Πώς να πλησιάσετε μια "ντροπαλή" γάτα...

Chouzouris

Οκ, υιοθετήσατε τη γατούλα σας! Και θέλετε να την αγκαλιάσετε, να τη χαϊδέψετε, να την φιλήσετε... Όμως αυτή σας φτύνει! Τί μπορείτε να κάνετε;ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Καταρχήν εντοπίστε την. Αν δεν θέλει να σας πλησιάσει, το πιο πιθανό είναι να έχει κρυφτεί κάπου που δεν μπορείτε να την δείτε. Θυμηθείτε ότι οι γάτες μπορούν να χωρέσουν σε απίστευτα στενά μέρη, επομένως ψάξτε παντού.

Αφού την εντοπίσετε, καθίστε δίπλα της.

Φωνάξτε την με το όνομά της, ή αν δεν το έχει μάθει ακόμη με το γνωστό ψιψιψι που χρησιμοποιούμε για να φωνάξουμε γάτες. Αυτή θα ανταποκριθεί είτε με το να σας κοιτάξει, είτε με το να στρέφει το ένα αυτί της προς το μέρος σας, είτε με το να σταματήσει αυτό που έκανε (π.χ. γλύφεται) ή με το να σηκωθεί αργά και να εγκαταλείψει το δωμάτιο.

Αν εγκαταλείψει το δωμάτιο... ξαναρχίστε από την αρχή!


Αν σας ανταποκριθεί, αρχίστε να χτυπάτε ελαφρά τα γόνατά σας καλώντας την κοντά σας με ήρεμη φωνή.


Λογικά η γάτα θα πρέπει να σας κοιτά τώρα. Αν έχει γυρίσει αλλού το κεφάλι και εξακολουθεί να σας αγνοεί, κάντε περίεργους ήχους ώστε να αποσπάσετε την προσοχή της.


Χτυπήστε τα γόνατά σας πιο γρήγορα και δυναμώστε τη φωνή σας. Σε αυτό το στάδιο, λογικά η γάτα σας θα απομακρυνθεί λίγο από εσάς.


Σταματήστε κάθε δραστηριότητα και σηκωθείτε όρθιος. Προσποιηθείτε ότι κοιτάτε το ταβάνι. Αργά πλησιάστε τη γάτα. Πιθανότατα θα σηκωθεί και θα φύγει από το δωμάτιο.


Τώρα είναι το σημείο που έχετε τη γάτα εκεί που θέλετε, ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε. Επιστρέψτε στο σημείο που ήσασταν και καθίστε ήρεμος.


Πάρτε ένα βιβλίο ή περιοδικό και αρχίστε να διαβάζετε. Επικεντρωθείτε στο διάβασμα και αγνοήστε παντελώς τη γάτα σας.


Το πιθανότερο είναι ότι η γάτα θα έρθει και θα κάτσει ΠΑΝΩ στο βιβλίο ή το περιοδικό. Τώρα μπορείτε να την χαϊδέψετε....


Αν η γάτα θελήσει να φύγει, μην προσπαθήσετε να την κρατήσετε κοντά σας. Επικεντρωθείτε στο διάβασμα. Το πιθανότερο είναι ότι η γάτα θα θελήσει να... αναμιχθεί σε ό,τι κάνετε, ειδικά αν την αγνοήσετε επιδεικτικά!!

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Θυμηθείτε ότι εσείς είστε ο κυρίαρχος και έχετε τον έλεγχο. Εσείς αγοράζετε το φαγητό. Η γάτα το γνωρίζει αυτό... Όμως γνωρίζει επίσης και πότε ακριβώς θέλετε να την χαϊδέψετε! Οι γάτες δεν είναι σαν τους σκύλους! Αν τις αγνοήσετε, τότε θα έρθουν εκείνες κοντά σας για να σας δείξουν την εκτίμησή τους για τον... «χώρο» που τους αφήνετε.

Φροντίστε ώστε η γάτα σας να έχει ξυπνήσει για να κάνετε το πιο πάνω πείραμα. Αν η γάτα είναι κουρασμένη, τότε κανονικότατα θα σας αγνοήσει και θα πάρει έναν υπνάκο.


Μπορείτε ακόμα καλύτερα να κάτσετε κάτω στο πάτωμα και να διαβάσετε, απλώνοντας την εφημερίδα δίπλα σας. Κι αυτό γιατί μπορεί η γάτα να φοβηθεί να πηδήξει πάνω σας.


Στις γάτες αρέσει να τις χαϊδεύουν πάνω στο κεφάλι, κάτω από το σαγόνι, στη σπονδυλική στήλη και πάνω ακριβώς από την ουρά. Επικεντρωθείτε στα σημεία αυτά και αποφύγετε το χάδι στα πατουσάκια, την ουρά και το στομάχι, μέχρι να σιγουρευτείτε αν όντως τους αρέσει στα σημεία αυτά (δεν αρέσει σε όλες τις γάτες... συνήθως οι θηλυκές απεχθάνονται πολύ το χάδι στην κοιλιά!).


Εναλλακτικά επισκεφτείτε την τουαλέτα και αφήστε την πόρτα ανοικτή. Η γατίσια περιέργεια θα την κάνει να έρθει μαζί σας.


Προσπαθήστε να ξύσετε την γάτα κάτω από τις μασχάλες. Οι γάτες δεν φτάνουν εύκολα τα σημεία αυτά και συνήθως ξετρελλαίνονται.


Καμία φορά το όνομα που έχετε επιλέξει για την γάτα σας δεν είναι το κατάλληλο. Υπάρχουν ήχοι που είναι επιθετικοί για μια γάτα. Αποφύγετε το σύμφωνο χ και γενικά λέξεις που ομοιάζουν με τον ήχο «κκχχχχχ» που κάνουν οι γάτες όταν αγριεύουν.


Μην δείξετε φόβο για τη γάτα. Αν φοβηθείτε εσείς, θα φοβηθεί και αυτή.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι γάτες είναι εξοπλισμένες από τη φύση τους με κοφτερά νύχια (και έτσι πρέπει να μείνουν!). Καμιά φορά την ώρα του παιχνιδιού, μπορεί να ενοχληθούν και να σας δαγκώσουν ή να βγάλουν τα νύχια τους στο χέρι σας. Παραμείνετε ήρεμοι, ΜΗΝ ΤΡΑΒΗΞΕΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ, απλώς φωνάξτε «ΜΗ!». Η γάτα πιθανότατα θα σταματήσει και θα σας κοιτάξει. Εκείνη τη στιγμή, αδράξτε την ευκαιρία να απομακρύνετε το χέρι σας με αργές κινήσεις (όχι απότομα!).

Αρκετές γάτες εκλαμβάνουν το χάδι στην κοιλιά σας ξεκάθαρη πρόσκληση να δαγκώσουν και να γρατζουνήσουν το χέρι σας. Συνήθως οι αρσενικοί απολαμβάνουν τα χάδια στην κοιλιά.


Μην προσπαθήσετε να χαϊδέψετε τη γάτα σας όταν τρώει ή χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της.


Μην την ενοχλείτε αν είναι άρρωστη ή δεν αισθάνεται καλά.


Κάποιες γάτες εκνευρίζονται από το συνεχές χάδι και δαγκώνουν ξαφνικά, χωρίς να προειδοποιήσουν. Γιʼ αυτό προτιμάτε το χάδι στο κεφάλι, στο λαιμό και κάτω από το σαγόνι, ειδικά αν δεν γνωρίζετε καλά τη γάτα.


Γενικότερα, αποφεύγετε τις γρήγορες και τις απότομες κινήσεις.