ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΑΣ

 Φωτεινή

Πηγή:: http://www.fabcats.org/owners/travelling/info.html

 

Οι περισσότερες γάτες δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς όταν ταξιδεύουν - είναι έντονα δεμένες με την περιοχή τους και αισθάνονται πολύ ευάλωτες έξω από αυτήν. Η ανταμοιβή του να μείνει με την οικογένεια ή η πιθανότητα να περπατήσει και να εξερευνήσει νέους χώρους στο τέλος του ταξιδιού, δε συναρπάζουν τη γάτα με τον ίδιο τρόπο όπως τους σκύλους. Εαν επιθυμείτε να πάρετε τη γάτα σας σε ταξίδι με τρένο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα είναι ασφαλής και άνετα σε κατάλληλη γατοφόρο και θα είναι περιορισμένη όταν τελειώσει το ταξίδι - τουλάχιστον μέχρις ότου συνδεθεί με το νέο της χώρο. Φυσικά, μιλάμε για μια γάτα που ταξιδεύει συχνά με τον ιδιοκτήτη της και δεν πανικοβάλλεται ή φεύγει σε νέο περιβάλλον. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση.

 Ταξίδι με αυτοκίνητο

Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο να έχετε μια γάτα ελεύθερη στο αυτοκίνητο - όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ατύχημα με το να μπερδευτεί με τον οδηγό, αλλά αν ανοίξει πόρτα ή παράθυρο ή συμβεί ένα ατύχημα, η γάτα μπορεί να φύγει και να χαθεί. Θα χρειαστεί να επενδύσετε σε μια καλή και εύκολη στο καθάρισμα γατοφόρο, σε περίπτωση που το ζωάκι σας ουρήσει ή αφοδεύσει ή κάνει εμετό στη διάρκεια του ταξιδιού. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογής - ψάθινες, από στερεό πλαστικό, φάιμπεργκλας, κλπ. Είναι καλύτερα να αποφύγετε το χαρτόνι και τα πολύ φθηνά κουτιά από ελαφρύ πλαστικό που δεν είναι αντοχής, ιδιαίτερα όταν βραχούν. Επίσης, σκεφθείτε τον καιρό όταν θα ταξιδεύετε - και την τωρινή κατάσταση και την πιθανή θερμοκρασία του προορισμού σας. Αν υπάρχει πιθανότητα να κάνει ζέστη, χρησιμοποιείστε μια γατοφόρο που επιτρέπει τον καλό εξαερισμό. Αν πρόκειται να κάνει κρύο, θα ήταν χρήσιμη μια γατοφόρος που θα μπορούσε να προσφέρει ζεστασιά, επιτρέποντας παράλληλα τον εξαερισμό. Εάν το ταξίδι σας γίνει με αεροπλάνο, τότε θα πρέπει να βρείτε τον τύπο της γατοφόρου που προτιμά ή απαιτεί η εταιρία (βλ. παρακάτω).

 

Αν έχετε μεταλλικό κλουβάκι (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τους σκύλους στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου), τότε μπορεί να θελήσετε να βάλετε τη γάτα σας σε αυτό, ωστόσο έχετε κατά νου ότι το μεγαλύτερο δεν είναι το καλύτερο όταν πρόκειται να νιώσει η γάτα ασφαλής και σίγουρη. Στις γάτες αρέσει να κάθονται σε μικρούς χώρους και είναι απίθανο να μετακινηθούν πολύ ούτως ή άλλως. Εάν θα χρησιμοποιήσετε το κλουβί, θα χρειαστείτε και μια γατοφόρο για τη μεταφορά της γάτας σας προς και από το αυτοκίνητο όταν φεύγετε και όταν φτάσετε.

Εάν χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο κλουβί, μπορείτε να αφήσετε μια αμμολεκάνη, αν και είναι απίθανο ότι θα τη χρειαστεί η γάτα. Μπορεί να είναι καλύτερα να βάλετε στρώσεις από εφημερίδες ή απορροφητικά πανιά για την περίπτωση ατυχήματος και να πάρετε κάτι που έχει τη μυρωδιά της γάτας, αν χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε.

Τοποθετείστε τη γατοφόρο κάπου που να είναι ασφαλής, αν χρειαστεί να φρενάρετε ξαφνικά, αλλά κάπου με καλό εξαερισμό - δηλαδή όχι κάτω από τις άλλες αποσκευές στο πίσω μέρος του οχήματος. Μη βάζετε τη γάτα στο πορτ μπαγκάζ γιατί ο εξαερισμός μπορεί να είναι ελλιπής και η γάτα να πάθει θερμοπληξία. Μπορείτε να σιγουρέψετε τη γατοφόρο πίσω από τα μπροστινά καθίσματα ή χρησιμοποιήστε μια ζώνη ασφαλείας για να σιγουρευτείτε ότι κρατιέται καλά πάνω στο κάθισμα.

Αρχικά η γάτα μπορεί να νιαουρίζει και να συνεχίσει καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού - μιλήστε της ήρεμα και καθησυχαστικά, αλλά αντισταθείτε στο να τη βγάλετε έξω από τη γατοφόρο. Ο θόρυβος, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας τρελάνει, αλλά η γάτα δεν υποφέρει, απλά εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση! Τελικά, η συνεχής κίνηση και ο θόρυβος του αυτοκινήτου είναι πιθανό ότι θα τη νανουρίσουν ή, τουλάχιστον, θα την κάνουν να κάτσει ήρεμα.
Ελέγχετε τακτικά τη γάτα ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει πολύ γρήγορα. Και να θυμάστε πως, αν σταματήσετε για διάλειμμα, δεν πρέπει να αφήσετε τη γάτα στο αυτοκίνητο. Παρκάρετε στη σκιά και αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά - αν κάνει πολύ ζέστη, πάρτε κάτι και φάτε το κοντά στο αυτοκίνητο με τη γάτα στη γατοφόρο της και έξω από το όχημα ή με όλες τις πόρτες ανοιχτές. Η θερμοπληξία μπορεί να αποβεί μοιραία.

 

Ταξίδι με τρένο

Προφανώς, αν ταξιδεύετε με το τρένο θα χρειαστείτε μια πολύ ασφαλή γατοφόρο από την οποία η γάτα σας δεν θα μπορεί να ξεφύγει, αλλά κάποια που να είναι σχετικά ελαφριά για να τη μεταφέρετε. Μπορεί να χρειαστείτε μια στέρεη βάση στην περίπτωση που η γάτα ουρήσει έτσι ώστε να μη βραχεί το βαγόνι. Τοποθετείστε απορροφητικό χαρτί και πάρτε και επιπλέον μαζί σας. Πιθανό να μπορέσετε να κρατήσετε τη γάτα στη γατοφόρο της στην αγκαλιά σας ανάλογα με το είδος της αμαξοστοιχίας και το διαθέσιμο χώρο. 

Ταξίδι με αεροπλάνο

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με τη γάτα σας με το αεροπλάνο, τότε χρειάζεστε ένα προγραμματισμό από πριν. Μπορεί να έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες αεροπορικές εταιρίες και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να μεταφέρουν τη γάτα σας ίσως να επηρεάσει την επιλογή σας. Οι περισσότερες εταιρίες δεν επιτρέπουν να ταξιδέψει η γάτα με τον ιδιοκτήτη της και αναγκαστικά μεταφέρουν τις γάτες σε ειδικό χώρο του αεροσκάφους, το οποίο θερμαίνεται και αποσυμπιέζεται. Οι περισσότερες γάτες ταξιδεύουν καλά, αλλά δεν συνίσταται να βάζουν εκεί μια γάτα έγκυο ή γατάκια κάτω των 3 μηνών. Αν η αεροπορική εταιρία δεν έχει την άδεια να μεταφέρει ζώα, βάλτε τη γάτα σας σε μια απευθείας πτήση (σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να την έχετε στην καμπίνα των επιβατών). 

Χρησιμοποιώντας τη γατοφόρο

Για τις γάτες η γατοφόρος σημαίνει συνήθως ένα ταξιδάκι στον κτηνίατρο και συχνά δεν είναι πρόθυμες να μπουν σε αυτή. Δώστε καιρό στη γάτα σας να εξοικειωθεί με τη γατοφόρο ή το ταξιδιωτικό κλουβί πολύ πριν το ταξίδι. Να την κάνετε ένα ευχάριστο μέρος για εκείνη - δώστε της εκεί μέσα λιχουδιές και φτιάξτε ένα ζεστό κρεβατάκι με καλύμματα με τη μυρωδιά της που θα χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να μπαινοβγαίνει και να κοιμάται σε αυτή. Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιήσετε το ταξίδι, η γάτα θα είναι, τουλάχιστον, εξοικειωμένη με τη γατοφόρο. Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, είναι προτιμότερο να τις έχετε σε ξεχωριστές γατοφόρους για καλύτερο εξαερισμό, περισσότερο χώρο και λιγότετες πιθανότητες υπερθέρμανσης. Ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι μπορούν να στρεσαριστούν και να γίνουν επιθετικές η μία προς την άλλη. Οι ξεχωριστές γατοφόροι θα αποτρέψουν ένα ατύχημα και αν οι γάτες σας μπορούν, τουλάχιστον, να βλέπουν και να ακούν η μία την άλλη θα ηρεμήσουν. Μην ταϊσετε τη γάτα περίπου 4 με 5 ώρες πριν το ταξίδι για την περίπτωση που κάνει εμετό. Δίνετε νερό μέχρι να φύγετε και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αν είναι εφικτό. Μπορείτε να αγοράσετε μπολ που προσαρμόζονται στις γατοφόρους ώστε να μην μπορεί να τα ρίξει η γάτα και τα οποία είναι εύκολο να γεμίσετε χωρίς να ανοίξετε τη γατοφόρο. 

Φθάνοντας στον προορισμό σας

Όταν φτάσετε, βάλτε τη γάτα σε ένα δωμάτιο και βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής και ότι δε θα μπορέσει να φύγει. Δώστε νερό και λίγη τροφή, αν και είναι πιθανό να μην ενδιαφερθεί για το φαγητό μέχρι να εγκλιματιστεί. Μην αφήσετε τη γάτα να βγει έξω για τουλάχιστον μια εβδομάδα και σιγουρευτείτε ότι έχει αναγνωριστικό λουράκι, αν χαθεί. Κρατήστε το φαγητό για 12 ώρες, έτσι ώστε η γάτα να είναι πεινασμένη και να έρθει σε εσάς όταν τη φωνάξετε. Σταδιακά, αφήστε τη να εξερευνήσει περισσότερο και χρησιμοποιήστε το φαγητό προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν πάει πολύ μακριά και επιστρέφει κανονικά για τα γεύματα.

 

Χρήση των ηρεμιστικών

Αν γνωρίζετε ότι η γάτα σας έχει πρόβλημα με τις μετακινήσεις και έχει ήδη κάνει εμετό σε ταξίδι, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να της δοθεί ηρεμιστικό. Ωστόσο, μερικές γάτες γίνονται πιο οξύθυμες με ηρεμιστικά και μπορεί να χρειαστεί να το ελέγξετε πριν ταξιδέψετε. Αν η γάτα μπει σε αεροπλάνο, τα ηρεμιστικά δεν συνιστώνται καθώς τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες προσαρμόζονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Οι γάτες που δεν έχουν πάρει ηρεμιστικό, μπορούν, επίσης, να συνέλθουν πιο γρήγορα από το ταξίδι.