Καλυκοϊοί

Ριπήτ
Πηγή:ailouros.grΟι καλυκοϊοί (FCVs) μαζί με τον Ερπητοϊό (FHV-1), είναι υπεύθυνοι για την Ρινοτραχειΐτιδα, την πιο συνηθισμένη νόσο της γάτας (ειδικά στα αδέσποτα). Οι καλυκοϊοί (FCVs) χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά μεταλλάξεων και αυτό προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη επικινδυνότητα "στο έργο τους".
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΥΚΟΪΟΙ:

Νόσος των άνω αναπνευστικών οδών.

Οι καλυκοϊοί έχουν σοβαρό ρόλο στην εμφάνιση αυτού του κλινικού προβλήματος στις γάτες μαζί με τον Ερπητοϊό, το Μυκόπλασμα, την Χλαμυδόφιλα και την Μπορντεντέλλα.
Γατάκια και γάτες με νόσο των άνω αναπνευστικών οδών έχουν μυξούλες, τσίμπλες, σοβαρές μολύνσεις στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, φτέρνισμα, κακοσμία και έλκη του στόματος, ανορεξία, δυσφαγία (δυσκολία στην κατανάλωση τροφής).
Οι καλυκοϊοί μεταδίδονται πολύ εύκολα από το φτέρνισμα, και άλλα υγρά του σώματος (σάλια, κόπρανα, ούρα) των άρρωστων γάτων. Οι ευπαθείς γάτες μολύνονται αν αναπνεύσουν αέρα που εντός του υπάρχουν σταγονίδια από φτέρνισμα ή αγγίξουν με το στόμα τους μολυσμένα αντικείμενα, τροφές ή νερό.
Από την στιγμή που οι γάτες αρρωστήσουν από καλυκοϊό, οι μισές απεκκρίνουν τους ιούς στο περιβάλλον τους για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και οι υπόλοιπες μισές για χρόνια…

Νόσος των κατώτερων αναπνευστικών οδών.

Ειδικά σε μικρά γατάκια παρουσιάζεται σοβαρή πνευμονία από καλυκοϊό που απειλεί άμεσα την ζωή τους.
Από έρευνα που έγινε σε γάτες με μικροβιακή μόλυνση των κατώτερων αναπνευστικών οδών (βρογχίτιδες, πνευμονίες) οι περισσότερες είχαν μολυνθεί εκτός των υπεύθυνων μικροβίων και από καλυκοϊούς.

Πολυαρθρίτιδα (νόσος από ανοσοσύμπλοκα)
Τα γατάκια κουτσαίνουν από κάποιο πόδι και παραδόξως με την πάροδο του χρόνου η χωλότητα μετατοπίζεται από το ένα ποδαράκι στο άλλο.
Αυτό οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση της γάτας στο να εξουδετερώσει τον καλυκοϊό που την έχει προσβάλλει (μερικές φορές και σε αυτόν που περιέχεται στο εμβόλιο). Ο οργανισμός της παράγει υπερβολικές ανοσοσφαιρίνες που συνδέονται με τον ιό και δημιουργείται μια σύνθετη ουσία (ανοσοσύμπλοκο) που προκαλεί ερεθισμό των αρθρώσεων.

Ουλίτιδα – στοματίτιδα (νόσος από ανοσοσύμπλοκα)
Αυτή η νόσος δεν πρέπει να συγχέεται με την νόσο των ανώτερων αναπνευστικών οδών στην οποία οι καλυκοϊοί δημιουργούν φυσαλίδες που σπάνε και δημιουργούνται έλκη στο στόμα και τα ούλα και ακολούθως, με την κατάλληλη αγωγή, θεραπεύονται.
Η νόσος που παρουσιάζουμε τώρα είναι χρόνια ουλίτιδα-στοματίτιδα (πολύ σοβαρές πληγές και έλκη στην στοματική κοιλότητα) και οφείλεται όπως και η πολυαρθρίτιδα σε υπερβολική αντίδραση του οργανισμού της γάτας στους καλυκοϊούς με συγκέντρωση ανοσοσφαιρινών, ιντερλευκινών και ιντερφερόνης-γ που δημιουργούν ερεθιστικά ανοσοσύμπλοκα και είναι δυνατόν αν δεν ελεγχθούν να οδηγήσουν την γάτα ακόμη και στον θάνατο.
Το 81% των γατιών με τέτοιο πρόβλημα διασπείρει μονίμως καλυκοϊούς στις γειτονικές υγιείς γάτες.

Σπειραματονεφρίτιδα (νόσος από ανοσοσύμπλοκα)
Γάτες συνήθως που συμβιώνουν πολλές μαζί και που έχουν εμφανίσει χρόνια νόσο από υπερβολικό φορτίο καλυκοϊών μπορεί να εμφανίσουν προοδευτική σπειραματονεφρίτιδα που οφείλεται σε συγκέντρωση ανοσοσυμπλόκων και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε Νεφρική ανεπάρκεια.

Ισχυρής λοιμογόνου ικανότητος συστημικός καλυκοϊός (VS-FCV)
Το 1998 παρουσιάστηκε ένα ισχυρό στέλεχος καλυκοϊού (Virulent systemic Calicivirus) που πρώτα δημιουργεί οιδήματα στο πρόσωπο και τα άκρα και αμέσως μετά προκαλεί τον θάνατο στο 67% των γατιών που προσβάλλει (ασχέτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι). Μέχρι στιγμής εμφανίστηκε στην Αμερική και στην Αγγλία. Ας ελπίσουμε να μην «χτυπήσει» στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΚΟΪΟΥΣ

Τακτικός εμβολιασμός

Με το κατάλληλο εμβόλιο που παρέχει όσο το δυνατόν την μεγαλύτερη άμυνα για τα περισσότερο γνωστά στελέχη των καλυκοϊών.

Αποφυγή της πρόσβασης σε χώρους που συχνάζουν αδέσποτες γάτες.

Επειδή κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προστασία και επειδή υπάρχει ήδη ο κίνδυνος της επιδημίας από τον ισχυρά λοιμογόνο συστημικό καλυκοϊό που αναφέραμε.

Μεγαλύτερη προφύλαξη μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων ηλικίας.

Τότε επέρχεται η οριστική διαμόρφωση και ωρίμανση των μηχανισμών άμυνας της γάτας.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΓΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΚΟΪΩΣΗ

Ενθάρρυνση.

Γάτες με βουλωμένη μύτη, στόματα με πληγές ή οποιαδήποτε σημάδια ανορεξίας πρέπει να ενθαρρυνθούν καθαρίζοντας ευγενικά την μύτη τους με φυσιολογικό ορό και γάζα, προσφέροντάς τους χλιαρή παιδική τροφή κρέατος που θα προσέξουμε να μην περιέχει καθόλου κρεμμύδι, προσφέροντάς τους καθαρό νεράκι για να απομακρύνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και κυρίως προσφέροντάς τους αγάπη και ένα περιβάλλον με το μικρότερο δυνατόν στρες.

Επίσκεψη στον γιατρό.

Είναι ο μόνος αρμόδιος να εκτιμήσει το στάδιο της νόσου, τις επιπλοκές της υγείας και τις δευτερογενείς μολύνσεις που βασανίζουν την γάτα. Οι θεραπείες που θα ζητήσει να γίνουν είναι μερικές φορές αντίθετες η μια από την άλλη και εξατομικεύονται για την κάθε περίπτωση.
Υπάρχει δυστυχώς και η πιθανότητα μια γατούλα να μην αντιδράσει καλά σε όποια θεραπεία και αν της εφαρμοστεί.

Επαγρύπνηση

Η καλυκοΐωση είναι ένας ιός που δεν εξαλείφεται ποτέ οριστικά από το σώμα της γάτας. Υπάρχει πιθανότητα κάτω από στρες να αναζωπυρωθεί ο ιός και να εμφανιστούν ξανά διάφορα ενοχλητικά ή σοβαρά συμπτώματα. Η βοήθεια του γιατρού πρέπει να είναι άμεση χωρίς την παραμικρή χρονική καθυστέρηση.