Σακχαρώδης διαβήτης (DM)

Ριπήτ


Ο οργανισμός για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται χρησιμοποιεί για καύσιμό του την γλυκόζη. Απαραίτητος σπινθήρας γι αυτή την καύση είναι η ινσουλίνη.Η ορμόνη ινσουλίνη παράγεται στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Ζημιά των β-κυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα ελλιπή ή καθόλου παραγωγή ινσουλίνης, που οδηγεί σε συγκέντρωση της άκαυτης γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία), και το ούρο (γλυκοζουρία), με αποτέλεσμα την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη …του δεύτερου πιο συχνού ορμονικού προβλήματος στις γάτες.

Αν ο διαβήτης εξελιχθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικές νόσους, μολύνσεις, νευροπάθειες (βαδίζει ακουμπώντας τις φτέρνες της στο πάτωμα),και τελικά Κέτωση (οξέωση) που εκδηλώνεται με εμετό, απώλεια όρεξης, διάρροια, λήθαργο, αδυναμία, αφυδάτωση, κώμα και θάνατο.

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή αλλά έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, η παγκρεατίτιδα, άλλες ορμονοπάθειες και ορισμένα φάρμακα. Μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία, αλλά έχουν προδιάθεση οι παχύσαρκες, οι αρσενικές και οι ώριμες γάτες. Αν και σε πολλές περιπτώσεις ο διαβήτης παραμένει για όλη τους την ζωή, αρκετές φορές μπορεί να είναι παροδικός.


Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει σακχαρώδη διαβήτη;

Είναι πολύ πιθανόν η γάτα να παρουσιάζει απώλεια βάρους και ταυτόχρονα να έχει “τα τρία Π”. Πολυφαγία, Πολυδιψία, Πολυουρία.


Πώς θα γίνει η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου;

Ο γιατρός αφού συγκεντρώσει τα κλινικά συμπτώματα διενεργώντας την γενική φυσική εξέταση και μελετήσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που θα υποδείξει, θέτει την διάγνωση και αρχίζει αμέσως την θεραπεία. Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα του διαβήτη και μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αν υπάρχει Κέτωση, κινδυνεύει η ζωή του ζώου και ο γιατρός πρέπει να δράσει άμεσα.

Κάθε γάτα αντιδρά διαφορετικά στη θεραπεία. Άλλες ελέγχονται με ενέσεις ινσουλίνης του τύπου που τους ταιριάζει και της συχνότητας που επιβάλλεται να γίνονται, ενώ άλλες ελέγχονται με χάπια. Σημαντικοί βοηθοί της θεραπείας είναι η προγραμματισμένη διατροφή και η ζωή χωρίς στρες.

Η θεραπευτική απάντηση στην χορήγηση ινσουλίνης ή χαπιών πρέπει να ελέγχεται συχνά με εργαστηριακά τεστ αίματος, ούρου κλπ για να προσαρμόζεται καλλίτερα η δόση της ινσουλίνης και για να αποφευχθούν οι παρενέργειες των χαπιών (εμετός, ανορεξία, ηπατικές βλάβες).

Μεγάλο ρόλο στην θεραπεία παίζει η αλλαγή της διατροφής για να ελεγχθεί το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και να αποκτηθεί το κανονικό βάρος. Αν η γάτα είναι αδύνατη πρέπει να της προσφερθεί στην αρχή διατροφή με πολλές θερμίδες ώστε να αποκτήσει το ιδανικό της βάρος.

Αν η γάτα είναι υπέρβαρη πρέπει να της προσφερθεί τροφή πλούσια σε ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.


Πώς θα καταλάβω παρενέργειες της θεραπείας;

Η υπογλυκαιμία Οφείλεται σε υπερβολική δόση ινσουλίνης και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αποβεί θανατηφόρος: αδυναμία, έλλειψη ενεργητικότητας, έλλειψη συνεργασίας, σπασμοί και κώμα.

-Προσφέρετέ της αμέσως το δικό της φαγητό.

-Αν δεν μπορεί να φάει ,τρίψτε λίγη ζάχαρη ή λίγες σταγόνες σιρόπι στα ούλα της.

-Mετά τις πρώτες βοήθειες,επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό.

Άλλα προβλήματα: Σε περίπτωση που εμφανιστούν ξανά συμπτώματα Πολυδιψίας, Πολυουρίας, Πολυφαγίας και ταυτόχρονης απώλειας βάρους κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.


Τι μπορώ να κάνω;

Αν η γάτα απολαμβάνει την σωστή θεραπεία και φροντίδα στο σπίτι και υπάρχει επικοινωνία συνεργασίας με τον γιατρό της, μπορεί να ζήσει με υγεία για πολλά χρόνια ακόμη.