόνται ή αποκτούν αργότερα κάποιο “σωληνάκι κλέφτη” που ξεκινώντας από την πυλαία φλέβα οδηγεί ένα μέρος του περιεχομένου της (παρακάμπτοντας το ήπαρ) να χυθεί απ ευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.
Τους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να παρατηρήσετε σάλια, σπασμούς, δυσκολία στη βάδιση και την αρμονία των κινήσεων, τρέμουλο, και κούραση. Σπανιότερα είναι δυνατόν να παρουσιαστεί παροδική ή μόνιμη τύφλωση, φωνητική επιμονή, εκνευρισμός, στρογγυλές και μεγάλες κόρες ματιών (μυδρίαση), ανορεξία, διάρροια, εμετοί, πολυουρία και πολυδιψία.
Ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει πολλά νοσήματα που δίνουν παρόμοια συμπτώματα για να καταλήξει στην διάγνωση. Η θεραπεία ξεκινά με φαρμακευτική υποστήριξη. Όσες γάτες κριθεί ότι θα ωφεληθούν, αντιμετωπίζονται χειρουργικά χρησιμοποιώντας ειδικό χειρουργικό σφιγκτήρα που κλείνει μέρα με την μέρα την διάμετρο του αγγείου “κλέφτη” ώστε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στο ήπαρ να προσαρμοστεί στην καθημερινά αυξανόμενη ροή που θα δέχεται από την πυλαία φλέβα.
Τοξοπλάσμωση

Πιθανόν να παρατηρηθεί ίκτερος. Ενδοκυτταρικός πολλαπλασιασμός των ταχυζωϊδίων της τοξοπλάσμωσης στα ηπατικά και παγκρεατικά κύτταρα έχει σαν αποτέλεσμα νέκρωση των κυττάρων και ηπατική ανεπάρκεια ή/και παγκρεατίτιδα.
Cytauxzoon Felis

Πρωτόζωο παράσιτο μεταδιδόμενο με τσιμπούρι. Σχεδόν 100% θανατηφόρος νόσος. Απαντάται κυρίως σε γάτες που τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση και “έξω”. Ψηλός πυρετός, αφυδάτωση, ίκτερος, απροθυμία να μετακινηθούν είναι μερικά από τα συμπτώματα.
Λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP)

Πιθανόν να παρατηρηθεί ίκτερος. Αναπτύσσεται φλεγμονώδης ιστός (περιαγγειακό πυοκοκκίωμα) γύρω από τις αρτηρίες και τις φλέβες του ήπατος με αποτέλεσμα ηπατική ανεπάρκεια και ενδοηπατική ή εξωηπατική έμφραξη του χοληφόρου πόρου.
Λοιμώδης λευχαιμία (FeLV)

Πιθανόν να παρατηρηθεί ίκτερος. Προκαλεί κακοήθη εξαλλαγή των κυττάρων του ήπατος και ανάπτυξη ηπατικού (όγκου) λεμφοσαρκώματος.
Milly
Milly
Συνερ-γάτα
Συνερ-γάτα

Θηλυκό
Γάτα
Ηλικία : 107
Τόπος : Π.Φάληρο
Αριθμός γατουνίων : .. και άνω
Motto : Τίποτα δεν μένει εκεί για πάντα
Ημερομηνία Εγγραφής : 19/11/2007
Mood : Ήπαρ M_hug

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ήπαρ Empty Απ: Ήπαρ

Δημοσίευση από Milly Τετ Μαρ 05, 2008 3:57 pm

:x Το κείμενο κόβεται δεξιά (δεν ξέρω γιατί) αλλά ελπίζω να το διορθώσει η Βικτωρία αν θέλει να το βάλει στα άρθρα.
Αχ τί τραβάει μαζί μας... ❤
Milly
Milly
Συνερ-γάτα
Συνερ-γάτα

Θηλυκό
Γάτα
Ηλικία : 107
Τόπος : Π.Φάληρο
Αριθμός γατουνίων : .. και άνω
Motto : Τίποτα δεν μένει εκεί για πάντα
Ημερομηνία Εγγραφής : 19/11/2007
Mood : Ήπαρ M_hug

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ήπαρ Empty Απ: Ήπαρ

Δημοσίευση από Chouzouris Τετ Μαρ 05, 2008 6:51 pm

Το έβαλα ήδη!!!!!!!!!!!!!!!! :frou:

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
Ήπαρ 02t480

I used to be schizophrenic, but WE are OK now.

Ήπαρ Gatota10

Chouzouris
Chouzouris
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Θηλυκό
Ποντικός
Ηλικία : 50
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood : Ήπαρ Welcome

https://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ήπαρ Empty Απ: Ήπαρ

Δημοσίευση από ismini Τετ Μαρ 05, 2008 8:19 pm

Ευχαριστούμε για το άρθρο! Veryhappy
ismini
ismini
Artistic Moderator/Καλλιτεχνό-γατα
Artistic Moderator/Καλλιτεχνό-γατα

Θηλυκό
Χοίρος
Ηλικία : 51
Αριθμός γατουνίων : Δύο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Πεπίτο!
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/11/2007
Mood : Ήπαρ M_flush

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ήπαρ Empty Απ: Ήπαρ

Δημοσίευση από ladycat Πεμ Μαρ 06, 2008 1:49 am

τελειοοο
ladycat
ladycat
Moderator/Πρωτερ-γάτα
Moderator/Πρωτερ-γάτα

Θηλυκό
Γάτα
Ηλικία : 46
Τόπος : πειραιας εδω εκει περα παραπερα σαν αλανιαρα γατα απο την Χιο
Αριθμός γατουνίων : ΕΥΑ ,ΖΥΛΙΤΟ ,ΠΙΣΣΑΣ ,ΛΑΜΠΗΣ,ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ, ΦΕΛΙΞ,ΤΙΓΡΑΚΗΣ ,ΠΟΚΥ ΟΛΟΔΙΚΑ ΜΟΥ!!!! ΦΟΙΒΟΣ, ORLANDO ΤΙΑ , ΜΠΕΜΠΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΑ .ΚΑΡΑΜΟΥΖΑΣ ΠΑΤΟΥΝΟΣ ΦΕΛΙΤΣΙΑ ΧΑΙΤΑΚΙΑΣ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΚΛΠ...............ΤΑ ΕΞΩ
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : ανοιξη,φθινοπωρο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : ΤΟΝ ΧΟΥΖΟΥΡΙ ΤΗΣ ΑΝΤΜΙΝ
Motto : Να είχα 2 χειροβομβίδες να τα κάνω όλα βίδες σπίτια αυτοκίνητα κινητά κ ακίνητα να είχα άλλη μια για μένα να κάνω χάρη κ σε εσένα Νότης σφακιανάκης
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/11/2007
Mood : Ήπαρ M_tears

https://darkstoriesbyef.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ήπαρ Empty Απ: Ήπαρ

Δημοσίευση από Φωτεινή Πεμ Μαρ 06, 2008 10:47 am

Ευχαριστούμε! ❤
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 100
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Ήπαρ M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης