Να ζει κανείς ή να γατοσυζεί;

 

 Anabou          Περνάς από ένα
pet shop και βλέπεις δύο ματάκια να σε κοιτούν παραπονεμένα και σκέφτεσαι τι καλά που θα ήταν να έπαιρνες το μικρούλι σπίτι σου...

 

Περνάς κάθε μέρα από μια γειτονιά και σε ακολουθεί γουργουρίζοντας και νιαουρίζοντας μία γάτα και σκέφτεσαιγιατί να μην την πάρω σπίτι για παρέα;

 

Βλέπεις όλες αυτές τις φατσούλες στις γατο-αγγελίες και σκέφτεσαι θέλω κι εγώ μια γατούλα!

 

Διαβάζεις τις εμπειρίες και όλες αυτές τις μοναδικές στιγμές που ζούμε όλοι εμείς του γατόσπιτου και λες εγώ γιατί όχι;

 

Είναι αλήθεια, η συμβίωση με μία (ή και περισσότερες) γάτα προσφέρει μοναδικές στιγμές και σε κάνει πιο υπεύθυνο άνθρωπο. Επίσης σε κάνει να εκτιμήσεις τα ζώα ακόμη περισσότερο. Είναι όμως όλα ρόδινα όταν ζεις με μια γάτα; Πολύ θα ήθελα να απαντήσω ναι αλλά δυστυχώς θα έλεγα ψέματα. Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές.


Το να συμβιώνεις με μία γάτα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι γάτες είναι ελεύθερα πνεύματα και πολλές φορές θα έχετε την εντύπωση ότι δεν τις φιλοξενείτε εσείς αλλά φιλοξενούν εκείνες εσάς. Να είστε προετοιμασμένοι για σκανταλιές και ζημιές, ειδικά αν πρόκειται για μικρό γατάκι. Σκισμένες κουρτίνες ή καναπέδες-ονυχοδρόμια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Ένα άλλο δύσκολο κομμάτι είναι η καθαριότητα. Αν είστε μανιακοί με την καθαριότητα αποφύγετε να πάρετε ένα ζώο στο σπίτι. Το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει είναι οι τρίχες που βρίσκονται παντού όσο συχνά και αν καθαρίζεις. Τελικά ή μαθαίνεις να ζεις μαζί τους ή αναγκάζεσαι να αποχωριστείς την γάτα. Επίσης μια γάτα μπορεί να 'λερώσει' εκτός αμμολεκάνης περιστασιακά ή καθ' εξακολούθηση. Ακόμα μπορεί να την πειράξει κάτι που έφαγε και να το αποθέσει όπου εκείνη θελήσει (στο κρεββάτι ή στον καναπέ σας για παράδειγμα).

Έχετε ακούσει φυσικά αυτό που λέγεται για τις γάτες ότι είναι εφτάψυχες... ισχύει εν μέρει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για εμβόλιο αλλά όπως προείπα οι γάτες δεν είναι άτρωτες μπορεί να αρρωστήσουν, οπότε χρειάζεται να πάνε στον γιατρό. Αυτό προϋποθέτει έξοδα όπως και το φαγητό τους.

Τέλος το κυριότερο είναι ότι τα πλάσματα αυτά χρειάζονται την αγάπη σας και θα την χρειάζονται για πολλά χρόνια από την στιγμή που θα τα πάρετε στο σπίτι. Γι' αυτό πρέπει να σκεφτείτε καλά το ότι για τα επόμενα 10-15 χρόνια θα πρέπει να τα έχετε υπό την προστασία σας.

Να θυμάστε πάντα ότι κάθε γάτα είναι μοναδική και έχει τον χαρακτήρα της.Άλλες είναι πιο στοργικές και άλλες πιο ενεργητικές... πάντως όλες είναι αξιαγάπητες. Αν λοιπόν το αποφασίσετε θα ζήσετε μοναδικές στιγμές μαζί τους.