Τι κάνουμε όταν αμμολεκάνη γίνεται το σπίτι μας;

 

  Chouzouris

Πηγή: ailouros.gr + πείρα (δυστυχώς)

 

* * * Αφιερωμένο σε δύο κατρουλήδες… τον Χουζούρη
...και τον Σίβα!

 

Γράφει ο Αίλουρος στο site του:      

«Τον παλιό, εκείνο το καιρό...


          ... ο πρόγονος της γάτας (
Felis Silvestris Libica) που ζούσε στην Βόρεια Αφρική... χρησιμοποιούσε για αμμολεκάνη του την ατέλειωτη έρημο.
Τότε, στο καμίνι του ήλιου, η άμμος ήταν πάντα καθαρή και αποστειρωμένη, εύκολη στο σκάψιμο, χωρίς κοφτερά πετραδάκια να πονούν τα πόδια, και χωρίς αρωματικά ή χημικά καθαριστικά. Όποτε λοιπόν ένοιωθε την ανάγκη, εύρισκε στην άμμο ένα πολύ καθαρό σημείο, μακριά από αδιάκριτα ή εχθρικά βλέμματα, με πολλές επιλογές διαφυγής σε περίπτωση απειλής, και φυσικά... ανακουφιζότανε.
Η μεγαλύτερη χαρά της γάτας ήταν η στιγμή που σκέπαζε τις ακαθαρσίες της, προστατεύοντας το περιβάλλον και τον εαυτό της και αφήνοντας την στεγνή έρημο, τον ήλιο και τον αέρα να κάνουν τα υπόλοιπα.


          Πως λοιπόν θα καταφέρετε, αυτή η τεράστια αμμολεκάνη της Βορείου Αφρικής με την τέλεια αυτοκαθαριζόμενη άμμο, να μεταφερθεί στο δικό σας σπίτι και να εξυπηρετεί την γάτα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα;
Η απάντηση που μπορούμε να σας δώσουμε είναι μία. Γνωρίστε και δώστε διέξοδο στα ένστικτά της.

 Μόνον αν κατανοήσετε τις φυσιολογικές συνήθειές της κατά την ούρηση, την αφόδευση και το μαρκάρισμα, θα βοηθηθείτε και θα προλάβετε την δημιουργία προβλημάτων.Το συχνότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα συμπεριφοράς της γάτας είναι "το λέρωμα εκτός αμμολεκάνης". Η κυριότερη αιτία διάλυσης του δεσμού ανθρώπου και γάτας, με αποτέλεσμα την έξωσή της από το σπίτι και την έκθεσή της σε ένα, συνήθως, τραγικό αύριο.Είναι δυνατόν να διαβάζεις ψυχρές στατιστικές αναφορές και να κλαις;;;

Η απάντηση είναι ναι!... όταν γνωρίσεις με αδιάψευστα στοιχεία  τις αιτίες ευθανασίας της γάτας στις "Ηνωμένες Πολιτείες" της Αμερικής. Περιμένεις στην πρώτη θέση να συναντήσεις σαν κύριο λόγο, τον ανεξέλεγκτο πόνο σε περίπτωση προχωρημένου καρκίνου, και ξαφνικά βλέπεις να φιγουράρει ...το λέρωμα εκτός αμμολεκάνης. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται όταν η άγνοια οδηγεί σε αδιέξοδο.

Το τεράστιο αυτό πρόβλημα πρέπει να το γνωρίζετε, ακόμα κι αν η δική σας γάτα σας δεν συνηθίζει να λερώνει. Μια συμβουλή  σε κάποιο φίλο  μπορεί να σώσει τη ζωή της δικής του γάτας».

 

          Συνεχίζουμε εμείς:

 

Προϋπόθεση όλων των κατωτέρω, είναι η γάτα σας να είναι στειρωμένη! Αν είναι αστείρωτη, είναι πολύ πιθανό να "ψεκάζει" για να μαρκάρει την περιοχή της. ΟΛΟΙ οι αστείρωτοι αρσενικοί το κάνουν. Επομένως, ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ!!
Πριν κάνετε ο,τιδήποτε άλλο, εξαντλήστε την πιθανότητα η γάτα να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας! Και αυτό διότι το λέρωμα εκτός αμμολεκάνης είναι το Νο. 1 σύμπτωμα νόσου στο ουροποιητικό σύστημα της γάτας! Επομένως, το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στον κτηνίατο, ώστε να αποκλειστεί πρόβλημα υγείας, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ΣΟΒΑΡΟ (μερικές φορές και μοιραίο για τη γάτα!).
 

Εφόσον ο κτηνίατρος αποκλείσει το πρόβλημα υγείας, τότε επιχειρήστε μερικές αλλαγές-πειράματα:

 

Αν χρησιμοποιείτε σκεπαστή αμμολεκάνη, βγάλτε το καπάκι. Μερικές γάτες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν κλειστές αμμολεκάνες.

 

Αλλάξτε την άμμο που χρησιμοποιείτε. Μερικές γάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κρυσταλλική άμμο ή άμμο που είναι αρωματισμένη. Μία ένδειξη για το πόσο ευτυχισμένη είναι η γάτα με την άμμο της είναι το πόσο σκάβει: όσο περισσότερο σκάβει, τόσο περισσότερο ικανοποιημένη είναι!

 

Διασφαλίστε ώστε να έχετε τουλάχιστον μία αμμολεκάνη για κάθε γάτα του σπιτιού.

 

Μην τοποθετείτε τις αμμολεκάνες τη μία δίπλα στην άλλη, διότι η γάτα μπορεί να τις ερμηνεύσει ως μία και να αρνηθεί να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη αμμολεκάνη αν η πρώτη είναι λερωμένη.

 

Γεμίστε την αμμολεκάνη μέχρι 7 - 8 εκατοστά πάχος άμμου. Σ' αυτό το πάχος δεν φτάνει το ούρο να κολλήσει στον πάτο της λεκάνης. Μεγαλύτερο πάχος εκνευρίζει τη γάτα γιατί αισθάνεται σαν να βυθίζεται σε κινούμενη άμμο.
Μερικές γάτες προτιμούν αρκετή άμμο ενώ άλλες θέλουν πολύ λίγη.
Μπορείτε να μάθετε την προτίμηση της γάτας σας αν γεμίσετε την αμμολεκάνη έως την μέση και μετά μετακινήσετε την περισσότερη άμμο στο ένα άκρο της αμμολεκάνης και την λιγότερη στο άλλο άκρο. Παρακολουθήστε που κάνει την ανάγκη της και τι βάθος έχει η άμμος σε αυτό το σημείο. Την επόμενη φορά γεμίστε μέχρι το βάθος που...σας ζήτησε.

 

Καθαρίζετε την αμμολεκάνη μια φορά την ημέρα και αν έχετε περισσότερα γατιά δύο φορές την ημέρα. Συχνά οι γάτες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν βρώμικες αμμολεκάνες. Σόδα φαγητού στον πάτο της αμμολεκάνης, βοηθά να απορροφηθούν οι μυρωδιές.

 

Αν οι αμμολεκάνες σας είναι πολύ παλιές, ενδέχεται να έχουν απορροφήσει μυρωδιές ακόμα και αν τις πλένετε. Επομένως, αγοράστε καινούργιες!

 

Αν η γάτα σας κάνει την ανάγκη της ακριβώς έξω από την αμμολεκάνη, τότε είναι πιθανό να είναι αυτή πολύ μικρή. Αγοράστε μία μεγαλύτερη!

 

Σιγουρευτείτε ότι οι αμμολεκάνες βρίσκονται σε μέρος στο οποίο η γάτα αισθάνεται ασφαλής. Αν η γάτα ενοχληθεί από παιδιά (?) ή από εσάς όταν βρίσκεται στην αμμολεκάνη και τη χρησιμοποιεί, θα προτιμήσει μια πιο … ασφαλή τοποθεσία. Επομένως, τοποθετήστε την αμμολεκάνη σε χώρο όπου δεν διέρχονται άνθρωποι ή άλλα ζώα.

 

Τοποθετήστε μια αμμολεκάνη σε κάθε επίπεδο (όροφο) του σπιτιού.

 

Καθαρίστε πολύ καλά λεκέδες από ούρα σε χαλιά και σε άλλα σημεία του σπιτιού. Αν η γάτα μυρίζει τους λεκέδες αυτούς, θα νομίζει ότι αυτό είναι το σωστό σημείο να κάνει την ανάγκη της. Χρησιμοποιείστε φως υπεριωδών ακτινών ώστε να εντοπίσετε τους λεκέδες στο σκοτάδι (το ούρο φωσφορίζει!) και καθαρίστε τους με ενζυματικά καθαριστικά (υπάρχουν διάφορα στο εμπόριο).

 

Τοποθετήστε πλαστικά χαλάκια σε μέρη που η γάτα αρέσκεται να κάνει την ανάγκη της. Στη γάτα δεν αρέσει να περπατάει σε τέτοια χαλάκια, επομένως θα αποφύγει τα σημεία που καλύπτονται με αυτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο στα σημεία αυτά, κολλώντας το στον τοίχο. Στις γάτες δεν αρέσει καθόλου ο ήχος και η υφή του. Συν τοις άλλοις, τα ούρα πετιούνται πάνω της, όταν ουρεί πάνω στο αλουμινόχαρτο και αυτό δεν της αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ. Κάθε μέρα που η γάτα δεν ουρεί στο σημείο αυτό, σκίστε και από λίγο…. μέχρι να το αφαιρέσετε όλο. Μην το αφαιρέσετε όλο με τη μία όμως!


Στο εξωτερικό μπορείτε να βρείτε ειδικά spary που εντοπίζουν κίνηση και... ψεκάζουν νερό. Τοποθετήστε τα στα σημεία που η γάτα προτιμά να ουρεί ή να ψεκάζει! Δεν θα τα ξαναπλησιάσει!
Τοποθετήστε κάτι πραγματικά αρωματικό στα σημεία αυτά. Οι περισσότερες γάτες σιχαίνονται το άρωμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, επομένως δοκιμάστε να τοποθετήσετε ποτ-πουρί με άρωμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στα σημεία αυτά (ή και φλούδες πορτοκαλιού!).

 

Πάρτε ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού, εμποτίστε το με λίγο ΒΙΞ και κρεμάστε το στα σημεία που συνηθίζει να ουρεί ή να ψεκάζει. Η γάτες σιχαίνονται τη μυρωδιά του…

 

Μόλις η γάτα αρχίσει να ουρεί εκτός αμμολεκάνης και έχετε αποκλείσει τα προβλήματα υγείας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η ούρηση εκτός αμμολεκάνης είναι τρόπος να μαρκάρει την περιοχή της. Μήπως μπορεί να δει τα έξω γατιά από την περιοχή που διάλεξε να ουρήσει; Μήπως τα μυρίζει; Ακόμα και αν αυτά τα γατιά δεν μπαίνουν στο σπίτι, η γάτα εξακολουθεί να τα θεωρεί ως απειλή και γιʼ αυτό ψεκάζει για να τα προειδοποιήσει να μείνουν μακριά. Επίσης, η γάτα θα φροντίσει να επαναλαμβάνει το ψέκασμα συχνά, διότι θα «ακολουθεί» τη μυρωδιά που άφησε και θα θέλει να την ενισχύσει. Επομένως, το ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟ καθάρισμα της περιοχής αυτής είναι επιτακτικής σημασίας! Το γεγονός ότι εσείς δεν μυρίζετε κάτι, δεν σημαίνει ότι και η γάτα δεν μυρίζει! Επίσης, προσέξτε μήπως εσείς οι ίδιοι φέρνετε τη μυρωδιά των ξένων μέσα στο σπίτι, με το να μπαινοβγαίνετε! Χρησιμοποιείστε  άλλα παπούτσια μέσα στο σπίτι.

 

Χρησιμοποιείστε τη συσκευή Feliway που παράγει φερορμόνες, για να βοηθήσετε τη γάτα. Η συσκευή αυτή μιμείται τη φιλική μυρωδιά των γατιών όταν αυτά τρίβονται μεταξύ τους ή σε αντικείμενα. Αν ο αέρας της γάτας είναι… φιλικός, είναι πολύ πιθανό να μην επιθυμήσει να ψεκάσει.
 

Αν πιάσετε τη γάτα σας στα πράσα, φωνάξτε «ΜΗ» ή «ΟΧΙ», αρπάξτε την και βάλτε την στο δωμάτιο που βρίσκεται η αμμολεκάνη για 2-3 λεπτά.

 

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και συνεχίζει το πρόβλημα, τότε είναι πιθανό η γάτα να ουρεί εκτός αμμολεκάνης διότι νιώθει αγχωμένη, φοβισμένη ή νευρική με κάτι, π.χ. μπορεί να το κάνει όταν είναι μόνη στο σπίτι ή όταν λείπετε πολλές ώρες. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τι ακριβώς την ενοχλεί και σε συνεργασία με τον κτηνίατρό της αναζητήστε πιο εξειδικευμένη λύση!
 

ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ.