Πώς να διαχειριστώ μια στρεσαρισμένη γάτα;


  Дanae


Η διαχείριση του άγχους έχει τρεις συνιστώσες: τη διάγνωση (εντοπισμός του στρες), την αξιολόγηση (αναζήτηση αιτιών δημιουργίας του στρες) & την παρέμβαση (μέθοδοι διαχείρισης στρες).

 

Οι συνήθεις εκδηλώσεις του στρες:

• Ψέκασμα ούρων (ακόμα και από στειρωμένη γάτα)

• Αυξημένη δραστηριότητα

• Έλλειψη όρεξης

• Υπερβολική τριχόπτωση

• Σημάδια φόβου ή επιθετικότητας

• Ασυνήθιστο ή υπερβολικό νιαούρισμα

• Απομόνωση (κάτω από κρεβάτια, πίσω από κουρτίνες ή ακόμα και μέσα σε συρτάρια, κ.α.)

• Σωματικά συμπτώματα & ασθένειες (εμετός, διάρροια, δερματικά προβλήματα, κ.α.).

 



Οι συνήθεις αιτίες του στρες:

• Συνωστισμός από κόσμο (πχ: σε γιορτές ή σε επισκευές/ανακαινίσεις στο σπίτι)

• Μετακόμιση

• Ταξίδια

• Νέο μέλος στην οικογένεια (άνθρωπος είτε ζώο)

• Ιατρικές παθήσεις ή τραυματισμοί

• Αλλαγή κάθε είδους

 

H κάθε γάτα έχει διαφορετική αντίδραση στο στρες. Ορισμένες δέχονται πολύ καλύτερα οποιαδήποτε αλλαγή, ενώ άλλες μπορεί να καταρρεύσουν στη θέα και μόνο ενός ψαλιδιού νυχιών ή κατά τη μεταφορά τους με τη γατοφόρο.

Πρωταρχικό ρόλο στη συμπεριφορά της εκάστοτε γάτας, παίζει η ιδιοσυγκρασία της & η κοινωνικοποίησή της. Πολλά επίσης οφείλονται στο τι έχει συνηθίσει από νεαρή ηλικία.

 

Οι συνήθεις τακτικές αντιμετώπισης του στρες    

Επιλέξτε από τις εξής τακτικές:

1. Απομάκρυνση από την κατάσταση που προκαλεί το άγχος

2. Αλλαγή της αντίδρασης της γάτας στο άγχος

3. Συνδυασμός και των δύο παραπάνω τακτικών

 

1. Η  απομάκρυνση από τη στρεσογόνο κατάσταση, εφόσον γίνεται, είναι η ευκολότερη λύση. Ενδείκνυται κυρίως για τις περιπτώσεις αλλαγών στο σπίτι & μεγάλης κίνησης από εργάτες ή γιορτών με πολλούς προσκεκλημένους. Καλό είναι να παρέχετε στη γάτα σας ένα ασφαλές δωμάτιο, με όλα τα απαραίτητα & κατάλληλα διαμορφωμένη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις ανάγκες της. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προσαρμογή κατά τον ερχομό νέας γάτας στο σπίτι.

 

2. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου, σε περιπτώσεις ιδιαίτερα στρεσογόνες (πχ: ταξίδια), υπάρχουν συγκεκριμένα ηρεμιστικά χάπια για γάτες. Μην επιχειρήσετε να δώσετε μόνοι σας ηρεμιστικό χάπι, καθώς ίσως είναι απαγορευτικό για την υγεία της γάτας σας. Σε κάθε περίπτωση η δοσολογία εξαρτάται από το βάρος και την ηλικία της & μόνο ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σωστά.

 

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν επίσης οι συμπεριφορικές μέθοδοι, υπό τη μορφή θετικής συσχέτισης ενός ερεθίσματος με κάποια κατάσταση ή αντικείμενο, μέσω της ενίσχυσης. Μπορείτε να τις συνδυάσετε με χρήση ειδικών spray που ηρεμούν & χαλαρώνουν τη γάτα, κάνοντάς τη να νιώθει λιγότερο απειλητικές ορισμένες καταστάσεις (Feliway) ή με spray που διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου της, προκαλώντας ενέργεια & ευεξία (Catnip), πάντα ανάλογα με αυτό που θέλετε να πετύχετε. Το ειδικό μασάζ, οι λιχουδιές και ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα, επίσης ενδείκνυνται για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 

3. Η χρήση μιας ποικιλίας μεθόδων, είναι συχνά η πιο αποτελεσματική τακτική. Ορισμένες φορές για παράδειγμα, η απομάκρυνσή της γάτας από τη στρεσογόνο κατάσταση δεν αρκεί, με συνέπεια να εξακολουθεί να είναι στρεσαρισμένη. Πολύ χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι το ειδικό μασάζ, το οποίο αν γίνεται τακτικά, βοηθά τη γάτα να αναπτύσσει λιγότερο στρες, ενώ παράλληλα ενισχύει το δέσιμο & την ασφάλεια που αισθάνεται με τον ιδιοκτήτη της.

Οι γάτες είναι έξυπνα και ευαίσθητα όντα. Ανταποκρίνονται σε αλλαγές, συσσωρεύοντας ένταση, την οποία προβάλουν στους ανθρώπους που τις φροντίζουν. Ως εκ τούτου, η διαχείριση των αγωνιών τους, πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας μας.





Tips:

- Καινούρια παιχνίδια, αλλαγή φαγητού ή άμμου θα πρέπει να παρουσιάζονται σταδιακά στις γάτες για να τα μάθουν & να μπορέσουν να προσαρμοστούν.. Για παράδειγμα, νέα τροφή ή νέο είδος άμμου θα πρέπει να τοποθετείται δίπλα στις παλιές, ώστε να διαλέξει η γάτα ποια θέλει.

- Στις διακοπές θα πρέπει τις γάτες μας να τις ταϊζει & να τις επιβλέπει ένα όσο το δυνατόν πιο κοντινό μας πρόσωπο, που να τις γνωρίζει και να τον γνωρίζουν, τηρώντας τις ώρες ταϊσματος.

- Τα ζώα συναισθάνονται το άγχος μας. Προσπαθήστε να παραμένετε ψύχραιμοι σε καταστάσεις που αφορούν τη γάτας σας (σε ταξίδια, στον κτηνίατρο, κλπ).

- Η δημιουργία μιας ρουτίνας και ενός πλούσιου σε ερεθίσματα περιβάλλοντος για τις γάτες, είναι η καλύτερη εφαρμογή προληπτικής ιατρικής.

- Το στρες μπορεί να είναι ο λόγος εμφάνισης μιας σωματικής ασθένειας. Σε κάθε αλλαγή που παρατηρείτε, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί τη γάτα σας, για να κάνει ιατρική διάγνωση.

 

ΠΗΓΕΣ: http://www.catsofaustralia.com/cat-stress.htm

http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1573:2011-01-10-10-44-47&catid=35:generalnews&Itemid=67