Bombay

Fotoula

Πηγή: http://www.cfa.org/breeds/profiles/bombay.html
«Θα ήθελα να είχα ένα πάνθηρα.»


Αυτό το σχόλιο άκουγε συχνά και της κέντρισε τη φαντασία η εκτροφέας γάτων Nikki Horner, από το Louisville του Kentucky. Η κα Horner έβαλε τις βάσεις για την αναπαραγωγή μια γάτας με μάτια στο χρώμα του χαλκού, μαύρης με κοντό γυαλιστερό τρίχωμα και την εξωτική εμφάνιση ενός "mini", ή "parlor-panther."


Ο μαύρος πάνθηρας της Ινδίας την ενέπνευσε στην επιλογή του ονόματος της φυλής. Η κα Horner άρχισε την προσπάθειά της το 1953 με την επιλογή ενός μαύρου American Shorthair με βαθύ, σε χρώμα χαλκού, μάτια και ενός θηλυκού Grand Champion sable Burmese Μέσω μιας μακροχρόνιας διαδικασίας και με την επιλογή της ενδογαμίας και της προσεκτικής επιλογής, ήταν σε θέση να αναπαραγάγει με συνέπεια μια μαύρη γάτα αντίθετα με όποιους άλλους το προσπάθησαν.


Η Bombay κέρδισε μια θέση στο πρωταθλήματος της CFA το 1976, δεκαοχτώ χρόνια αφότου δημιουργήθηκε. Η διασταύρωση ανάμεσα σε μαύρη Black American Shorthairs και σε sable Burmese ακόμα επιτρέπεται..
.Και οι δύο φυλές από τη διασταύρωση των οποίων προέκυψε η Bombay είναι ιδανικά κατοικίδια ζώα. Η Bombay ενώ λειτουργεί άριστα με τα άλλα ζώα, η σχέση της με τις άλλες γάτες είναι μερικές φορές δύσκολη εξαιτίας των εξουσιαστικών της τάσεων. Αντίθετα στο πρόσωπο ενός σκύλου βρίσκει έναν ιδανικό της σύντροφο.


Όντας ήρεμη και ευαίσθητη, απολαμβάνει συνήθως τη ζωή μέσα στο σπίτι σε ένα ήρεμο περιβάλλον, έτσι ζει άνετα σε ένα διαμέρισμα.


Ανήκει στις φυλές που εκπαιδεύονται εύκολα, απολαμβάνει τα παιχνίδια και είναι αρκετά εφευρετική στο να βρίσκει τρόπους να διασκεδάζει και η ίδια αλλά και αυτοί που ζουν μαζί της. Είναι ευφυής και στοργικός σύντροφος. Συμβιώνει καλά με τα παιδιά και δέχεται με ενθουσιασμό και ευχαρίστηση τους επισκέπτες της οικογένειας.. Ζει άνετα με σκύλους και με άλλα κατοικίδια ζώα επίσης. Δε της αρέσει η μοναξιά και ο μόνος λόγος για να τη δείτε δυσαρεστημένη είναι όταν μείνει πολλές ώρες μόνη της. Έτσι δεν ενδείκνυται σε όσους λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι. Η Bombay συνδυάζει γενικά το βολικό ταμπεραμέντο, τη «στιβαρή» φύση ενός American Shorthair και τον ανεπιφύλακτα κοινωνικό αγαπησιάρικο χαρακτήρα μιας Burmese.

Με εξαίρεση το χρώμα, τα χαρακτηριστικά μιας Bombay γάτας και αυτά μιας Burmese παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Η Burmese έχει ένα σώμα συμπαγές και εύρωστο ενώ το σώμα της Bombay δίνει την εικόνα μια πιο ευλύγιστης εμφάνισης από αυτήν του Burmese ξαδέλφου της. Είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα, ισορροπημένη, φιλική, άγρυπνη, μυώδης με βάρος που εκπλήσσει σε σχέση με το μέγεθός της

Το τρίχωμα της είναι λείο, και κοντό, ορίζοντας με την κυματιστή υφή του το μυώδες σώμα της. Και, μαζί με τα χαρακτηριστικά μάτια, σε χρώμα που κυμαίνεται μεταξύ του χρώματος του χαλκού και εκείνο του χρυσού, η Bombay περιγράφεται σαν «Patent leather kid with the copper penny eyes.»

Υπάρχει, δυστυχώς, ένα πρόβλημα υγείας αποκαλούμενο "Burmese Craniofacial Defect". Είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη του κρανίου του εμβρύου. Περιστασιακά, μπορούν να γεννηθούν γατάκια με σοβαρά παραμορφωμένο κεφάλι Η κληρονομική αυτή ανωμαλία έχει σημασία για τους εκτροφείς, αφού επηρεάζει μόνο νεογέννητα αναγκάζοντάς τους να προχωρούν σε εκτεταμένο έλεγχο πριν προχωρήσουν σε αναπαραγωγή.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=D_LrYY_ZzYk