Πρρρρ.... Γουργούρισμα: Τί θέλει να μου πει η γάτα μου?

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Go down

Πρρρρ.... Γουργούρισμα: Τί θέλει να μου πει η γάτα μου?

Δημοσίευση από Chouzouris στό Παρ Feb 13, 2009 7:56 am

Τα περισσότερα αιλουροειδή, και ειδικότερα αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των φελιδών (τσιτάχ, πούμα, λύγκας, γάτα) παράγουν τον ήχο που όλοι γνωρίζουμε ως γουργούρισμα. Παρόλο που και άλλα αιλουροειδή, όπως το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη, το τζάγκουαρ και η τίγρη παράγουν έναν ήχο, που μοιάζει με το γουργούρισμα, στην ουσία δεν πρόκειται για πραγματικό γουργούρισμα, διότι δεν προκαλείται από τον ίδιο μηχανισμό. Στην οικόσιτη γάτα το γουργούρισμα γίνεται αντιληπτό όταν μία γάτα θηλάζει τα γατάκια της ή όταν έχει επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι την χαϊδεύουν ή την ταϊζουν.
Τα γατάκια μαθαίνουν να γουργουρίζουν όταν είναι μερικών ημερών. Οι κτηνίατροι ισχυρίζονται ότι με το γουργούρισμα λένε «Μαμά είμαι καλά» και «Μαμά είμαι εδώ». Του γουργούρισμα επίσης είναι μηχανισμός δεσίματος ανάμεσα στη μαμά γάτα και τα γατάκια.

Παρόλο το γεγονός ότι συμπεραίνουμε ότι το γουργούρισμα είναι ένδειξη ευχαρίστησης ή μέσο επικοινωνίας με τα γατάκια, τα αίτιά του εδράζονται σε περισσότερα αγχώδεις καταστάσεις της ζωής της γάτας. Οι γάτες συχνά γουργουρίζουν όταν βρίσκονται υπό πίεση, όπως π.χ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον κτηνίατρο ή όταν αναρρώνουν από ένα τραυματισμό. Επομένως, όλες οι γάτες που γουργουρίζουν δεν είναι και ευχαριστημένες με την κατάσταση που βιώνουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτός ο γρίφος οδήγησε τους ερευνητές να διερευνήσουν το γουργούρισμα και πώς αυτό παράγεται, κάτι που επίσης έχει προκαλέσει επιστημονικές διαμάχες.
Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σε σχέση με το πώς προκαλείται το γουργούρισμα, όπως για παράδειγμα ότι οφείλεται στη ροή του αίματος στην αορτή, σε δονήσεις του διαφράγματος ή ακόμα και κάποιων μικροσκοπικών οστών στη βάση του κρανίου. Χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η ηλεκτρομυογραφία, οι επιστήμονες τείνουν να καταλήξουν στο ότι το γουργούρισμα παράγεται μέσω ενός διαλείποντος ερεθισμού των λαρυγγικών και διαφραγματικών μυών. Ειδικότερα, ένας παλμός των μυών του λάρυγγα, διαστέλλει και συστέλλει τη γλωττίδα, δονώντας τον αέρα που περνάει από τον λάρυγγα τόσο κατά την εκπνοή, όσο και κατά την εισπνοή.

Οι γάτες γουργουρίζουν χωρίς διαλείμματα τόσο κατά την εισπνοή όσο και κατά την εκπνοή (σε αντίθεση με τους λοιπούς ήχους, οι οποίοι γίνονται μόνο κατά την εκπνοή), με συνεπές σχήμα και συχνότητα μεταξύ 25-150 Hertz. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι συχνότητες ήχου αυτής της μορφής συμβάλλουν στην ελαστικότητα των αρθρώσεων, βελτιώνουν τη δομή του σκελετού και επιταχύνουν την επούλωση μυοσκελετικών τραυμάτων.
Η διασύνδεση ανάμεσα στη συχνότητα του γουργουρίσματος της γάτας και τη βελτίωση της ταχύτητας επούλωσης των αρθρώσεων και των μυών, μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους. Η μείωση της πυκνότητας των οστών και η μυϊκή ατροφία είναι βασικές παρενέργειες για τους αστροναύτες που ζουν σε μηδενική βαρύτητα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν βιώνει τη φυσική τριβή της καθημερινής άσκησης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι ως άνω παρενέργειες.

Δεδομένου ότι οι γάτες συνηθίζουν να διατηρούν ενέργεια μέσω μακρών περιόδων ξεκούρασης και ύπνου, είναι πιθανό το γουργούρισμα να είναι ένας μηχανισμός εξοικονόμησης ενέργειας που ερεθίζει μύες και οστά, χωρίς την κατανάλωση μεγάλης ενέργειας. Η αντοχή της γάτας στις κακουχίες έχει ενθαρρύνει και τον μύθο των 7 ή 9 ζωών της, ενώ μια κοινή κτηνιατρική δοξασία υποστηρίζει ότι οι γάτες μπορούν να συναρμολογήσουν από την αρχή τον σκελετό τους, αν βρεθούν όλα μαζί τα οστά τους σε ένα δωμάτιο μαζί με τα άλλα μέρη του σώματός τους (!!!). Το γουργούρισμα μπορεί να είναι η αιτία αυτού του μύθου. Η εξημέρωση και εκτροφή γατιών ράτσας ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, σε σύγκριση με τα άλλα ζώα που εξημερώθηκαν, γι’ αυτό και οι γάτες δεν εμφανίζουν τόσο πολλές μυϊκές ή οστεϊκές δυσπλασίες, όπως για παράδειγμα τα σκυλιά. Το γουργούρισμα της γάτας πιθανότατα διευκολύνει την ίαση καταστάσεων δυσπλασίας ή οστεοπόρωσης που παρουσιάζεται πολύ συχνότερα στα σκυλιά. Παρά το γεγονός ότι θα μας άρεσε να πούμε ότι οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι χαρούμενες, η αλήθεια είναι μάλλον ότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και πιθανής αυτό-ίασης.

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Home, sweet Gatospito...

I used to be schizophrenic, but WE are OK now.

Chouzouris
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Female
Ποντικός
Τόπος: Γάλημος
Αριθμός γατουνίων: 6 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος: Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto: Ηome is where my cats are...
Ημερομηνία Εγγραφής: 07/11/2007
Mood :

http://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Go down

Απ: Πρρρρ.... Γουργούρισμα: Τί θέλει να μου πει η γάτα μου?

Δημοσίευση από Marcos στό Παρ Feb 13, 2009 8:41 am

Και τι θέλεις να μου πείς δηλαδής τώρα;;;;Cool
Ότι η Μαρίκα γουργουρίζει κάθε φορά που την χαϊδεύω για την οστεοπόρωσή της;;;;; Razz

Marcos
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος

Female
Κατσίκα
Τόπος: Αθήνα
Αριθμός γατουνίων: Μόνο 1 πιά... Το ΑΠΑΙΣΙΟ ΜΑΡΙΚΑΚΙ
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: Τον Μαντού ασυζητητί._
Motto: Hey!!! Hey!!!!
Ημερομηνία Εγγραφής: 01/04/2008
Mood :

Δημοσίευση από XIONIS στό Παρ Feb 13, 2009 8:44 am

Ο Πίπης γιατι δε γουργουριζει???? SadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSadSad

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
eros

XIONIS
Moderator/Πρωτερ-γάτα
Moderator/Πρωτερ-γάτα

Female
Κόκκορας
Τόπος: Νέα Σμύρνη & Κεφαλλονιά
Αριθμός γατουνίων: 4 λατρεμένα γατούλια, ενα κατσαριδακι & ένα σωρό αδεσποτάκια
Προτιμώμενος (γατό)καιρος: Ανοιξη, Φθνινοπωρο!!!!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: Σάάάκηηηη!!!!!!! Τελεια, Μπεζ, Μελινα, και ΟΛΑ τα πορτοκαλι!!!!
Motto: Are you talkin' to me???
Mood :

Δημοσίευση από ladycat στό Παρ Feb 13, 2009 8:54 am

κουκλες ειναι αμαχουρχουριαζουν

ladycat
Moderator/Πρωτερ-γάτα
Moderator/Πρωτερ-γάτα

Female
Γάτα
Τόπος: πειραιας εδω εκει περα παραπερα σαν αλανιαρα γατα απο την Χιο
Αριθμός γατουνίων: ΕΥΑ ,ΖΥΛΙΤΟ ,ΠΙΣΣΑΣ ,ΛΑΜΠΗΣ,ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ, ΦΕΛΙΞ,ΤΙΓΡΑΚΗΣ ,ΠΟΚΥ ΟΛΟΔΙΚΑ ΜΟΥ!!!! ΦΟΙΒΟΣ, ORLANDO ΤΙΑ , ΜΠΕΜΠΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΑ .ΚΑΡΑΜΟΥΖΑΣ ΠΑΤΟΥΝΟΣ ΦΕΛΙΤΣΙΑ ΧΑΙΤΑΚΙΑΣ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΚΛΠ...............ΤΑ ΕΞΩ
Προτιμώμενος (γατό)καιρος: ανοιξη,φθινοπωρο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: ΤΟΝ ΧΟΥΖΟΥΡΙ ΤΗΣ ΑΝΤΜΙΝ
Motto: Να είχα 2 χειροβομβίδες να τα κάνω όλα βίδες σπίτια αυτοκίνητα κινητά κ ακίνητα να είχα άλλη μια για μένα να κάνω χάρη κ σε εσένα Νότης σφακιανάκης
Ημερομηνία Εγγραφής: 08/11/2007
Mood :

http://ladyofcats.blogspot.com/

Δημοσίευση από tsifafouli στό Παρ Feb 13, 2009 9:14 am

παντως η Σαμιρα γουργουριζει πιο πολυ αμα τη χαιδευω απ οτι οταν εχει νευρα, απο κει καταλαβαινω τη διαθεση-απο την ενταση.
πολυ καλες πληροφοριες παντως, θενκς! Veryhappy Veryhappy

tsifafouli
Junior Cat
Junior Cat

Female
Σκύλος
Τόπος: Ηρακλειο Κρητης, Ορμος Μαραθοκαμπου Σαμος (διπορτο)
Αριθμός γατουνίων: μια γατουλινα και ενα χρυσοψαρο
Motto: runs with vampires
Ημερομηνία Εγγραφής: 10/09/2008
Mood :

Δημοσίευση από ismini στό Παρ Feb 13, 2009 9:16 am

oksmily3 oksmily3 oksmily3

ismini
Artistic Moderator/Καλλιτεχνό-γατα
Artistic Moderator/Καλλιτεχνό-γατα

Female
Χοίρος
Τόπος: Χαλάνδρι
Αριθμός γατουνίων: Δύο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: Πεπίτο!
Mood :

Δημοσίευση από Φωτεινή στό Κυρ Feb 15, 2009 9:44 pm

:cool:

Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Female
Σκύλος
Τόπος: Νίκαια
Αριθμός γατουνίων: πολλά...όσα 'φύγαν και όσα μένουν και όσα κοιμούνται στο κρεβάτι μου
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: τα θέλω όλα!!!
Motto: ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής: 19/11/2007
Mood :

http://www.dropshots.com/RenataDaiquiri

Δημοσίευση από ??? στό Τρι Feb 24, 2009 6:34 am

Το ινδικο μου χοιριδιο γουργουριζει ΤΕΛΕΙΑ

???
Junior Cat
Junior Cat

Άντρας
Σκύλος
Ημερομηνία Εγγραφής: 16/02/2009

Δημοσίευση από Alede στό Πεμ Jul 30, 2009 1:29 am

Πολύ καλές πληροφορίες, ευχαριστώ. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όταν χαϊδεύω τη Μάγια και γουργουρίζει είναι από ευχαρίστηση ... Laughing

Alede
Kitten
Kitten

Female
Μαϊμου
Αριθμός γατουνίων: Δύο ξανά !
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: όλα τα θηλυκά άσπρα, τα αρσενικά, τα πολύχρωμα, τα μονόχρωμα ...
Motto: Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μία "γουργουριστή" γάτα !
Ημερομηνία Εγγραφής: 04/06/2009
Mood :

Δημοσίευση από Gloriana στό Πεμ Jul 30, 2009 5:41 am

Marcos έγραψε:Και τι θέλεις να μου πείς δηλαδής τώρα;;;;Cool
Ότι η Μαρίκα γουργουρίζει κάθε φορά που την χαϊδεύω για την οστεοπόρωσή της;;;;; Razz

happy2 happy2 happy2 happy2

gia na tin apofygei! hahahahahahaha

Gloriana
Γατοσπιτόγατα με Γατ-Alzheimer
Γατοσπιτόγατα με Γατ-Alzheimer

Female
Ποντικός
Τόπος: Salonica
Αριθμός γατουνίων: Πάλι στο 0...
Προτιμώμενος (γατό)καιρος: άνοιξη
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: Μπεζ κουκίτσα
Motto: Αγαπάτε γιατί χανόμαστε
Ημερομηνία Εγγραφής: 29/11/2007
Mood :

http://amphipolis.netfirms.com

Δημοσίευση από PENNYM στό Πεμ Jul 30, 2009 5:49 pm

Παντως η Λιλι γουργουρίζει μόνο το πρωι οταν της βαζω φαγήτο και πολυ σπάνια οταν κάθεται (οταν θελει) να της χαιδεψω την πλάτη. Αλλά γουργουρίζει σαν ημιφορτηγο - γουρ, γουρ γουρ, γουρ γουρ γουρ, γρρρρρρρρουουουυουουουουυου!!!!!!

PENNYM

Female
Χοίρος
Τόπος: ΚΟΡΥΦΗ ΗΜΑΘΕΙΑΣ
Αριθμός γατουνίων: 1 + 4 ΣΚΥΛΟΙ
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε: την δικια μου χιχιχι
Motto: ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ
Ημερομηνία Εγγραφής: 19/03/2009
Mood :

Δημοσίευση από mairh στό Κυρ Jun 27, 2010 3:33 am

emena gourgourizei sunexws twra kalo einai auto? Suspect

mairh
Kitten
Kitten

Female
Κόκκορας
Τόπος: alimos
Αριθμός γατουνίων: 1 και μοναδικο!
Ημερομηνία Εγγραφής: 09/06/2010
Mood :

Δημοσίευση από xrysa_514 στό Κυρ Jun 27, 2010 10:38 pm

Και η δικια μου ανεβαίνει στο κρεβάτι το πρωι,γουργουρίζει, την χαιδευω για λίγη ώρα και μετά κοιμάται..

xrysa_514
Prime Cat
Prime Cat

Female
Χοίρος
Τόπος: Μυτιλήνη...
Αριθμός γατουνίων: 1 προς το παρόν...
Προτιμώμενος (γατό)καιρος: Δε μπορώ να διαλέξω!!!
Motto: Seize the day...
Ημερομηνία Εγγραφής: 21/03/2010
Mood :

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης