Τι είναι η Νόσος του Κατώτερου Ουροποιητικού της Γάτας (ΝοΚΟΓ);

Ladycat
Πηγή: HILLS


Ο όρος αυτός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλινικών καταστάσεων, πολλές από αυτές ευθύνονται για τις φλεγμονες της κατωτέρας ουροφόρου οδού προσβεβλημένες γάτες συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κυστίτιδας του ανθρώπου. Σε ορισμένες γάτες ο σχηματισμός κρυσταλλικού υλικού στη κατώτερη ουροφόρο οδό παρεμποδίζει τη δίοδο του ούρου. Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε αρσενικούς γάτους, γιατί η ουρήθρα του αρσενικού (ο σωλήνας που φέρει το ούρο από την ουροδόχο κύστη στο εξωτερικό περιβάλλον) είναι στενότερη από εκείνη του θηλυκού. Η πλήρης έμφραξη, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στους νεφρούς.
Η ταυτοποίηση του αίτιου της ΝοκΟΓ απαιτεί συνήθως διαγνωστική διερεύνηση.

Προδιαθεσικοί παράγοντες:

ΤΡΟΦΗ
Τα υψηλά επίπεδα ορισμένων ανόργανων στοιχειών στην τροφή ενδέχεται να αυξήσουν την πιθανότητα σχηματισμού κρυστάλλων στα ούρα. Το μαγνήσιο και ο φωσφορος αποτελούν ουσιαστικά του πιο κοινου τυπου κρυστάλλου -του στροβιτη-, για αυτό είναι σκόπιμο τα επίπεδα τους στην τροφή να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερα. Η τροφή που καταναλώνει η γάτα επηρεάζει επίσης την οξύτητα του παραγόμενου ούρου. Οι κρύσταλλοι στρουβίτη τείνουν να σχηματισθούν σε πιο αλκαλικό ούρο, ενώ οι άλλοι τύποι κρυστάλλων, όπως αυτοί του οξαλικού ασβεστίου σε πιο όξινο ούρο. Συνεπώς, η χορήγηση τροφής που οδηγεί σε παραγωγη ούρου με το σωστό ΡΗ παίζει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο του σχηματισμού κρυστάλλων.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Η έλλειψη άσκησης, η περιορισμένη πρόσληψη νερού, ακόμη ακάθαρτο δοχείο υγιεινής , μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για την μειωμένη συχνότητα ούρησης της γάτας μπορεί να προκαλέσει την ΝοΚΟΓ.ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το πλεονάζον βάρος, ως αποτέλεσμα συνδυασμού διαιτητικών κ περιβαντολογικων παραγόντων προδιαθέτει επίσης σε ΝοΚΟΓ.

ΦΥΛΟ
Παρόλο που η εκδήλωση της ΚοΝΟΓ είναι εξίσου πιθανή και στα 2 φυλα, η έμφραξη της ουρήθρας λόγω σχηματισμού βύσματος, είναι συχνότερη σε στειρωμένους αρσενικούς.

ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ
Η ΝοΚΟΓ μπορεί να είναι δυσάρεστη και σε περίπτωση έμφραξης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αναγνώριση των τυπικών συμπτωμάτων είναι κρίσιμη. Ορισμένες φορές ακόμη και αδιόρατες αλλαγές στην συμπεριφορά ενδέχεται να υποδηλώσουν σοβαρό πρόβλημα. Έχετε υπόψιν σας τα προειδοποιητικά συμπτώματα της ΝοΚΟΓ κ αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση

Συμπτώματα της ΝοΚΟΓ:
-Μη φυσιολογική ούρηση, όπως παρουσία αίματος στο ούρο, ούρο μη φυσιολογικού χρώματος, υπερπροσπάθεια για ούρηση ή συχνή ούρηση μικρής ποσότητας ούρων.
-Αλλαγές στην συμπεριφορά, όπως ανησυχία ή νευρικότητα. Πολλές φορές το ζώο κρύβεται ή αρνείται να φάει.
-Αλλαγές στις συνήθειες ούρησης, όπως ούρηση μέσα στο σπίτι ή σε ασυνήθιστα σημεία.ΠΡΟΣΟΧΗ
Ένας αρσενικός γάτος με δυσκολία στην ούρηση χρειάζεται άμεση επέμβαση του κτηνίατρου, γιατί ενδέχεται να παρουσιάζει έμφραξη της ουρήθρας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Επειδή υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια της ΝοΚΟΓ, ο κτηνίατρος σας μπορεί να πραγματοποιήσει αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η μέτρηση ΡΗ του ούρου. Η συλλογή του δείγματος μπορεί να γίνει από τον κτηνιατρο,αλλα θα ήταν χρήσιμο να προσκομίσετε δείγμα νωπού ούρου της γάτα σας στο κτηνιατρείο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το ούρο μπορεί να αποσταλεί σε εργαστήριο για εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την ταυτοποίηση μικροσκοπικών κρυστάλλων. Η επιτυχής διαχείριση της κρυσταλλουριας μπορεί να γίνει με τη χορήγηση της κατάλληλης τροφής.
Η ειδική αγωγή, ωστόσο, εξαρτάται από το τύπο των κρυστάλλων. Τα περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία απαιτούν περαιτέρω διερευνηση,π.χ. ακτινογραφίες με σκοπό την ταυτοποίηση της αιτίας του προβλήματος.