gatospito
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Νοε 05, 2010 2:18 pm

www.catinfo.org

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας
της Lisa A. Pierson, Κτηνίατρος
________________________________________
Η διατροφή είναι το τούβλο και το κονίαμα της υγείας. Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει κάποιες συχνά αγνοημένες αρχές της διατροφής των αιλουροειδών και εξηγεί γιατί οι γάτες έχουν μια καλύτερη ευκαιρία για βέλτιστη υγεία εφόσον τρέφονται με καλής ποιότητας υγρή τροφή αντί ξηρής. Αν σκεφτείτε λίγο αυτό που ταΐζετε τη γάτα σας/τις γάτες σας, μπορείτε να επιμηκύνετε τη διάρκεια της ζωής τους και πολύ πιθανόν να τις βοηθήσετε να αποφύγουν σοβαρές, επίπονες και δαπανηρές ασθένειες. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελών της American Veterinary Medical Association, συμπεριλαμβανομένων πιστοποιημένων κτηνιάτρων-παθολόγων, συνιστούν ένθερμα τη σίτιση με κονσερβοποιημένες τροφές αντί με ξηρές (κροκέτες).

Τα τρία βασικά αρνητικά ζητήματα που συνδέονται με την ξηρά τροφή είναι τα εξής:
1) τύπος πρωτεΐνης - πολύ υψηλή σε φυτική έναντι ζωικής πρωτεΐνης
2) υδατάνθρακες σε πολύ υψηλό ποσοστό
3) πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό

Η γάτα μου είναι «πολύ καλά» με την ξηρή τροφή!

Κάθε ζωντανό πλάσμα είναι "καλά" μέχρι να φανούν τα εξωτερικά σημάδια μιας νόσου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια πολύ προφανής και βασική δήλωση, αλλά αν το σκεφτείτε ... ...
Κάθε γάτα στο Feline Diabetes Message Board ήταν "καλά" μέχρι που οι ιδιοκτήτες τους άρχισαν να αναγνωρίζουν τα σημάδια του διαβήτη.
Κάθε γάτα με φραγμένο ουροποιητικό σύστημα ήταν «καλά» μέχρι να αρχίσει να προσπαθούν να ουρήσουν και και είτε πέθαναν από ρήξη ουροδόχου κύστης ή έπρεπε να τις πάνε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για καθετηριασμό.
Κάθε γάτα με μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα) ήταν "καλά", έως ότου κατέληξαν να πονούν, να περνά αίμα στα ούρα τους και να «αστοχούν» στην αμμολεκάνη τους.
Κάθε γάτα ήταν «εντάξει» μέχρι το τάισμα με τροφές ακατάλληλες για το είδος τους, με υπεραλλεργιογόνα συστατικά την πείραξαν και άρχισε να δείχνει σημάδια τροφικής δυσανεξίας / IBD (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
Κάθε γάτα ήταν "καλά" μέχρι που εκείνη η πέτρα στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη έγινε αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει κλινικά συμπτώματα.
Κάθε ασθενής με καρκίνο ήταν "καλά" μέχρι ο όγκος τους να αυξηθεί ή να εξαπλωθεί αρκετά, έτσι ώστε να παρατηρηθούν τα κλινικά συμπτώματα.
Το θέμα είναι ότι οι ασθένειες «μαγειρεύονται» πολύ πριν γίνουν αντιληπτές.
Για το λόγο αυτό η δήλωση "μα Η γάτα μου είναι «πολύ καλά» με την ξηρή τροφή" σημαίνει πολύ λίγα για μένα, γιατί πιστεύω στην προληπτική διατροφή - δεν κλειδώνουμε την πόρτα του αχυρώνα αφού το άλογο έχει φύγει. Δεν θέλω να καταλήξω λέγοντας «Ωχ ... ... Υποθέτω ότι δεν είναι τόσο καλά τώρα!» όταν ένας ασθενής μου παρουσιάζεται με ένα ιατρικό πρόβλημα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με διατροφή κατάλληλη για το είδος του.
Φυσικά, για να κατανοήσει κάποιος το επιχείρημα της «προληπτικής διατροφής», πρέπει να καταλάβει το γεγονός ότι οι υδατάνθρακες σπέρνουν τον όλεθρο στην ισορροπία σακχάρου/ινσουλίνης του αίματος σε πολλές γάτες, ότι όλα τα ουροποιητικά συστήματα είναι πολύ πιο υγιεινά με την κατάλληλη ποσότητα νερού να ρέει μέσα σε αυτά, ότι οι γάτες βιώνουν εγγενώς χαμηλό ποσοστό δίψας και χρειάζονται νερό με την τροφή τους και, τέλος, ότι οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγα ζώα που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί να παίρνουν πρωτεΐνες από το κρέας - όχι τα φυτά.
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 99
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Νοε 05, 2010 2:20 pm

Οι γάτες χρειάζονται ζωικές πρωτεΐνες

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά (αυστηρά) σαρκοφάγα ζώα και διαφέρουν πολύ από τα σκυλιά στις διατροφικές τους ανάγκες. Τι σημαίνει να «υποχρεωτικά σαρκοφάγο»;; Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας φτιάχτηκε από τη μητέρα φύση έτσι ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές της ανάγκες από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζωικών πρωτεϊνών (κρέας / όργανα) και να υποστηρίζεται θρεπτικά πολύ λιγότερο από πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (σπόροι λαχανικών). Σημαίνει ότι οι γάτες έχουν έλλειψη ειδικών μεταβολικών ενζύμων και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις φυτικές πρωτεΐνες τόσο αποτελεσματικά όσο τις ζωικές.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλες οι πρωτεΐνες δε δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο.
Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από ιστούς ζώων έχουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων. (Τα αμινοξέα είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών. Σκεφτείτε τους ως κομμάτια ενός παζλ.) Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι πλήρεις (δεν έχουν όλα τα κομμάτια του παζλ) των κρίσιμων αμινοξέων που απαιτούνται από ένα αυστηρά σαρκοφάγο. Η ποιότητα και τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης επίσης αναφέρεται ως βιολογική αξία.
Οι άνθρωποι και τα σκυλιά μπορούν να πάρουν τα κομμάτια του παζλ από τη φυτική πρωτεΐνη και, με αυτά, να καλύψουν τα διατροφικά τους κενά. Οι γάτες δεν μπορούν να το κάνουν. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι και τα σκυλιά μπορούν να ζήσουν με μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά οι γάτες δεν μπορούν. (Σημειώστε ότι δεν προτείνω χορτοφαγικές δίαιτες για σκύλους.)
Η ταυρίνη είναι ένα από τα σημαντικότερα αμινοξέα που περιέχονται στο κρέας, αλλά λείπει από τα φυτά. Η ανεπάρκεια ταυρίνης θα προκαλέσει τύφλωση και καρδιακά προβλήματα στις γάτες.
Η πρωτεΐνη στην ξηρά τροφή, η οποία βασίζεται συχνά σε μεγάλο βαθμό στα φυτά, δεν είναι αντίστοιχης ποιότητας με την πρωτεΐνη στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, η οποία είναι βασισμένη στο κρέας. Η πρωτεΐνη στην ξηρά τροφή, ως εκ τούτου, κερδίζει μια χαμηλότερη βαθμολογία σε βιολογική αξία.
Επειδή οι φυτικές πρωτεΐνες είναι φθηνότερες από τις πρωτεΐνες με βάση το κρέας, οι επιχειρήσεις τροφίμων για κατοικίδια θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους όταν χρησιμοποιούν καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, ρύζι, κ.λπ.
Κτηνιατρικοί διατροφολόγοι και εκπρόσωπουι των εταιρειών τροφίμων για κατοικίδια υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά έξυπνοι για να ξέρουν ακριβώς τι λείπει από ένα φυτό από πλευράς θρεπτικών μορφών και ποσοτήτων - θρεπτικά συστατικά που διαφορετικά θα υπήρχαν σε μια διατροφή βασισμένη στο κρέας. Στη συνέχεια θα ισχυριστούν ότι αυτά τα ελλείποντα στοιχεία προστίθενται στις τροφές τους ώστε να είναι πλήρεις και ισορροπημένες για να διατηρήσουν στη ζωή ένα αυστηρώς σαρκοφάγο ζώο.
Το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο σκέψης είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι τόσο έξυπνος και έχει κάνει σοβαρά λάθη στο παρελθόν, όταν προσπαθεί να μαντέψει τον τρόπο να αντισταθμίσει μια τόσο ριζική απόκλιση από τη φύση. Όχι και πολύ καιρό πριν (δεκαετία του ‘80), οι γάτες τυφλώνονταν και πέθαιναν από καρδιακά προβλήματα λόγω της αλαζονείας του ανθρώπου. Ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ότι οι γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην ανεπάρκεια ταυρίνης και οι γάτες μας πλήρωναν ακριβά την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση προκειμένου να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους των κατασκευαστών τροφίμων κατοικίδιων ζώων.
Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μια δίαιτα ελλιπή σε ταυρίνη, αλλά σε μια από αυτές χρησιμοποιείται μια διατροφή που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα φυτά ως πηγή πρωτεΐνης. Αντί της μείωσης των περιθωρίων κέρδους τους και την επιστροφή στη φύση με την προσθήκη περισσότερου κρέας στην διατροφή, οι εταιρείες τροφίμων για κατοικίδια άρχισαν να συμπληρώνουν ταυρίνη στην τροφή.
Όλα ωραία και καλά - για αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα - αλλά πώς ξέρουμε ότι ο άνθρωπος δεν αγνοεί κάποιο ακόμη κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που λείπει από ένα διαιτολόγιο βασισμένο στα φυτά;
Ας θέσουμε, επίσης, το εξής ερώτημα: πόσες γάτες αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν από αυτές τις ακατάλληλες τροφές ενώ αυτές ακριβώς δεν είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση ως πιθανή αιτία της ασθένειας ή του θανάτου; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό οριστικά, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απάντηση θα είναι "πολλές".
Επιβιώνουν οι γάτες με αυτή τη διατροφή που βασίζεται στα φυτά; Ναι, πολλές από αυτές.
Οι γάτες ευδοκιμούν με αυτές τις τροφές; Όχι.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τις πρωτεΐνες που περιέχονται στη ξηρά τροφή είναι ότι οι κροκέτες έχουν ψηθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εκτεταμένη χρονική περίοδος μαγειρέματος που απαιτείται για να εξαλειφθεί το περισσότερο νερό από το φαγητό μπορεί να μειώσει σημαντικά την βιολογική αξία των πηγών της πρωτεΐνης.
Το σκληρό μαγείρεμα καταστρέφει επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ο άνθρωπος έχει, στη συνέχεια, για να μαντέψει ποια θρεπτικά συστατικά - με ποια μορφή και σε ποια ποσότητα - καταστράφηκαν από αυτή τη διαδικασία μαγειρέματος και στη συνέχεια να προσπαθήσει να τις προσθέσει πάλι στην διατροφή.
Δεδομένου ότι ο άνθρωπος ποτέ δεν θα είναι τόσο «έξυπνος» όπως η φύση - ο ίδιος ποτέ δεν θα μάθει όλες τις λεπτομέρειες της κανονικής λείας της γάτας - είναι προφανές ότι υπάρχει κίνδυνος όταν η αλαζονεία και η απληστία κάνουν τους ανθρώπους να εκτραπεί τόσο από φυσική διατροφή της γάτας.
Όσον αφορά τα συνολικά ποσά πρωτεΐνης που περιέχονται στα τρόφιμα, δεν πρέπει να μπερδεύεστε από τα ποσοστά πρωτεΐνης στη ξηρή τροφή σε σύγκριση με τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι η ξηρή τροφή έχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια σε βάση ξηράς ουσίας που είναι ο ακριβής τρόπος για να συγκρίνουμε τα δύο τρόφιμα. Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όταν υπολογίζεται το βάρος ξηράς ουσίας, έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τη ξηρά τροφή. Και να θυμάστε, ακόμα και αν αυτό δεν συνέβαινε, οι αριθμοί των ποσοστών δεν λένε όλη την ιστορία. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης είναι σημαντική.

Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 99
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Νοε 05, 2010 2:21 pm

Ταϊζουμε τις γάτες πάρα πολλούς υδατάνθρακες

Στο φυσικό τους χώρο, οι γάτες, που η μοναδική τους βιολογία καθιστά αληθινά σαρκοφάγα - δεν θα κατανάλωναν το υψηλό επίπεδο υδατανθράκων (σιτηρά) που βρίσκονται στη ξηρή τροφή που τους ταΐζουμε τακτικά. Ποτέ δε θα βλέπατε μια άγρια γάτα να κυνηγά ένα κοπάδι από μπισκότα στις πεδιάδες της Αφρικής ή να αφυδατώνει το ποντίκι της και να το γαρνίρει με σουφλέ γλουτένης καλαμποκιού.
Στη φύση, η γάτα σας θα έτρωγε γεύματα με υψηλή πρωτεΐνη και υψηλή υγρασία, διατροφή βασισμένη στο κρέας με μια μέτρια περιεκτικότητα σε λίπος και με μόνο περίπου 3-5% σε υδατάνθρακες. Η μέση ξηρή τροφή περιέχει 35-50% θερμίδες σε υδατάνθρακες. Μερικές από τις φθηνότερες ξηρές τροφές περιέχουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Αυτό ΔΕΝ είναι η διατροφή που η Μητέρα Φύση προόρισε να φάει η γάτα σας.
Μια υψηλής ποιότητας κονσέρβα, από την άλλη πλευρά, περιέχει υδατάνθρακες σε ποσοστό 3-5%.
Παρακαλούμε σημειώστε ότι δεν έχουν όλες οι κονσέρβες χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, οι περισσότερες της Hill’s Science Diet και της Hill’s Prescription είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και δεν είναι τροφές που θα επέλεγα να δώσω.
Οι γάτες έχουν μια φυσιολογικά μειωμένη ικανότητα να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες λόγω της έλλειψης ειδικών ενζύμων που υπάρχουν σε άλλα θηλαστικά, καθώς και έλλειψη ενός σιελογόνου ενζύμου που καλείται αμυλάση.
Οι γάτες δεν έχουν καμία διατροφική ανάγκη για υδατάνθρακες και πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία τους, όπως θα εξηγήσω παρακάτω.
Με αυτό κατά νου είναι τόσο παράλογο να ταϊζουμε ένα σαρκοφάγο σιτηρά με γεύση κρέατος όσο θα ήταν να δίναμε κρέας σε ένα χορτοφάγο, όπως το άλογο και η αγελάδα, σωστά; Τότε γιατί εξακολουθούμε να τρέφουμε τα σαρκοφάγα μας όπως τα φυτοφάγα; Οι απαντήσεις είναι απλές. Τα σιτηρά είναι φθηνά. Η ξηρά τροφή είναι βολική. Η οικονομική τιμή και η ευκολία πουλάνε.
Ωστόσο, είναι μια ξηρά τροφή φορτωμένη με υδατάνθρακες, βασισμένη στα φυτά και στερημένη από υγρασία η καλύτερη διατροφή για τις γάτες μας; Απολύτως όχι.
Τα σαρκοφάγα έχουνε σχεδιαστεί για να τρώνε κρέας - όχι σπόρους - και πρέπει να καταναλώνουν νερό με το φαγητό τους, όπως εξηγείται παρακάτω.

Οι γάτες χρειάζονται άφθονο νερό με την τροφή τους

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο καθώς δίνει έμφαση στο γιατί ακόμα και οι ξηρές τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χωρίς σιτηρά δεν είναι καλή τροφή για τη γάτα σας.
Έχετε κατά νου ότι η πιο φθηνή κονσέρβα είναι καλύτερη από οποιαδήποτε ξηρή τροφή της αγοράς.
Το νερό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη γενική υγεία κάθε ζωντανού πλάσματος. Συνδέστε αυτό με το γεγονός ότι οι γάτες δεν έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο να πίνουν νερό σε σύγκριση με άλλα είδη και θα καταλάβετε γιατί είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτές να κάνουν μια διατροφή πλούσια σε νερό. Το χαμηλό κίνητρο για δίψα στη γάτα οδηγεί σε χρόνια αφυδάτωση όταν η ξηρά τροφή αποτελεί το κύριο μέρος της διατροφής τους.
Οι γάτες παίρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του απαιτούμενου νερού με τη διατροφή τους καθώς το φυσικό θήραμα μιας γάτας περιέχει περίπου 70 με 75 τοις εκατό νερό. Η ξηρή τροφή περιέχει μόνο 7-10 τοις εκατό νερό ενώ οι κονσέρβες περιέχουν περίπου 78 τοις εκατό. Ως εκ τούτου οι κονσέρβες έρχονται πιο κοντά στη φυσική διατροφή της γάτας και είναι καλύτερα προσαρμοσμένες να καλύψουν την ανάγκη της σε νερό.
Ακούω κάποιον να λέει "..... μα η γάτα μου πίνει συχνά νερό έτσι πρέπει να παίρνει αρκετό! "
Μια γάτα που καταναλώνει κυρίως ξηρή τροφή όντως πίνει περισσότερο νερό από ό, τι μια γάτα που καταναλώνει κονσέρβες, αλλά στο τέλος, όταν αθροίζεται το νερό από όλες τις πηγές (ό,τι βρίσκεται στην τροφή τους, καθώς και ό, τι πίνουν), η γάτα με την ξηρή τροφή καταναλώνει περίπου τη μισή ποσότητα νερού σε σύγκριση με τη γάτα που τρώει κονσέρβες. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο όταν αναλογιστεί κανείς πόσο κοινή είναι η ασθένεια των νεφρών και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης στις γάτες.
Λάβετε υπόψη σας ότι όταν η γάτα σας αρχίσει να κάνει μια πιο επαρκώς ενυδατωμένη διατροφή σε κονσέρβες, η παραγωγή ούρων της θα αυξηθεί σημαντικά - συχνά διπλασιάζεται - το οποίο είναι πολύ καλό για την υγεία της ουροδόχου κύστης. Σκεφτείτε τις κονσέρβες σαν να ξεπλένουν αρκετές φορές την κύστη της γάτας σας κάθε μέρα.
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 99
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Νοε 05, 2010 2:23 pm

Μάθετε πώς να διαβάζετε μια ετικέτα συστατικών στα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων

Όταν διαβάζετε αυτό το θέμα, δύο λέξεις πρέπει να είναι σταθερά στο μυαλό σας:
1) η σύνθεση (το ποσοστό πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων στις τροφές)
2) τα συστατικά

Δυστυχώς, οι ετικέτες των τροφών των κατοικίδιων ζώων δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τις ετικέτες των τροφίμων για ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι οι ετικέτες των ζωικών τροφών είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς σε χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με ένα πακέτο τροφής για τον άνθρωπο.
Η «εγγυημένη ανάλυση» που θα βρείτε σε ένα πακέτο τροφής για την πρωτεΐνη, το λίπος και το νερό (υγρασία) τα κατατάσσει ως «ελάχιστα» και «μέγιστα», η οποία, εξ ορισμού, είναι ανακριβής. Επιπλέον, οι ετικέτες ποτέ δεν δίνουν την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το οποίο είναι πολύ απογοητευτικό επειδή προσπαθούμε να βρίσκεται κάτω από το 10%.
Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η τροφή από την άποψη της σύνθεσής της.
Για να πάρετε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της τροφής, θα πρέπει να καλέσετε είτε την εταιρία είτε να δείτε αν είναι εισηγμένη στο διάγραμμα των Janet και Binky.
Τούτου λεχθέντος, ο κατάλογος των συστατικών μπορεί να μας βοηθήσει - αλλά μόνο με κάποιους τρόπους. Για παράδειγμα, αν δεν βλέπετε να αναφέρονται σιτηρά στην ετικέτα, είναι ένας ασφαλής τρόπος να ξέρετε ότι η τροφή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Ωστόσο, αν αναφέρονται σιτηρά, δεν έχετε καμία ιδέα για το ποσοστό τους στην τροφή και, ως εκ τούτου, δεν γνωρίζετε το επίπεδο των υδατανθράκων. Μπορεί να είναι μικρό ή μπορεί να είναι μεγάλο.
Χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματική ποσότητα του κάθε συστατικού, δεν έχουμε ιδέα για τις επιπτώσεις του συστατικού στη διατροφική σύνθεση της τροφής. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε στην ετικέτα ένα υψηλό σε υδατάνθρακες συστατικό όπως το ρύζι, γνωρίζουμε ότι αυτό το συστατικό δεν έχει καμιά δουλειά να είναι σε τροφές για γάτες, αλλά πώς ξέρουμε πραγματικά την ποσότητα ρυζιού που βρίσκεται στην τροφή; Μόνο η τιμή σύνθεσης θα απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Γι 'αυτό και είναι σημαντικό να μην εξετάζουμε απλά τη λίστα των συστατικών, αλλά να εξετάζουμε επίσης τα ποσοστά πρωτεΐνης / λίπους / υδατανθράκων της τροφής.
Ένα καλό παράδειγμα για το παραπάνω είναι οι κονσέρβες Wellness. Με την πρώτη ματιά, αυτές μπορούν να απορριφθούν ως ακατάλληλες για ένα σαρκοφάγο γιατί περιέχουν πολλά συστατικά πλούσια σε υδατάνθρακες με τη μορφή φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο υδατανθράκων (3-5%) μας λέει ότι το ποσοστό τους είναι πολύ χαμηλό. (Οι υδατάνθρακες προέρχονται από τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά τα σιτάρια είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων.)
Τα σιτηρά πρέπει να λείπουν από τη διατροφή της γάτας, αλλά, δυστυχώς, είναι φθηνά, ώστε να περιλαμβάνονται σε πολλές εμπορικές τροφές γατών. Σκεφτείτε το «περιθώριο κέρδους». Τα σιτηρά είναι φθηνότερα από το κρέας. Εάν υπάρχουν, πρέπει να είναι σε ελάχιστη ποσότητα καθώς μπορεί να είναι υπεραλλεργιογόνα και να προκαλέσουν επίσης αύξηση του σακχάρου του αίματος σε πολλές γάτες - ειδικά εάν τα σιτηρά βρίσκονται σαν άλευρα.
Η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα και επηρεάζει επίσης αρνητικά το θυρεοειδή αδένα. Με δεδομένο το πόσο κοινός είναι ο υπερθυρεοειδισμός στη γάτα, η σόγια δεν έχει καμιά δουλειά να βρίσκεται σε γατοτροφές. Δυστυχώς, η σόγια είναι ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές τροφίμων κατοικίδιων ζώων, επειδή αυξάνει το περιθώριο κέρδους τους.
Σχετικά με τις αλλεργίες, ο κατάλογος των συστατικών είναι χρήσιμος γιατί δεν μας νοιάζει το πόσο από το εμπλεκόμενο συστατικό βρίσκεται στα τρόφιμα. Η ουσία είναι ότι δεν θέλουμε κανένα από τα συστατικά για να είναι παρόντα. (Τα ψάρια, το βοδινό κρέας, το αρνί, το καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια τείνουν να είναι τα πιο υπεραλλεργιογόνα συστατικά για τη γάτα.)
Τα υποπροϊόντα είναι πάντα ένα αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά έχει περισσότερο νόημα να τρέφεις μια γάτα με υποπροϊόντα από ότι με σιτηρά. Ως εκ τούτου, μην αποφεύγετε τις πιο οικονομικές τροφές όπως Friskies ή 9-Lives εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τις ακριβότερες κονσέρβες χωρίς υποπροϊόντα. Θα προτιμούσα να δω μια γάτα να τρώει μια κονσέρβα με υπο-προϊόντα από οποιαδήποτε ξηρά τροφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη και οι φθηνότερες κονσέρβες καλύπτουν τα εξής βασικά τρία:
1) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
2) η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι χαμηλή
3) η πρωτεΐνη προέρχεται από τα ζώα – όχι τα φυτά

Τα υποπροϊόντα δεν είναι κατ 'ανάγκη χαμηλής ποιότητας πηγές πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα όταν εξετάζεται η ποιότητα σε σύγκριση με το μυϊκό κρέας.
Οι πιο ακριβές κονσέρβες που ανέφερα παραπάνω, έχουν μυϊκό κρέας που αναγράφεται ως το πρώτο συστατικό. Αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ως «κοτόπουλο» ή "γαλοπούλα", κλπ., όχι "υποπροϊόντα κοτόπουλου" ή " γεύμα υποπροϊόντος κοτόπουλου" ή "ζωμός κοτόπουλου" ή "ήπαρ". Το " γεύμα κοτόπουλου" είναι τεχνικώς μυϊκό κρέας, αλλά ο όρος «γεύμα» σημαίνει ότι έχει μαγειρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να είναι χαμηλότερο σε ποιότητα από το κρέας που δεν υπέστη τόσο βαριά επεξεργασία. Ένα προϊόν «γεύματος» βρίσκεται συχνότερα στη ξηρά τροφή. Τα υποπροϊόντα μπορούν να περιλαμβάνουν πόδια, έντερα, φτερά, κελύφη αυγών, κλπ. και μπορεί να είναι λιγότερο θρεπτικά από το κρέας.
Αποφύγετε τις τροφές με "συκώτι" ως πρώτο συστατικό. Το ήπαρ είναι ένα πολύ θρεπτικό όργανο - και θα πρέπει να υπάρχει σε μικρές ποσότητες - αλλά ποτέ δεν πρέπει να είναι το πρώτο συστατικό, καθώς είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και D και δεν θέλετε να δίνετε πάρα πολύ από τις βιταμίνες αυτές. Το ήπαρ είναι φθηνότερο από το μυϊκό κρέας και επομένως θα αυξήσει το περιθώριο κέρδους μιας εταιρίας, όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.
Οι ετικέτες marketing όπως «φυσική» ή «premium» ή «συνιστώμενη από κτηνίατρο» δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές της υψηλής ποιότητας γι 'αυτό παρακαλώ να προσέξετε να μην πέσετε σε αυτή την παγίδα.
Οι "Indoor only" είναι ένα άλλο τέχνασμα μάρκετινγκ. Αυτή η ετικέτα αρχικά ξεκίνησε στην αγορά ξηρής τροφής αλλά τώρα βρήκε τη θέση της σε κονσέρβες. Λάβετε υπόψη ότι οι γάτες δεν σταματήσουν να είναι σαρκοφάγα μόνο και μόνο επειδή βάλαμε μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους.
Ένα άλλο τέχνασμα μάρκετινγκ που η Hill’s πλέον ενσωματώνει στις ετικέτες της είναι η αντικατάσταση της λέξης "καλαμπόκι" με "αραβόσιτος". Ο αραβόσιτος είναι το καλαμπόκι και δεδομένου ότι η εν λόγω εταιρεία έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι για τα συστατικά των τροφών, έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν να αποκρύψουν το καλαμπόκι στις τροφές τους αποκαλώντας την "αραβόσιτος". Δυστυχώς, η Hill’s ελπίζει ότι οι καταναλωτές θα μείνουν αδαείς σχετικά με το γεγονός ότι ο αραβόσιτος είναι το καλαμπόκι.
Επίσης, εάν σκέφτεστε να ταϊζετε με τροφές «ειδικές για φυλές», παρακαλούμε να δείτε αυτόν τον σύνδεσμο για κάποια σχόλια σχετικά με τον παράλογο ισχυρισμό αυτών των εταιριών σχετικά με αυτές τροφές. Μια σιαμέζα δεν διαφέρει από μια Περσική ή μια Maine Coon - ή μια αδέσποτη – όταν εξετάζουμε τη βέλτιστη σύνθεση της τροφής. Ανεξαιρέτως φυλής, η γάτα εξακολουθεί να είναι ένα αυστηρά σαρκοφάγο ζώο.
Τα συντηρητικά αποτελούν σημαντικά συστατικά που πρέπει να προσέξουμε. Τα BHA, BHT και ethoxyquin είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα όσον αφορά την ασφάλεια. Παρακαλούμε σημειώστε ότι η Hill’s συνεχίζει να χρησιμοποιεί BHA, BHT και ethoxyquin σε πολλά από τα προϊόντα της, αν και πρόσφατα παρατήρησα ότι αυτές οι χημικές ουσίες έχουν αφαιρεθεί από ορισμένες από τις τροφές τους. Άλλες εταιρείες εγκατέλειψαν τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών σα συντηρητικά εδώ και πολύ καιρό - επιλέγοντας πιο φυσικές και ασφαλέστερες μεθόδους.
Αντίθετα με ό, τι πιστεύεται συχνά, πολλές, αν όχι όλες, από τις λεγόμενες τροφές που πωλούνται στα κτηνιατρικά νοσοκομεία δεν είναι σχεδιασμένες για τη βέλτιστη υγεία ενός σαρκοφάγου. Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια τα οποία δεν έχουν καμία λογική θέση στη διατροφή της γάτας σας και αυτές οι τροφές είναι συχνά πολύ υψηλές σε υδατάνθρακες. Πολλές από αυτές περιέχουν επίσης υποπροϊόντα ως κύρια - και συχνά μόνη - πηγή πρωτεΐνης.
Τα υποπροϊόντα είναι φθηνότερα από το μυϊκό κρέας έτσι ώστε κάποιος θα σκεφτόταν ότι όσο οι τροφές κοστίζουν, οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια πιο συνεπή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Οι τροφές δεν παρέχουν στον πελάτη μεγάλη αξία για τα χρήματα που δαπανούν.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι πολύ λίγο ενημερωμένοι στον τομέα της διατροφής. Αυτό το πεδίο της μελέτης δεν τονίζεται στην κτηνιατρική σχολή. Επίσης, αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που διδάσκουν αυτό το θέμα στις κτηνιατρικές μας σχολές και οι όσοι εξασκούν το επάγγελμα, έχουν χρηματικούς δεσμούς με τη βιομηχανία τροφίμων κατοικίδιων ζώων, θα δείτε μια προφανή σύγκρουση συμφερόντων.

Αυτό οδηγεί τους κτηνιάτρους να βασίζουν συχνά τις συστάσεις τους για τροφές σε πληροφορίες που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τη βιομηχανία τροφίμων κατοικίδιων ζώων - μια βιομηχανία που δεν έχει πάντα το συμφέρον της γάτας σας στο μυαλό κατά τη δημιουργία των προϊόντων της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πληρώνετε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε για τα χαμηλής ποιότητας ακατάλληλα για τη γάτα συστατικά που πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις τροφές δε στηρίζονται από κλινικές μελέτες ώστε να υποστηρίξουν τη χρήση τους στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Εν ολίγοις, προσπαθήστε να μην τρελαθείτε όταν διαλέγετε μια κονσέρβα για τη γάτα σας. Το γεγονός ότι δίνετε κονσέρβες και όχι ξηρά τροφή είναι το 90% της προσπάθειας, έτσι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε – με δεδομένες τις ανωτέρω πληροφορίες.
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 99
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Νοε 05, 2010 2:28 pm

Η μετάφραση δεν είναι πλήρης. Δεν έχω συνεχίσει με τη λίστα των ασθενειών που η συγγραφέας αναφέρει ότι οφείλονται στην ξηρή τροφή. Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο από το link που δίνω στην αρχή, είναι μεγάλο αλλά αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι η ενημέρωση είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεν έχει σημασία αν συμφωνείτε με όσα γράφει η Dr. Pierson, διαβάστε το όμως για να έχετε μια ιδέα.
Επίσης, πολύ καλό κομμάτι στην ιστοσελίδα είναι το θέμα "Commercial canned foods" -- http://www.catinfo.org/?link=cannedfoods
Δίνει πληροφορίες σχετικά με το πως μπορείτε να υπολογίσετε το ποσοστό των υδατανθράκων σε μια κονσέρβα (Calculating carbohydrate percentage) και αξιολογεί εταιρίες παραγωγής κονσερβοποιημένης τροφής για γάτες (οι περισσότερες δεν υπάρχουν εδώ Sad )
Υπάρχει και αυτή η ιστοσελίδα όπου δίνεται πίνακας τροφών με ανάλυση διατροφικής αξίας -- > http://binkyspage.tripod.com/canfood.html

Καλό διάβασμα blinking
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 99
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από moukelis Παρ Νοε 05, 2010 2:37 pm

Ευχαριστουμε Φωτεινη,πολυ κατατοπιστικο!
moukelis
moukelis
Κάκιστη Εκτροφεύς
Κάκιστη Εκτροφεύς

Θηλυκό
Χοίρος
Ηλικία : 38
Τόπος : Βόλος
Αριθμός γατουνίων : 7 λατρεμένα και δύο αγγελάκια
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Την Πατούσα,τον Μίκυ,τον Shaggy και την Pupa
Motto : Cats are miracles with paws! :-)
Ημερομηνία Εγγραφής : 16/03/2008
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_bubbles

http://www.elvenstar.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από SuperCatz Παρ Νοε 05, 2010 3:41 pm

Πω πω Φωτεινή.. Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας 71431 Πολλή δουλειά έριξες.. Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας 56971

Ευχαριστούμε πολύ! Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας 359487 Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας 702886 Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας 270712
SuperCatz
SuperCatz
Gata Antipathiticus
Gata Antipathiticus

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 45
Τόπος : Brahames
Αριθμός γατουνίων : 4 στο σπίτι: ο Tesoro, ο Snow, η Πατούσα, κόρη της Λουλού και του Tesoro και ο Gizmo. Και ένα ακόμα, ένα ξεχωριστό και σπάνιο γατούνι που θα κατοικεί για πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μας, το Λουλουδάκι μας..
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Φθινόπωρο, Χειμώνας, Χριστούγενναααα!!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Την Pupa, την Soraya, τον Shaggy, την Μελίνα και την Brighitta di Menin!
Motto : Είμαι η manager της Κουκουβάουνας!
Ημερομηνία Εγγραφής : 12/01/2009
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_dance

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από metatron Κυρ Νοε 07, 2010 11:37 am

συγχαρητήρια για το εξαίσιο topic!

metatron
Kitten
Kitten

Άντρας
Κόκκορας
Ηλικία : 40
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 25/08/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας Empty Απ: Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας

Δημοσίευση από Πούπσυ Κυρ Νοε 07, 2010 1:06 pm

πολύ καλο!! ακομα δεν εχω καταλάβει τη λατρεια της πούπσυ για ψωμί.
Πούπσυ
Πούπσυ
Gatus Paranoicus
Gatus Paranoicus

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 51
Τόπος : Γαλημάτα
Αριθμός γατουνίων : Η Πούπσυ και ο Τζέρυ στο σπίτι... και η αδεσποτούλα Λούσυ στην πυλωτή!
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Βροχερός αλλά χωρίς κρύο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : τον ΑΙΜΙΛΙΟ!!!! και τον Κανελλάκο!
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/01/2009
Mood : Γνωρίστε τα βασικά της διατροφής της γάτας σας M_coffee

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης