Μνημόνιο συμπεριφορών της γάτας και επεξήγησήτους

Chouzouris

Πηγή: http://www.craftycat.co.uk


Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα στις γάτες είναι συνήθως πράξη άμυνας. Η γάτες είναι «εδαφικά» είδη και συνήθως μοναχικά. Αν η περιοχή μιας γάτας απειληθεί από μία άλλη, τότε αυτή θα σταθεί απέναντί της και θα συμπεριφερθεί επιθετικά για να προειδοποιήσει.

Η επιθετικότητα είναι αρκετά περίπλοκη στις γάτες και διαχωρίζεται σε πολλές κατηγορίες, όπως επιθετικότητα «εκ μαθήσεως» και επιθετικότητα εκ φόβου.


Επιθετικότητα «εκ μαθήσεως»

Περιγραφή:Ο ιδιοκτήτης της γάτας συνηθίζει να επιβραβεύει τη γάτα που επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά. Αυτό για τη γάτα σημαίνει ότι πέτυχε τον στόχο της. Αν η γάτα δαγκώσει ή γρατζουνίσει τον ιδιοκτήτη της, αυτός για να της αποσπάσει την προσοχή πολλές φορές της δίνει ένα παιχνίδι ή λίγο φαγητό. Η γάτα συνειδητοποιεί λοιπόν ότι η επιθετικότητα αποφέρει αποτελέσματα και την επαναλαμβάνει για να πάρει αυτό που θέλει.

Η επιθετικότητα «εκ μαθήσεως» μπορεί εύκολα να ξε-μαθευτεί. Αν η γάτα δεν πάρει αυτό που θέλει, θα παραλείψει αυτή τη συμπεριφορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρήσιμες είναι τεχνικές αποστροφής, όπως π.χ. ένα νεροπίστολο ή ένα ψεκαστήρι νερού. Αυτό θα τρομάξει τη γάτα, χωρίς να της κάνει κακό, ενώ θα την κάνει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η νέα ανταμοιβή, παραλείποντας στο μέλλον τη συμπεριφορά που την προκαλεί. Στις περιπτώσεις αυτές δεν ενδείκνυται η φυσική τιμωρία, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να ενθαρρύνει τη γάτα να συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά.

Επιθετικότητα εκ φόβου

Περιγραφή:Είναι φορές που η γάτα «ξεφεύγει» χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Στις περιπτώσεις αυτές είναι προτιμότερο να αφήσετε τη γάτα να ηρεμήσει πριν την πλησιάσετε, ακόμα κι αν τη γνωρίζετε καλά. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τι ήταν αυτό που την εξόργισε.


Κύρτωμα της πλάτης

Αν η γάτα απειληθεί από άλλο ζώο, π.χ. σκύλο, θα κυρτώσει τη σπονδυλική της στήλη σε μορφή τόξου, θα σηκώσει το τρίχωμά της και θα σταθεί σε πλάγια θέση μπροστά στην απειλή, ώστε να φαίνεται πιο μεγάλη και πιο απειλητική.

Κατά τη διάρκεια αυτής της στάσης, θα κάνει τον χαρακτηριστικό υπόκωφο ήχο κκκκχχχχχ, όπως κάνει ένα φίδι όταν απειλεί ότι πρόκειται να επιτεθεί.
Οι έμπειρες γάτες γνωρίζουν ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι η άμυνα δια της επίθεσης, παρά η φυγή. Αν τραπεί σε φυγή, αυτό θα υποδηλώσει στον επιτιθέμενο ότι η γάτα είναι το... φαγητό και θα ιντριγγάρει το κυνηγετικό ένστικτο ζώων όπως ο σκύλος. Όσο πιο θρασεία και θαρραλέα είναι μια γάτα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να διαφύγει.


Γρατζούνισμα

Οι γάτες μπορεί να είναι καταστροφικές μέσα στο σπίτι, γρατζουνώντας πόρτες, έπιπλα, μοκέτες. Συνήθως, υπάρχει λόγος για αυτή τη συμπεριφορά. Το καλύτερο είναι να προσπαθήσετε να κατανοήσετε γιατί το κάνει: ενδεχομένως αισθάνεται ότι απειλείται ή είναι ανασφαλής, λόγω μιας απειλής στην περιοχή της ή λόγω μιας νέας μυρωδιάς που μπήκε στο σπίτι. Πρέπει να βοηθήσετε τη γάτα να συνειδητοποιήσει ότι το σπίτι είναι ένα ασφαλές μέρος.

Υπάρχουν στην αγορά πολλά ονυχοδρόμια, τα οποία συνήθως έχουν και άρωμα κάτνιπ (catnip), το οποίο ενθαρρύνει την γάτα να τριφτεί σε αυτά. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο ονυχοδρόμιο είναι το ύψος. Και τούτο διότι στις γάτες αρέσει να τεντώνονται όταν το χρησιμοποιούν, επομένως βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ψηλό, ώστε να μην πετάξετε τα χρήματά σας. Φυσικά, μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας επενδύοντας με χοντρό σχοινί κομμάτια ξύλου. Απλώς, βεβαιωθείτε ότι το ξύλο αυτό ή η επένδυση δεν είναι ίδια με αυτή του επίπλου από το οποίο θέλετε να απομακρύνετε τη γάτα!!! Τα αποτελέσματα θα είναι μοιραία!
Οι γάτες πάντως χρειάζονται να εξασκούν τα νύχια τους και θα το κάνουν, όπου κρίνουν αρεστό. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο «δωροδοκώντας» την με λιχουδιές όταν το κάνει. Έτσι, η γάτα θα μάθει ότι η συμπεριφορά της αναγνωρίζεται και ότι επωφελείται και η ίδια από αυτή. Για να αποθαρρύνετε την εξάσκηση των νυχιών στα έπιπλα, δοκιμάστε να την ψεκάσετε με νερό που έχετε βάλει σε ένα ψεκαστήρι. Μην τιμωρείτε και μη χτυπάτε τη γάτα, διότι αυτό θα προκαλέσει σε αυτή αντίδραση σε βάρος σας.


Νερό

Τα υγρά και κυρίως το νερό είναι σημαντικότατος παράγοντας για την ύπαρξη της γάτας. Συνήθως δίνουμε στις γάτες γάλα, ωστόσο αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται, διότι πολλές γάτες είναι αλλεργικές στη λακτόζη, η οποία συνήθως τους προκαλεί διάρροια.

Η μυρωδιά του τρεχούμενου νερού είναι ιδιαίτερα ελκυστική για κάποιες γάτες, κι αυτό διότι το νερό αυτό είναι ελεύθερο μυρωδιών χημικών ή απορρυπαντικών από αυτά που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το μπωλ ή να φιλτράρουμε το νερό.
Μερικές γάτες απωθούνται από το μπωλ από το οποίο πίνουν, διότι αυτό είναι πλαστικό. Συνήθως προτιμούν κεραμικά ή γυάλινα μπωλ.

Η περίμετρος του μπωλ πρέπει να είναι τέτοια ώστε σε αυτή να μην ακουμπάνε τα μουστάκια της γάτας, διότι αυτό την κάνει να αισθάνεται άβολα.


Αυτιά

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους τα αυτιά παίζουν έναν μεγάλο ρόλο στην επικοινωνία της γάτας. Οι γάτες έχουν 20-30 μυς που ελέγχουν τη μετακίνησή τους, οι οποίοι μπορούν να γυρίσουν σε γωνία 180 βαθμών και να κινηθούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

Υπάρχουν πέντε βασικές ενδείξεις των αυτιών, ήρεμη, σε επιφυλακή, ενοχλημένη, αμυντική και επιθετική:

Ήρεμη χαρούμενη γάτα

Συνήθως η γάτα θα έχει τα αυτιά της τοποθετημένα μπροστά με μία ελαφριά κλίση προς τα πίσω, σαν να θέλει να ακούσει ενδιαφέροντες ήχους. Όταν η γάτα ακούσει κάποιο ενδιαφέροντα ήχο, τότε τα αυτιά της θα αλλάξουν σε θέση επιφυλακής.

Γάτα σε επιφυλακή

Τα αυτιά θα ισιώσουν πιο πολύ πιεζόμενα από τους μυς του μετώπου. Αν τα αυτιά αρχίσουν να συσπώνται ή να στρίβουν, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι η γάτα αισθάνεται μάλλον άγχος ή είναι νευρική για τον ήχο ή την κατάστασή της.

Ενοχλημένη γάτα

Εάν η γάτα αισθάνεται σύγκρουση, της απογοήτευση ή ανησυχία, επιδεικνύει συχνά μια νευρική σύσπαση των αυτιών.

Γάτα σε άμυνα

Τα αυτιά μια γάτας σε άμυνα είναι απολύτως κατεβασμένα. Αυτό είναι επίσης και ένας πρακτικός αμυντικός μηχανισμός έτσι ώστε εάν η γάτα μπλεχτεί σε μάχη, τα αυτιά της δεν θα τραυματισθούν.

Γάτα σε επίθεση

Τα αυτιά περιστρέφονται αλλά δεν κατεβάζονται πλήρως, με τις πλάτες ορατές από το μέτωπο.
Σεισμοί

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους κάποιοι πιστεύουν ότι οι γάτες διαισθάνονται τους σεισμούς. Ο ένας είναι ότι οι γάτες είναι ευαίσθητες σε στιγμιαίες δονήσεις που εντείνονται πριν από ένα σεισμό. Ο δεύτερος είναι ότι οι γάτες ανταποκρίνονται στο στατικό ηλεκτρισμό που παρουσιάζεται πριν από ένα σεισμό. Ο τρίτος είναι ότι οι γάτες ευαισθητοποιούνται σε ξαφνικές μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο της γης, οι οποίες συνοδεύουν τους σεισμούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι η γάτες ενοχλούνται και τίθενται σε επιφυλακή λίγο πριν συμβούν μεγάλοι σεισμοί. Αυτό κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι τους διαισθάνονται και άρα τους προβλέπουν.


Σημάδια των ματιώνΦόβος ή υπερδιέγερση

Αν η γάτα φοβηθεί ή αν βρεθεί σε υπερδιέγερση, οι κόρες της θα διασταλούν.

Ενόχληση

Μία ενοχλημένη γάτα θα διπλώσει τα αυτιά της, οι κόρες της θα συσταλούν και τα μουστάκια της θα διπλωθούν μπροστά.

Παιχνίδι και κυνήγι

Τα αυτιά γίνονται μυτερά και οι κόρες διαστέλλονται.

Ηρεμία και χαλάρωση

Μια ήρεμη γάτα θα μαζέψει τα αυτιά και τα μουστάκια. Η διαστολή της κόρης εξαρτάται από το φως.

Μάχη

Το κούνημα ολόκληρης της ουράς είναι ένδειξη θυμού, ωστόσο όταν η ουρά κρατιέται ακούνητη και απλωμένη στο πίσω μέρος τότε αυτό είναι ένδειξη ότι η γάτα θα επιτεθεί. Οι περισσότερες γάτες που πρόκειται να επιτεθούν δείχνουν σημάδια φόβου και επιθετικότητας.

Η σκηνή έχει ως εξής:

Μία γάτα ανακαλύπτει μια αντίπαλη γάτα στην περιοχή της. Η γάτα αυτή θα σταθεί με τρόπο ώστε να δείχνει πιο μεγάλη και μεγαλοπρεπής, φουσκώνοντας το τρίχωμα της ράχης της και την ουρά της και γρυλίζοντας βαθιά. Στη συνέχεια, θα πλησιάσει τον αντίπαλο με αργές προσεκτικές κινήσεις, παρακολουθώντας τον συνεχώς. Καθώς οι δύο γάτες πλησιάζουν, κάθε μια από τις δύο κάνει το γνωστό ήχο κκκκκχχχχχχχχχ, ο οποίος συνιστά απειλή επίθεσης. Αν κάποια από τις δύο δεν οπισθοχωρήσει, τότε θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος αδράνειας, έως ότου η μία από τις δύο επιτεθεί.


Φαγητό

Να μερικά κόλπα που μπορείτε να κάνετε:

Μην σερβίρετε φαγητό κατευθείαν από το ψυγείο, διότι στις γάτες δεν αρέσει το κρύο φαγητό. Είναι δυσάρεστο για τη γλώσσα τους, ενώ το ζεστό φαγητό εμπεριέχει περισσότερο άρωμα και ως εκ τούτου είναι περισσότερο αρεστό.
Μηνσερβίρετε φαγητό κοντά στην αμμολεκάνη. Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα που λατρεύουν την υγιεινή και δεν τους αρέσει να τρώνε εκεί που κάνουν την ανάγκη τους.

Ανπροσπαθείτε μα συνηθίσετε τη γάτα σας σε νέο είδος φαγητού, αναμίξτε το νέο με το παλιό είδος, μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα του παλιού. Έτσι, και το πεπτικό της σύστημα θα συνηθίσει πιο εύκολα το νέο φαγητό.

Ανορεξία

Ανη γάτα σας αρχίσει να χάνει βάρος, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Παχυσαρκία

Μέχριπολύ πρόσφατα η παχυσαρκία στις γάτες δεν ήταν σοβαρό πρόβλημα. Ο περιορισμός της γάτας στο σπίτι και η έλλειψη άσκησης συνεισέφεραν στο πρόβλημα. Σε σπίτια με περισσότερες γάτες κάποιες από αυτές τείνουν να τρώνε παραπάνω και άλλες λιγότερο λόγω του στρες. Προσπαθείτε να αυξάνετε το χρόνο που παίζετε με τη γάτα σας, ώστε να τη βοηθήσετε να κάψει το περιττό λίπος.

Μασούλημα χόρτου

Σεμερικές γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα. Οι λόγοι που τους αρέσει δεν έχουν γίνει πλήρως αντιληπτοί, ωστόσο λέγεται ότι το χορτάρι τις βοηθά να χωνέψουν τις τριχόμπαλες και προκαλεί εμετό, δια μέσου του οποίου αποβάλλονται οι τριχόμπαλες. Η συνήθεια αυτή δεν είναι επικίνδυνη εκτός κι αν το χόρτο έχει ψεκαστεί με εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα. Καλό είναι να προμηθεύσετε οι ίδιοι τη γάτα σας με μια γλάστρα, στην οποία έχετε φυτέψει σπόρους σταριού. Το πιθανότερο είναι ότι θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα!
Χαιρετισμός

Οιγάτες χαιρετιούνται πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν η γάτα σας τρίβεται στα πόδια σας, το κάνει για να απελευθερώσει τη μυρωδιά της πάνω της και να νιώσει πιο οικεία.
Μερικές γάτες συνηθίζουν να πηδάνε σε ψηλότερα σημεία για να μας καλωσορίσουνπρόσωπο με πρόσωπο. Στην ουσία το κάνουν για να ανταλλάξουν μυρωδιές με εμάς, διότι οι γάτες προσανατολίζονται με την όσφρηση και τους αρέσει να περιβάλλονται από οικείες μυρωδιές. Επομένως, με το να τρίβονται πάνω μας στην ουσία αφήνουν πάνω μας τη μυρωδιά τους.

Χτένισμα

Οιγάτες φροντίζουν ιδιαίτερα την υγιεινή τους.

Υπάρχεισυγκεκριμένη σειρά στο χτένισμα:

Γλύψιμοτων χειλιών

Γλύψιμοτης μιας άκρης της πατούσας ώστε να υγρανθεί

Τρίψιμοτης υγρής πατούσας στο κεφάλι (αυτιά, μάτια, μάγουλα και πηγούνι)

Γλύψιμοτης άλλης πατούσας με τον ίδιο τρόπο

Τρίψιμοτης άλλης πατούσας στην άλλη μεριά του κεφαλιού

Γλύψιμοτων μπροστινών ποδιών και των ώμων

Γλύψιμοτων γεννητικών οργάνων

Γλύψιμοτων πίσω ποδιών

Γλύψιμοτης ουράς από τη βάση μέχρι την άκρη της
Οιμακρύτριχες γάτες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο χτένισμα. Καλό είναι να συνηθίσετε στη γάτα να ανέχεται το χτένισμα που της κάνετε, ώστε να μην διαμαρτύρεται.

Κχχχχχ

Πολλάθηλαστικά φοβούνται τα φίδια. Ο ήχος που κάνουν τα φίδια πριν επιτεθούν προειδοποιεί τον αντίπαλο για το δηλητήριο τυχόν δαγκώματος. Θεωρείται ότι η γάτα μιμείται το φίδι κάθε φορά που κάνει τον γνωστό υπόκωφο ήχο «κκκχχχχχ».
Κυνήγι

Ηγάτα έχει τη σωματική διάπλαση του κυνηγού (δόντια, νύχια, σωματότυπος). Οι γάτες μαθαίνουν να κυνηγούν σε ηλικία μόλις 6 εβδομάδων. Η μητέρα γάτα θα φέρει νεκρή λεία στα γατάκια ώστε να φάνε. Σταδιακά δε θα φέρει και ζωντανή λεία, ώστε να μάθουν να κυνηγούν.

Οιγάτες είναι κυνηγοί του λυκόφωτος και κυνηγούν λίγο πριν σκοτεινιάσει και λίγο πριν ξημερώσει. Εκείνη την ώρα τα θηράματά τους είναι περισσότερο τρωτά και η γάτα βλέπει καλύτερα και κυνηγά αποτελεσματικότερα.
Πολλέςγάτες έχουν διπλή ζωή: είναι γατούλες δίπλα στο τζάκι και μοχθηροί κυνηγοί. Παρόλο που οι γάτες αυτές δεν έχουν ανάγκη να κυνηγήσουν για φαγητό, παρόλα αυτά τους αρέσει να κυνηγούν από ένστικτο.

Ύπνος

Οιγάτες τρελλαίνονται για τον ύπνο. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο μπορούν να κοιμούνται καθʼ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πάντως, όπως οι άνθρωποι έχουν διάφορα στάδια στον ύπνο τους, από τον ελαφρύ μέχρι το βαθύ ύπνο.

Οιγάτες κοιμούνται κατά μέσα όρο 16 ώρες την ημέρα. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, μπορούν να κοιμούνται κατά διαστήματα κάνοντας διαλείμματα.


Δενείναι σίγουρο ότι οι γάτες ονειρεύονται. Όταν μπαίνουν στη φάση ύπνου REM (rapideye movement) μία γάτα μπορεί να έχεισπασμούς, να μουρμουρίσει, να νιαουρίσει ή να ροχαλίσει. Από αυτό συνάγεται ότι προφανώς ονειρεύεται, ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Κοίταγμα στα μάτια

Τοκοίταγμα στα μάτια θεωρείται απειλή, γιʼ αυτό και ενδέχεται να φοβίσει μια γάτα και να την κάνει να αποφύγει την απευθείας οπτική επαφή.

Ανμαλώσετε τη γάτα σας με έντονη φωνή, τότε είναι πιθανό να σας γυρίσει την πλάτη και να μην ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας. Αυτή η συμπεριφορά υιοθετείται από τη γάτα για να αποφύγει την αντιπαράθεση, επομένως για να εκτονωθεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα είναι πιθανό να θελήσει να σας αγνοήσει. Αυτή η συμπεριφορά χρησιμοποιείται και σε άλλες γάτες που προκαλούν. Η γάτα που προκαλεί θα κοιτάξει στα μάτια έντονα και η αμυνόμενη γάτα θα κοιτάξει οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι τη γάτα που προκαλεί.
Τιμωρία

Μέχριπολύ πρόσφατα οι γάτες ζούσαν αποκλειστικά έξω, με αποτέλεσμα η κύρια ασχολία τους να περιορίζεται στα ένστικτά της, κυνήγι, περιπολία, μαρκάρισμα περιοχών. Όσο η γάτα περιορίζεται μέσα σε εσωτερικό περιβάλλον τα προβλήματα μεγαλώνουν. Παρά το γεγονός ότι η γάτα έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα, εμφανίζονται προβλήματα που πηγάζουν από την αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει τις φυσικές της ανάγκες, παρερμηνεύοντας τη φυσιολογική συμπεριφορά της ως προβληματική.

Οιάνθρωποι συνηθίζουν να μην αντιλαμβάνονται την αιτία και την αφορμή.

Οάνθρωπος θα τιμωρήσει τη γάτα αν αυτή έκανε μία ζημιά στο σπίτι όσο εκείνος έλειπε. Αν η γάτα επαναλάβει την ίδια ζημιά, ο άνθρωπος θα την τιμωρήσει ξανά επιστρέφοντας στο σπίτι. Η γάτα που χαίρεται με την επιστροφή του ιδιοκτήτη της θα γίνει αποδέκτης επιθετικότητας από αυτόν, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί τον λόγο. Έτσι, θα αρχίσει να φοβάται και θα αρχίσει να αποφεύγει τον ιδιοκτήτη, διότι δεν μπορεί να συνδέσει την επιθετικότητα με τη «ζημιά» που έκανε πιο πριν. Η σχέση των δύο θα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Οιγάτες ζουν για το παρόν και δεν αντανακλούν το παρελθόν ούτε και ανυπομονούν για το μέλλον. Επομένως, η αντίληψη του χρόνου από τη γάτα είναι πολύ διαφορετική από αυτή του ανθρώπου. Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι εξαιτίας αυτού οι γάτες δεν εξημερώνονται, κάτι που δεν είναι ακριβές.

Αποφύγετετιμωρίες όπως φωνές, τρόμαγμα ή ξύλο. Προτιμήστε ένα ποτιστήρι με νερό, με το οποίο θα ψεκάσετε τη γάτα ΑΜΕΣΩΣ μόλις την δείτε να κάνει τη ζημιά, ώστε να τη βοηθήσετε να κάνει τη διασύνδεση.

Ψέκασμα

Ταούρα της γάτας χρησιμοποιούνται για να μαρκάρεται η περιοχή τους με την οσμή τους. Το μαρκάρισμα αυτό θεωρείται κεφαλαιώδης και φυσιολογική συμπεριφορά για όλα τα αιλουροειδή.

Ηπιο δυσάρεστη μορφή μαρκαρίσματος είναι το ψέκασμα, το οποίο δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ούρηση. Το ψέκασμα είναι σκόπιμη πράξη που επιχειρείται ανεξάρτητα από το αν η κύστη της γάτας είναι γεμάτη ή όχι. Όταν ουρεί η γάτα κατεβάζει το πίσω μέρος της, ενώ όταν ψεκάζει στέκεται όρθια. Αυτό γίνεται σκοπίμως ώστε το ψέκασμα να γίνει στο ύψος της μύτης. Τα αστείρωτα αρσενικά συνηθίζουν πολύ συχνά να ψεκάζουν για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Η μυρωδιά αφήνεται για να είναι απολύτως ενημερωμένος ο υπόλοιπος πληθυσμός των γατιών της περιοχής για το ποιος είναι αρχηγός της περιοχής.
Ηστείρωση του αρσενικού γάτου συχνά σταματά τη συμπεριφορά. Ωστόσο, αρκετές γάτες θα ψεκάσουν αν έχουν άγχος ή για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στην περιοχή.

«Ζύμωμα» ή άνοιγμα-κλείσιμοπατουσιών

Όλοιέχουμε νιώσει την κίνηση ζυμώματος που οι γάτες μας κάνουν με τα πατούσια τους όταν έρχονται και κάθονται στα πόδια μας. Γιατί το κάνουν αυτό;
Ανέχετε παρατηρήσει, την κίνηση αυτή την κάνουν τα γατάκια. Όταν αυτά θηλάζουν ζυμώνουν τη θηλή της μαμάς τους ώστε να αυξήσουν τη ροή γάλατος και να φάνε καλύτερα. Αυτή η βρεφική εμπειρία δεν ξεχνιέται, επομένως όταν η γάτα είναι μόνη, αραχτή και χαλαρή με τη «ανάδοχη» μαμά ή το μπαμπά της, κάνει την κίνηση αυτή. Αν η μαμά ή ο μπαμπάς ενοχλημένοι από τα νύχια της, αρπάξουν τη γάτα και την κατεβάσουν κάτω, τότε η γάτα θα απογοητευθεί και θα νιώσει εγκαταλελειμμένη. Αυτό είναι κεφαλαιώδες παράδειγμα των λανθασμένων μηνυμάτων ανάμεσα στον άνθρωπο και στη γάτα. Την επόμενη φορά που η γατούλα σας θα σας το κάνει, τοποθετήστε ανάμεσά σας ένα παλιό πουλόβερ ώστε και αυτή να κάνει αυτό που έχει μάθει και εσείς να σώσετε το δέρμα σας!

Γουργούρισμα

Ταγατάκια ξεκινούν να γουργουρίσουν σε ηλικία λίγων ημερών. Το γουργούρισμα είναι σημάδι που δίνουν στη μητέρα τους ότι «όλα είναι ΟΚ». Η μαμά γάτα ως απάντηση θα γουργουρίσει ώστε να αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας και ευδαιμονίας των γατιών.

Τογουργούρισμα είναι ο πιο σημαντικός ήχος που κάνει η γάτα στον άνθρωπο, το οποίο εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως ευτυχία και ευχαρίστηση. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο φοβισμένες ή τραυματισμένες επίσης γουργουρίζουν. Αυτό το κάνουν για να δείξουν «μη απειλή», ήτοι να δώσουν το σήμα ότι «είμαι αβοήθητη και δεν σε απειλώ», ενώ η χαρούμενη γάτα το κάνει ως ένδειξη ευχαρίστησης.

Έχουναναπτυχθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς η γάτα γουργουρίζει. Μία είναι ότι το γουργούρισμα προκαλείται από το λάρυγγα και το διάφραγμα. Μία άλλη υποστηρίζει ότι προκαλείται από δόνηση των φωνητικών χορδών πίσω από το λάρυγγα. Η τρίτη υποστηρίζει ότι καθώς το αίμα περνά από το συκώτι και το διάφραγμα πάλλεται το στήθος (και όχι οι φωνητικές χορδές). Δυστυχώς, η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταλήξει! Πάντως, αν βάλετε τα χέρια σας στο λαιμό τηςγάτας την ώρα που γουργουρίζει θα παρατηρήσετε ότι ο ήχος πηγάζει από τις φωνητικές χορδές.