British Shorthair

FotoulaΚαταγωγή

Η British Shorthair, είναι πιθανώς η παλαιότερη αγγλική φυλή γάτας, αντλώντας την καταγωγή της κατά μία εκδοχή από διασταύρωση μιας Ρωμαϊκής γάτας με μια με μια κοινή Ευρωπαϊκή Shorthair, περίπου 2000 χρόνια πριν. Οι Ρωμαίοι μετέφεραν αυτή την κοντότριχη φυλή στη βόρεια Ευρώπη και από εκεί στις απομακρυσμένες επαρχίες τους των βρεττανικών νησιών, μιας και είχε αποδειχθεί εξαίρετος κυνηγός τρωκτικών.

Κατά μια άλλη εκδοχή η British Shorthair είναι μια φυσική φυλή όσο αυτό είναι δυνατό σήμερα, δεδομένου ότι όλες οι καταχωρημένες φυλές υπόκεινται τώρα στην ανθρώπινη επέμβαση. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η φυλή προέρχεται από την British Domestic Shorthair ή τη British Moggie, φυλές και οι δύο με εξαιρετικά μεγάλη ιστορία. Μέσω της εκλεκτικής αναπαραγωγής από το 1800 η Moggie μετασχηματίστηκε σε μια αναγνωρισμένη φυλή την British Shorthair.
Για αιώνες αυτή η γάτα περιπλανιόταν στη Μεγάλη Βρεττανία, μέχρι περίπου τη τελευταία δεκαετία του 1800, όταν ο Weir Harrison, γνωστός λάτρης του είδους, συνέβαλλε στην καθιέρωση της British Shorthair ως επίσημα αναγνωρισμένης φυλής. Μέσω των προσπαθειών του, η British Shorthair αναγνωρίστηκε το 1871, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Crystal Palace cat show και έγινε γρήγορα δημοφιλής στους λάτρεις του είδους.Mε την ανάπτυξη των νέων φυλών γατών και ειδικά των Longhair, το ενδιαφέρον για τη British Shorthair μειώθηκε, αλλά η αναγέννηση της φυλής μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενθάρρυνε τους βρετανικούς εκτροφείς να προχωρήσουν σε βελτίωση της φυλής μέσω διασταυρώσεων με άλλες φυλές και συγκεκριμένα με περσικές, αλλά και με κοντότριχες όπως τη Chartreux, ώστε να βελτιωθεί το πάχος και η υφή του τριχώματος. Από αυτές τις προσπάθειες προέκυψε η British Shorthair στη σημερινή μορφή της, αυτής μιας cobby γάτας (= A cobby cat is short, muscular, has a compact build, round eyes, short nose small ears. The Persian breed is a good example of a cobby cat.)
Η British Shorthair είναι συγκριτικά με άλλες φυλές μια σπάνια γάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 1980 της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την CFA και την έφερε στο προσκήνιο.

ΠεριγραφήH British Shorthair είναι μια μεγάλη μυώδης γάτα. Τα αρσενικά αυτής της φυλής είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, και με μεγαλύτερη διαφορά βάρους σε σχέση με τα αντίστοιχη άλλων φυλών, έτσι το βάρος του αρσενικού κυμαίνεται μεταξύ των 7-8 κιλών και του θηλυκού μεταξύ των 5-7 κιλών. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας cobby γάτας, έτσι είναι σωματώδης, με φαρδιές πλάτες και φαρδύ στήθος, στρογγυλό σώμα και κεφάλι, με στρογγυλά στο χρώμα του χαλκού μάτια συνήθως, φουσκωτά μάγουλα και κοντά πόδια που καταλήγουν σε ολοστρόγγυλες πατούσες, αλλά όχι φουντωτή ουρά και από πολλούς παρομοιάζεται με αρκουδάκι.

Η British Shorthair φτάνει σε πλήρη ανάπτυξη περίπου στην ηλικία ων 5 ετών. Η διάρκεια ζωής αυτής της φυλής είναι 14 έως 20 έτη.
Η British Shorthair απαντάται σε πολλά χρώματα. Για πολλά χρόνια η δημοφιλέστερη παραλλαγή ήταν η σε μπλε χρώμα και είχε το δικό της όνομα «British Blue», αλλά η χώρα καταγωγής της ενσωμάτωσε. μια ευρεία ποικιλία των χρωμάτων υπό τον όρο British Shorthair στη δεκαετία του '50. Η CFA επίσης τώρα αναγνωρίζει την British Shorthair σε πολλά διαφορετικά χρώματα και σχέδια.
Αυτά περιλαμβάνουν τα χρώματα black, blue, white, red, cream, chocolate, lilac, cinnamon και fawn.H British Shorthair δε παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, έχοντας μάλιστα ένα μέσο όρο ζωής ελαφρά μεγαλύτερο από αυτόν άλλων φυλών (15 χρόνων). Απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος της, αφού και λόγω της έμφυτης τάσης της για έναν αρκετά στατικό τρόπο ζωής τείνε,ι εάν αφεθεί, να γίνει υπέρβαρη.
Επίσης μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα ουλίτιδας και έτσι απαιτείται από νωρίς ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή συντήρηση της υγείας των δοντιών της.Η British Shorthair έχει έναν σταθερό χαρακτήρα και προσαρμόζεται εύκολα στη ζωή μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι ιδανικό για όσους θέλουν μια γάτα και μένουν σε διαμέρισμα. Η τάση της αυτή την κρατά προφυλαγμένη από ατυχήματα, που θα μπορούσαν να της συμβούν εάν δεν προτιμούσε να ζει μέσα στο σπίτι. Δεν είναι υπερκινητική και δεν απαιτεί πολύ προσοχή, αλλά θα φροντίσει να σας κάνει κατανοητό το πότε θέλει να παίξει και απολαμβάνει τα παιχνίδια με διάφορα παιχνίδια. Δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια γάτα, αλλά ούτε και μια γάτα που της αρέσει να είναι κολλημένη πάνω σας. ʽΈτσι προτιμά να κάθεται δίπλα σας ή κοντά σας ή να σας παρακολουθεί όταν κάνετε κάτι ξαπλωμένη στο πάτωμα. Έχει μια τάση να ακολουθεί τους ανθρώπους από δωμάτιο σε δωμάτιο δεδομένου ότι θέλει να είναι μαζί τους και βλέπει τι θα γίνει ή τι θα κάνουν. Η British Shorthair είναι ιδανική επιλογή για όσους λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι, αφού απολαμβάνει να τεμπελιάζει σπίτι όσο εσείς απουσιάζετε. Δεν κάνει ζημιές και δε χρειάζεται άλλα ζώα για παρέα. Της αρέσει η συντροφιά μιας British Shorthair ή μιας γάτας με παρόμοιο ταμπεραμέντο με το δικό της. Δεν είναι μια πολύ ομιλητική φυλή. Η φυλή έχει κερδίσει τη προτίμηση των εκπαιδευτών λόγω της φύσης και της νοημοσύνης της, και τα τελευταία χρόνια αυτές οι γάτες έχουν μια ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο του θεάματος και της διαφήμισης.