Τριχοφυτία (Τριχόφυτα)

 

CloudΗ τριχοφυτία είναι ένα εξαιρετικά ενοχλητικό σύνδρομο. Η τριχοφυτία είναι ένας μύκητας πανταχού παρών. Μεταδίδεται από κατοικίδια στους ανθρώπους και το αντίστροφο. Γίνεται επίσης να το κολλήσουμε από το περιβάλλον. Είναι αδύνατον να εξαφανιστεί η τριχοφυτία από μια μολυσμένη περιοχή.
Οι μύκητες που προκαλούν την τριχοφυτία συνήθως σχηματίζουν ένα κόκκινο στρογγυλό εξάνθημα στο δέρμα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Το εξάνθημα μοιάζει με σκουλήκι κάτω από το δέρμα. Από εκεί βγαίνει και το όνομα του μύκητα στα Αγγλικά (ringworm = κυκλικό σκουλήκι). Στα ζώα, η τριχοφυτία μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, κάκαδο, ερεθισμό στο δέρμα, ή φαγούρα.

Για τη διάγνωση μερικών μορφών τριχοφυτίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπεριώδες φως (black light). Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται εξέταση συγκεκριμένων τριχών στο μικροσκόπιο. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης είναι η αφαίρεση από τη ρίζα μερικών τριχών από το υπό εξέταση τραύμα και η απομόνωση του μύκητα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο δίσκο καλλιέργειας. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται έως και δέκα ημέρες για να αποφέρει διάγνωση.

Είναι αδύνατον να διαγνωστεί η τριχοφυτία με οπτική εξέταση του υπό εξέταση τραύματος.
Σύμφωνα με την εμπειρία μου, γίνονται υπερβολικά πολλές διαγνώσεις τριχοφυτίας στα κατοικίδια ζώα. Πολλές φορές τα παιδιά κολλούν την ασθένεια στο σχολείο ή στον κήπο και τα κατοικίδια κατηγορούνται άδικα. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, τα ζώα κολλούν τριχοφυτία από τους ανθρώπους το ίδιο συχνά όσο και οι άνθρωποι από τα ζώα.


Είναι πιθανό όμως να μεταδώσει ένα κατοικίδιο τριχοφυτία σε ανθρώπους. Οποιοδήποτε ζώο με ύποπτο δερματικό πρόβλημα πρέπει να εξετασθεί από τον κτηνίατρο για καλλιέργεια τριχοφυτίας.


Επισκεφθείτε την κάτωθι ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες για την τριχοφυτία (στα Αγγλικά):


 http://drbarchas.com/ringworm

Πηγή:http://blogs.dogster.com/vet_blog_information_advice/how-is-ringworm-diagnosed/?utm_source=catster%2Bnewsletter&utm_medium=pull%2Blink&utm_campaign=090914