Γνωρίζοντας την γάτα σας σε άλλες γάτες

Ριπήτ


Όταν φέρετε μια καινούργια γάτα στο σπίτι, πρέπει να την γνωρίσετε στα άλλα ζώα του σπιτιού (σκύλο ή γάτα) και αυτό συνήθως είναι μια αποστολή που απαιτεί γερά νεύρα. Αν και θα θέλατε όλοι οι ένοικοι να έρθουν γεμάτοι χαρά και να καλωσορίσουν το καινούργιο "αιλουροειδές" σας, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια.
Επομένως μια προσεκτική γνωριμία που θα ελέγχεται από εσάς (και όχι από...νύχια και... δόντια), θα δώσει την ευκαιρία για μια ομαλή μετάβαση από το στάδιο της εισβολής, στο στάδιο της ανοχής.

Η πρώτη εντύπωση μπορεί να είναι και η τελευταία. Γι αυτό...προσοχή. Να θυμάστε ότι οι γάτες σε αντίθεση με τα σκυλιά λειτουργούν θαυμάσια και ευτυχισμένα μόνες τους χωρίς να έχουν κοινωνική δομή γύρω τους. Με λίγα λόγια έχουν προσαρμοστεί από την έρημο που ζούσαν, στην ερημιά των μεγαλουπόλεων. Σίγουρα δεν αισθάνονται την ανάγκη για έναν σύντροφο. Ακόμη και αν εσείς θέλετε να έχουν παρέα, δεν μπορείτε να τις υποχρεώσετε να αγαπιούνται μεταξύ τους. Αν και μερικές θα ζήσουν εύκολα με την καινούργια γάτα, άλλες ποτέ δεν θα την συνηθίσουν και θα διαχειρίζονται τον τρόπο ζωής τους έτσι που να μην είναι εύκολα τα πράγματα.


Εντούτοις αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το φαγητό ή για κάποια ήσυχη γωνιά για ύπνο, οι γάτες θα αποδεχθούν η μία την άλλη και μερικές μπορεί να δείξουν ότι σχημάτισαν στενούς δεσμούς μεταξύ τους.

Από την στιγμή που μια σχέση γίνει βίαιη ή γεννάει φόβο και η γάτα αισθάνεται ότι απειλείται, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε το σχήμα της συμπεριφοράς. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για το πόσο προσεκτικά πρέπει να γίνει η γνωριμία ώστε να προληφθούν έντονες αντιδράσεις και να γίνουν τα πράγματα αποδεκτά, αργά και αβίαστα.Να λοιπόν μερικοί παράγοντες που διευκολύνουν την επαφή και την γνωριμία.

Πριν φθάσει η νέα γάτα στο σπίτι σας θα πρέπει ήδη να υπάρχει το καταφύγιό της. Ένα δωμάτιο δηλαδή ή κάποιος ασφαλής χώρος που θα περιέχει όλα τα αναγκαία όπως τροφή, νερό, αμμολεκάνη, ονυχοδρόμιο, φωλιά με θέα και παιχνίδια.

Η πρώτη αίσθηση που πρέπει να ικανοποιηθεί είναι η αυτοκράτειρα Όσφρηση. Οι γάτες στη φύση πρώτα γνωρίζονται με τις μυρωδιές τους και αργότερα ικανοποιούν την περιέργεια να δουν σε ποιο άτομο ανήκουν οι οσφρητικές πληροφορίες που συνέλεξαν. Αρχίστε να αλλάζετε μεταξύ τους, τις πετσέτες που έχετε βάλει να ξαπλώνουν ώστε κάθε δυο μέρες η μία να ξαπλώνει στην πετσέτα με την μυρωδιά της άλλης.

Για λίγο αλλάξτε τους δωμάτια. Αφήστε την παλιά γάτα στο καταφύγιο της νέας και στην νέα δώστε την ευκαιρία να γνωρίζει σιγά σιγά το σπίτι σας.

Απλώστε πούδρα μωρού ή σκόνη βανίλιας στην περιοχή που απελευθερώνονται φερομόνες, όπως μεταξύ των αυτιών και μεταξύ των ματιών (στο κούτελο). Έτσι θα μυρίζουν το ίδιο. Όπως οι Ινδιάνοι ένωναν το αίμα τους και γίνονταν αδέλφια έτσι και οι γάτες σας για να γίνουν αδέλφια πρέπει να ενώσουν τις...βανίλιες τους.

Όταν εξοικειωθεί η μια με την μυρωδιά της άλλης αρχίστε να βάζετε λιχουδιές και στις δύο πλευρές μιας κλειστής πόρτας που θα τις χωρίζει. Δημιουργήστε, έτσι, θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τροφής και μυρωδιάς.


Περάστε ένα σπάγκο κάτω από την πόρτα και σε κάθε άκρη του δέστε από ένα παιχνιδάκι για να παίξουν.

Όταν οι γάτες φτάσουν στο σημείο να τρώνε ήρεμα ανοίξτε την πόρτα πολύ λίγο (μια χαραμάδα) για να αρχίσει η μία να βλέπει την άλλη χωρίς να υπάρχει ο φόβος με μια σπρωξιά να ανοίξει η πόρτα. Είναι πολύ φυσικό να κάνουν το γνωστό Χχισσς και Φτού. Σε περίπτωση όμως που γίνουν εξαιρετικά άγριες και εχθρικές κλείστε εντελώς την πόρτα και αφήστε τις μόνες τους για μερικές ώρες. Όταν ηρεμήσουν ανοίξτε την λίγο και παρακολουθήστε. Όσο η μία βλέπει την άλλη χωρίς ανησυχία, εσείς, θα ανοίγετε την πόρτα περισσότερο.
Χρυσές συμβουλές:

Μόλις προκύψει πρόβλημα γυρίζετε την νέα γάτα στο δωμάτιο-καταφύγιο και κλείνετε την πόρτα για να επαναλάβετε μετά από λίγες ώρες αρχίζοντας όμως από κάποιο προηγούμενο στάδιο γνωριμίας.

Όσο οι γάτες είναι μαζί, τους μιλάτε γλυκά και ήρεμα.

Ανταμείψτε τις όταν δείχνουν ανεκτικότητα η μία στην άλλη.

Δείξτε μεγαλύτερη τρυφερότητα στην παλιά σας γάτα.Παραβιάζεται ο χώρος της.

Μην δείχνετε τρυφερότητα στην νέα μπροστά στην παλιά(μέχρι να γίνουν φίλες).

Να υπάρχει το δωμάτιο-καταφύγιο της νέας γάτας (αν αισθανθεί ότι απειλείται).

Η βίαιη σύγκρουση να αποτραπεί με κάθε τρόπο (μένει στη μνήμη).Τα μικρά πισωγυρίσματα δεν καταστρέφουν την φιλία.

Ο χρόνος που θα διαθέσετε αξίζει γιατί χτίζει μια αρμονική γατίσια φιλία για χρόνια.