ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

himaira

ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ
Εάν θέλετε να ζευγαρώσετε μια γάτα καθαρόαιμη με έναν επίσης καθαρόαιμο αρσενικό, θα πρέπει να κανονίσετε την επαφή όταν η γάτα σας είναι στην περίοδο σύλληψης και «καλεί» αρσενικούς. Το ζευγάρωμα πρέπει να το επιβλέπετε όταν χρειάζεται. Η θηλυκιά μένει για ζευγάρωμα τουλάχιστον τρεις ημέρες. Πρέπει επίσης να έχει κάνει όλα της τα εμβόλια, μπορεί ακόμη να χρειαστεί να της κάνετε μία εξέταση αίματος, για να εξακριβώσετε αν πάσχει από AIDS των γάτων. Η θηλύκια κατά το ζευγάρωμα ελευθερώνει ωάρια από τη μήτρα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για το πότε είναι έτοιμη να ζευγαρώσει. Αρχίζει με τη φάση του κύκλου που ονομάζεται «προ-οίστρος», κατά τον οποίο η διάθεση της γίνεται εμφανής από το κύλισμα στο πάτωμα, θα αρχίσει ακόμη να «καλεί» και να ουρλιάζει για να προκαλέσει τους γύρω γάτους. Επίσης, ενδέχεται να λερώσει στο σπίτι, και η οσμή από τα ούρα της, που περιέχουν φερορμόνες, θα «ενημερώσουν» τους αρσενι¬κούς της περιοχής ότι είναι διαθέσιμη.
Οι επαναλαμβανόμενες επαφές μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του ζευγαρώματος. Εάν δε θέλετε γατάκια από δύο αρσενικούς, κρατήστε τη γάτα σας μέσα για δέκα ημέρες μετά το ζευγάρωμα με τον επιθυμητό πατέρα.



ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη κρατά εννέα εβδομάδες, αλλά δε γίνεται εμφανής παρά στο τελευταίο στάδιο. Όσο διαρκεί, το φαγητό της γάτας πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι επίσης πιθανόν ο κτηνίατρος σας να συστήσει τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Η γάτα θα πρέπει να υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο τέσσερις εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα και μία εβδομάδα πριν τη γέννα.

Η ΓΕΝΝΑ
Η γάτα σας θα ψάξει να βρει ένα ήσυχο μέρος για να γεννήσει. Φτιάξτε ένα βολικό κρεβάτι ενθαρρύνετε τη να μάθει να το χρησιμοποιεί από πριν, ώστε να μη γεννήσει κάπου έξω από σπίτι, όπου θα είναι δύσκολο να παρακολουθείτε κι εκείνη και τα μικρά της.
Συνήθως οι γάτες γεννούν χωρίς βοήθεια, πρέπει όμως να είστε εκεί μήπως παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται την επέμβαση κτηνίατρου. Αφού γεννήσει, μην την ενοχλείτε, γιατί μπορεί να μετακινήσει τα γατάκια της μεταφέροντας τα ένα ένα από το σβέρκο αλλού, σε κάποιο πιο ήσυχο σημείο. Τα γατάκια έχουν κλειστά μάτια και δεν τα ανοίγουν παρά λίγες ημέρες μετά τη γέννα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Από την πρώτη ημέρα πρέπει να κρατάτε για ελάχιστα λεπτά κάθε γατάκι, για να μάθει την ανθρώπινη επαφή. Μετά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες που απογαλακτίζουν, θα αρχίσουν να τρώνε μόνα τους στερεά τροφή και να φροντίζουν την ατομική τους καθαριότητα.
Τα γατάκια ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των πέντε έξι μηνών, αλλά δε συνιστάται το ζευγάρωμα τους έως τους δώδεκα μήνες. Εάν θέλετε η γάτα σας να ζευγαρώσει και έχετε αποφασίσει να μην τη στειρώσετε, μπορείτε ν περιορίσετε την εμφάνιση των περιόδων ζευγαρώματος, η συχνότητα των οποίων είναι κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, με ειδικές ενέσεις τις οποίες θα κάνει ο κτηνίατρος σας.

ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΟΡΦΑΝΩΝ ΓΑΤΙΩΝ
Ενδέχεται να χρειαστεί να μεγαλώσετε εσείς εγκαταλελειμμένα ή ορφανά γατάκια. Το μεγάλω¬μα τους είναι δύσκολη υπόθεση, όχι μόνο εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για τα συχνά γεύματα, αλλά και διότι τα πολύ μικρά γατάκια είναι ευαίσθητα στις ασθένειες. Αν είναι δυνατόν, βρείτε μια γάτα που θηλάζει λίγα γατάκια. Ίσως ο κτηνίατρος σας να ξέρει κάποιον εκτροφέα ή ιδιώτη που έχει γάτα που θηλάζει και σας φέρει σε επαφή. Αν πάντως πρέπει να τα αναθρέψετε μόνοι σας, ακολουθήστε τις οδηγίες:

Υγιεινή

Όταν μεγαλώνετε ένα ορφανό γατάκι, είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να απολυμαίνετε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε. Το γάλα της μητέρας περιέχει πολύτιμα αντισώματα για τις πρώτες εβδομάδες ζωής και χωρίς αυτό μπορεί πολύ εύκολα το γατάκι να πεθάνει από κάποια μόλυνση.

Απαραίτητα σκεύη
Τα σκεύη που χρειάζεστε είναι απλά. Ένα σταγονόμετρο (από το φαρμακείο) για να ταΐζετε το γατάκι, μία σύριγγα στην οποία η βελόνα θα έχει αντικατασταθεί από ένα λεπτό σωλήνα, καθώς κι ένα ειδικό μπιμπερό για γατάκια από κατάστημα με είδη για ζώα.

Ποσότητα τροφής

Την πρώτη εβδομάδα να την ταΐζετε κάθε δύο ώρες, δίνοντας κάθε φορά ένα κουτάλι της σούπας (5 ml). Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα κάθε γεύματος και μειώστε τα γεύματα σιγά σιγά έως ότου φτάσετε τα τέσσερα την ημέρα.

Συνταγή σύνθεσης γάλακτος

Σε περίπτωση ανάγκης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιδικό γάλα (για βρέφη), σε διπλάσια όμως πυκνότητα από το κανονικό, ή το ακόλουθο μείγμα:
•    200 ml (1 φλιτζάνι) φρέσκο γάλα
(ιδανικό είναι το ειδικό γάλα
για γάτες).
•    50 ml (μισό κουτάλι του γλυκού) κρέμα γάλακτος.
•    1/4 κρόκο αυγού.
•    1 σταγόνα μουρουνέλαιο.
•    1,25 ml (1 /4 κουταλιού του γλυκού) αποστειρωμένο μεδούλι (στα ειδικά καταστήματα).

Ανακατέψτε το μείγμα έως ότου γίνει ομοιογενές και δώστε το όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία σώματος. Κανονικά θα έπρεπε να παρασκευάζετε φρέσκο μείγμα για κάθε γεύμα. Μπορείτε όμως και να το διατηρείτε στο ψυγείο για λίγες ώρες, αρκεί, πριν το δώσετε στο γατάκι, να το ξαναζεστάνετε στη θερμοκρασία του σώματος.





Απογαλακτισμός υιοθετημένου γατιού
Αν το υιοθετημένο ορφανό γατάκι επιζήσει τις πρώτες πέντε εβδομάδες, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να απογαλακτίσει και να το στρέψετε στη στερεά τροφή, όπως θα έκανε και η μητέρα του στην ηλικία αυτή.

Διατροφή για απογαλακτισμό

Στο στάδιο αυτό μπορείτε να ετοιμάσετε γεύματα επιλέγοντας ανάμεσα στα ακόλουθα:
•    Στερεά τροφή ειδική για γατάκια.
•    Ειδικό μείγμα σε σκόνη (από τα αντίστοιχα καταστήματα).
•    Γάλα ανακατεμένο με ωμό κρόκο αυγού.
•    Μπισκότα για σκυλάκια μουσκεμένα σε γάλα.


Φροντίδα υγείας
Απλός ιατρικός έλεγχος
Το καλύτερο είναι να αρχίσετε τους εβδομαδιαίους ελέγχους όταν η γάτα είναι ακόμη μικρή, έτσι ώστε να αποκτήσει την εμπειρία και να συνηθίσει. Αν κάποια στιγμή ανησυχήσετε για την υγεία της, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Ο τακτικός σας έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Στόμα

Ανασηκώστε προσεκτικά τα χείλη και εξετάστε τα ούλα και τα δόντια. Τα πίσω ειδικά δόντια δεν πρέπει να έχουν συσσωρευμένη πέτρα και τα ούλα πρέπει να έχουν ένα υγιές ροζ χρώμα.

Μάτια

Ελέγξτε τα βλέφαρα για ίχνη δακρύων. Εάν τα βλέφαρα είναι κόκκινα, πλύντε τα με ειδικό υγρό σαπούνι, που 8α προμηθευτείτε από τον κτηνία¬τρο σας, κι αν δεν υποχωρήσει σε 48 ώρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αυτιά

Καθαρίστε απαλά το εξωτερικό μέρος του αυτιού με μπατονέτα βουτηγμένη σε ελαιόλαδο (αν το κερί που θα βγει είναι πολύ ή έχει άσχημη οσμή, πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για εξετάσεις). Ποτέ μη βάζετε την μπατονέτα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Νύχια

Προσέξτε να μη σχίζονται ή παραμεγαλώνουν. Αν έχουν μεγαλώσει υπερβολικά, μπορεί να χρειαστεί να τα κόψετε (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας αν έχετε αμφιβολίες).

Δέρμα

Ψάξτε το δέρμα για φαλακρά σημεία άμεση αντιμετώπιση των δερματικών π, των βοηθά να επέλθει γρήγορη και πάλι ενώ η καθυστέρηση μπορεί να κάνει τη χρόνια.




ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε μια άρρωστη, θα πέφτει σε λήθαργο, κι αν πιάσουμε, θα είναι ζεστή. Μπορεί ακόμα δείχνει σημάδια πόνου, ιδιαίτερα όταν την κρατάμε ή την πιέζουμε, και να έχει δύσκολη και γρήγορη αναπνοή όταν είναι ξαπλωμένη. Ακόμη  και μια υγιής γάτα μπορεί να αρνηθεί να φάει αν έχει μόλις αλλάξει σπίτι ή αν την έχει φοβίσει κάτι πολύ, αν όμως αρνείται να φάει για αρκετές μέρες, πηγαίνετε την στον κτηνίατρο.
Μία περίεργη συνήθεια που έχουν οι γάτες όταν αρρωσταίνουν, πονούν ή έχουν πληγωθεί είναι να κρύβονται σε σκοτεινά μέρη ή θάμνους. Η συμπεριφορά αυτή ανάγεται στην εποχή που ζούσαν ελεύθερες στην άγρια φύση: όταν ένιωθαν ευάλωτες και ανίκανες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, κρύβονταν από τα τσακάλια και τʼ άλλα αρπακτικά που τις απειλούσαν.

Μερικές από τις ασθένειες που πλήττουν τις γάτες είναι οι εξής:


Ασθένειες του ουροποιητικού

Είναι πρόβλημα συνηθισμένο στις γάτες. Αν η γάτα σας αρχίσει να διψάει πολύ, δυσκολεύεται να ουρήσει ή τα ούρα της είναι αποχρωματισμένα συμβουλευτείτε επειγόντως κτηνίατρο.

Εμετοί

Οι γάτες κάνουν συχνά εμετό, ειδικά αφοί φάνε χόρτο. Εξεμούν έτσι τις μπάλες από τρίχες καταπίνουν όταν καθαρίζονται γλείφοντας τρίχωμα τους. Ωστόσο, οι επίμονοι εμετοί χρειάζονται διερεύνηση, γιατί μπορεί να προκληθούν από την κατάποση κόκαλου ή να συνδέονται με την ύπαρξη όγκου (ειδικά σε ηλικιωμένες γάτες).

Αποστήματα

Δημιουργούνται συνήθως από τραυματισμούς σε καβγάδες με άλλες γάτες. Τα αποστήματα μεγαλώνουν γρήγορα, ιδιαίτερα στο κεφάλι (πρώιμο σημάδι αποστήματος στο κεφάλι είναι η ευαισθησία που θα δείξει στην επαφή-χάδι). Εξετάσετε το σημείο προσεκτικά, μπορεί ακόμα και να βρείτε την πληγή που έκανε το δόντι του αντιπάλου. Οι αρσενικοί γάτοι που δεν έχουν ευνουχιστεί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στους καβγάδες αυτούς, κυρίως προς το ξημέρωμα ή το σούρουπο. Καλό λοιπόν θα ήταν να μην αφήνετε το γάτο σας έξω τις ώρες αυτές.

Δερματικά προβλήματα

Μια συνηθισμένη περίπτωση δερματικής αλλεργίας στη γάτα προκαλείται από τα δαγκώματα των ψύλλων. Η αλλεργική αντίδραση οφείλεται στο σάλιο που αφήνει ο ψύλλος στην πληγή όταν δαγκώνει. Επομένως, ακόμη και ένα δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, γιʼ αυτό απαλλάξτε τη γάτα σας τελείως από τους ψύλλους. Η αλλεργία χρειάζεται άμεση θεραπεία από τον κτηνίατρο.
Εάν η αλλεργία της γάτας σας είναι βαριάς μορφής, ο κτηνίατρος θα σας δώσει μια συνεχή θεραπεία και θα σας συμβουλεύσει για τις προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε, θα πρέπει επίσης να ψεκάσετε, να σκουπίσετε και να απολυμάνετε και το σπίτι σας με το ανάλογο προϊόν, γιατί οι ψύλλοι συχνάζουν περισσότερο στα γύρω από τη γάτα αντικείμενα παρά επάνω σ' αυτήν. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι ψύλλοι είναι επικίνδυνοι είναι η μετάδοση της ταινίας. Οι γάτες επίσης συχνά πάσχουν από λειχήνες, ένα είδος λοιμώδους μυκητίασης που μεταδίδεται στον άνθρωπο και εκδηλώνεται με κόκκινες κηλίδες στο δέρμα. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις και να βρει τη μόλυνση, θεραπεύεται, αλλά μην ξεχνάτε να βάζετε γάντια μίας χρήσεως όταν πιάνετε τη γάτα σας. Επίσης, κρατήστε την μέσα στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση της (θα σας πει ο γιατρός σας πότε).

Μάτια

Τα μάτια της γάτας κινδυνεύουν από τους καβγάδες και τα κλαδιά. Μάτια που τρέχουν μπορεί να υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη, όπως η γρίπη των γάτων. Το «τρίτο Βλέφαρο», που σκεπάζει ένα μέρος του ματιού, μπορεί επίσης να είναι δείγμα ασθένειας.

Αυτιά

Προβλήματα δηλώνουν το υπερβολικό κερί, ο πόνος κατά την αφή και η δυσάρεστη οσμή. Μην επιχειρήσετε να θεραπεύσετε τα προβλήματα αυτά μόνοι σας. Πηγαίνετε τη γάτα στον κτηνίατρο.

Σκουλήκια

Συνήθως τα γατάκια μολύνονται από το παράσιτο ταινία θηλάζοντας τη μητέρα τους και καταπίνοντας τα αυγά με το θηλασμό. Χρειάζο¬νται αποπαρασίτωση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μαζί με τα πρώτα εμβόλια (στις 12 εβδομάδες) γίνεται κι αυτό για τα παράσιτα. Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται αυτό το εμβόλιο εξαρτάται από το προϊόν που χρησιμο¬ποιήθηκε και θα σας το πει ο κτηνίατρος σας.
Η ταινία είναι παράσιτο συνηθισμένο στις γάτες που κυνηγούν, γιατί τα ποντίκια που πιάνουν είναι γεμάτα προνύμφες. Εάν η γάτα φάει το θήραμα της, καταπίνει και το παράσιτο, το οποίο αναπτύσσεται πλέον στο έντερα της. Ακόμη κι οι ψύλλοι, επειδή έχουν αυγά παρασίτων στο σώμα τους, μπορούν να μεταδώσουν την ταινία. Καθαρίζοντας το τρίχωμα τους, τους καταπίνουν. Τα παράσιτα δε θα πρέπει να σας ανησυχούν, όμως καλό είναι να αποπαρασιτώνετε τη γάτα σας κάθε έξι μήνες, ή όσο τακτικά σας συμβουλεύει ο κτηνίατρος σας.

Διάρροια

Οι γάτες υποφέρουν συχνά από διάρροια. Όταν όμως δε χρησιμοποιούν την άμμο μέσα στο σπίτι, ο ιδιοκτήτης τους δύσκολα το αντιλαμβάνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια έχει προκληθεί από κάποια τροφή που έφαγε η γάτα, όπως αγελαδινό γάλα, ή από ακάθαρτες ή μολυσμένες τροφές. Συνήθως η διάρροια διαρκεί λίγες ημέρες και περνάει. Εάν όμως ανησυχείτε, γιατί έχετε γατάκι ή ηλικιωμένη γάτα που παθαίνουν αφυδάτωση εύκολα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. θα βοηθήσει επίσης μια προβιοτική δίαιτα (από τα ειδικά καταστήματα για ζώα ή τον κτηνίατρο), για να αποκατασταθεί η χλωρίδα του εντέρου και να μη συνεχιστεί το πρόβλημα.



ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ)
Είναι σημαντικό να εμβολιάσετε τη γάτα σας για λοιμώδη νοσήματα όπως η γρίπη των γάτων, γιατί για μερικές τέτοιες ασθένειες δεν υπάρχει θεραπεία. Τα εμβόλια σήμερα μπορούν να προστατεύσουν τη γάτα σας από τη φονική πανλευκοπενία των αιλουροειδών (μολυσματική εντερίτιδα των αιλουροειδών) και από τις δύο μορφές της γρίπης των γάτων (ιογενή ρινοτραχειίτιδα των αιλουροειδών και τον καλικοϊό).
Οι εμβολιασμοί πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όταν το γατάκι θα είναι 12 εβδομάδων. Να φυλάξετε το βιβλιάριο υγείας της γάτας σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να το δείξετε εάν την πάτε σε ξενώνα.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Σήμερα οι πιο γνωστοί ιοί που σχετίζονται με τα αιλουροειδή είναι ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV – Feline Ieukaemia virus) —το λεγόμενο ΑΙDS των γάτων— και η ιογενής ανοσοποιητική ανεπάρκεια των αιλουροειδών. Και οι δύο ασθένειες είναι θανατηφόρες, αν και υπάρχει εμβόλιο για τη λευχαιμία των αιλουροειδών. Δυστυχώς, εξαιτίας της εξάπλωσης της γάτας ως δημοφιλούς κατοικίδιου σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές, ενέσκηψαν άλλα νοσήματα. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να εμβολιάζετε τη γάτα σας. Ούτε λευχαιμία ούτε το ΑΙDS των αιλουροειδών μεταδίδονται στον άνθρωπο, επομένως δε διατρέχετε κανέναν κίνδυνο αν η γάτα σας νοσήσει.

Ιογενής λευχαιμία των αιλουροειδών
Ο ιός αυτός δεν επιζεί για πολύ έξω από το σώμα της γάτας. Η γάτα σας κινδυνεύει να κολλήσει αν τη δαγκώσουν σε καβγά. Ακόμη, μεταδίδεται στα έμβρυα από την έγκυο γάτα. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει τον ιό η γάτα δε σημαίνει ότι θα νοσήσει κιόλας. Γι' αυτό είναι αναγκαία η εξέταση αίματος. Ακόμη κι αν η πρώτη εξέταση είναι θετική, μια δεύτερη μετά από τρεις μήνες μπορεί να δείξει ότι η γάτα ανέπτυξε αντισώματα, ξεπέρασε τη μόλυνση, αναρρώνει και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για τις άλλες γάτες (εάν η πρώτη εξέταση είναι θετική, η γάτα πρέπει να απομονωθεί έως ότου η εξέταση δείξει ότι το πρόβλημα εξαλείφθηκε). Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, το ανοσοποιητικό της γάτας δεν καταφέρνει να νικήσει τον ιό. Η γάτα χάνει βάρος, κάνει εμετούς και ασθενεί. Έχει εμφανή συμπτώματα της νόσου και μπορεί και να τη μεταδώσει σε άλλες γάτες. Η λευχαιμία είναι ένα από τα συμπτώματα αυτά. Σ' αυτή την περίπτωση συνιστάται δυστυχώς ευθανασία.

ΑΙDS των αιλουροειδών

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τον ιό ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (FIV) που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως και στη λευχαιμία, ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και όχι με τη σεξουαλική επαφή. Χαρακτηριστικό της ασθένειας αυτής, που μπορεί να διαγνωστεί με απλή εξέταση αίματος, είναι η γενική αδιαθεσία που συνοδεύεται από αναιμία.

Μολυσματική περιτονίτιδα των αιλουροειδών

Η ιογενής αυτή ασθένεια έχει λάβει διαστά¬σεις τα τελευταία χρόνια. Πλήττει κυρίως τις νεαρές γάτες κάτω των τριών ετών. Ο ιός προσβάλλει το περιτόναιο, το οποίο διογκώνεται. Επηρεάζονται όλα τα όργανα, και η γάτα αρχίζει να καταβάλλεται. Δυστυχώς, και γι' αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει θεραπεία.

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Εκτός από τις ασθένειες, οι γάτες που ζουν στις πόλεις έχουν έναν ακόμη μεγάλο «εχθρό»: τα αυτοκίνητα. Η ταχύτητα με την οποία τρέχουν τα αυτοκίνητα δε δίνει στη γάτα το χρόνο να αντιδράσει, και συχνά το βράδυ «τυφλώνεται» στιγμιαία από τα δυνατά φώτα. Όταν η γάτα δεν κινείται μετά από το ατύχημα, δε σημαίνει πάντοτε ότι είναι νεκρή. Μπορεί να είναι αναίσθητη. Πριν τρέξετε στο δρόμο να τη σηκώσετε, ελέγξτε αν έρχονται αυτοκίνητα, για να μην υπάρξει και δεύτερος τραυματίας...



Πρώτες βοήθειες μετά από ατύχημα

Μην προσπαθήσετε να δώσετε τις πρώτες βοήθειες στη μέση του δρόμου. Μεταφέρετε τη γάτα σε ασφαλές σημείο. Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα είναι η διάρρηξη του διαφράγματος από σύγκρουση με αυτοκίνητο. Το διάφραγμα χρησιμεύει ως διαχωριστικό ανάμεσα στο στέρνο και το υπογάστριο και, όταν σχίζεται, ενδέχεται να μεταφερθούν τα εσωτερικά όργανα. Σηκώστε και με τα δύο χέρια τη γάτα προσεκτικά (ή επάνω σε αυτοσχέδιο φορείο), πάντα σε οριζόντια θέση.
Η γάτα μπορεί να υποφέρει από τραυματική ταραχή ή να πονάει. Επειδή ακόμη και το πιο ήρεμο ζώο σ' αυτές τις συνθήκες μπορεί να γρατζουνίσει ή να δαγκώσει, τυλίξτε την απαλά με μια πετσέτα ή με μια κουβέρτα. Βάλτε τη μέσα στο σπίτι, σε μια ήσυχη γωνία, μακριά από φασαρία ή άλλα ζώα και φωνάξτε τον κτηνίατρο αμέσως.
Ακόμη κι αν η γάτα σας δε φαίνεται να έπαθε τίποτα από τη σύγκρουση, είναι απαραίτητος ένας λεπτομερής ιατρικός έλεγχος. Κι αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει εσωτερική αιμορραγία, η οποία, εάν δε διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Άλλοι τραυματισμοί

Εγκαύματα από τριβή και σοβαρά γδαρσίματα είναι συνήθη αποτελέσματα σύγκρουσης με αυτοκίνητο. Βέβαια θα επουλωθούν με το χρόνο, όμως ο κτηνίατρος σας θα πρέπει να τα περιποιηθεί άμεσα. Εάν έχει πληγεί μεγάλη περιοχή, ενδέχεται εκεί να μην ξαναβγούν τρίχες. Τα σπασμένα μέλη είναι ένα ακόμη επακόλουθο των ατυχημάτων από αυτοκίνητο και η ορθοπεδική αποκατάσταση είναι μία ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία.