Δηλητηριάσεις της γάτας από φάρμακα

Ριπήτ

Πηγή: Ailouros.gr
Acetaminophen(Paracetamol)


Θεωρείται η πιο συχνή δηλητηρίαση της γάτας και πολλές φορές καταλήγει στον θάνατο. Συμβαίνει από υπερβολική φροντίδα… όταν κατά την προσπάθεια να ανακουφιστούν οι πόνοι ή να ¨πέσει¨ ο πυρετός της γάτας, χορηγηθεί φάρμακο τύπου “Depon, Panadol, Dolal, Dalminette, Lonarid απλό, Apotel κλπ”.

Ο οργανισμός της γάτας διαθέτει αποθηκευμένη στα κύτταρά του την ουσία γλουταθειόνη που συνδέεται με τα δηλητήρια, τα αδρανοποιεί και βοηθάει στην απέκκρισή τους. Δυστυχώς η ουσία acetaminophen εξαντλεί τα αποθέματα γλουταθειόνης με αποτέλέσμα θάνατο από ηπατική νέκρωση…
Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έφαγε acetaminophen;

Αρχικά παρατηρείται ανορεξία, εμετός, σιαλόρροια.

Μετά από μερικές ώρες παρατηρούνται μπλε ή καφέ βλεννογόνοι και πρήξιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών (μεθαιμογλοβιναιμία). Οι βλεννογόνοι (όσο προχωρά η αιμόλυση) γίνονται ωχροί και μερικές φορές κίτρινοι (ικτερικοί).

Μπορεί να παρατηρηθεί σοκολατί ούρο (μεθαιμογλοβινουρία) και σε 18-36 ώρες θάνατος.


Πως θα γίνει η διάγνωση και θα θεραπευθεί η γάτα;

Μετάτ ην πλήρη γενική φυσική εξέταση ο γιατρός έχει πολλά στοιχεία στα χέρια του για να προχωρήσει στην απόδειξη της διάγνωσής του και στην ταυτόχρονη θεραπεία με αντίδοτο.

Μην προσπαθήσετε να της δώσετε κανένα “γιατροσόφι” ή φάρμακο. Όσο πιο γρήγορα έρθει στον γιατρό, και όσο πιο μικρή ποσότητα φαρμάκου κατανάλωσε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να ζήσει.
Ασπιρίνη(Aspirin)


Στις γάτες υπάρχουν ανεπαρκείς ποσότητες ορισμένων ηπατικών ενζύμων (γλυκουρονυλικών μεταφορέων) που χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώνονται και να αποβάλλονται τα φάρμακα. Σαν αποτέλεσμα τα φάρμακα κυκλοφορούν περισσότερο χρόνο μέσα στην γάτα. Αν δεν έχει προσαρμοστεί από γιατρό κατάλληλα η δόση και η συχνότητα χορήγησης ενός φαρμάκου προκύπτει δηλητηρίαση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ασπιρίνη.


Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έφαγε ασπιρίνη;

Η ανορεξία, η ταχύπνοια ο εμετός και ο…πυρετός παρουσιάζονται σαν προπομποί. Μετά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σπασμών, δύσπνοιας και αιμορραγίας (με κίνδυνο διάτρησης) στο στομάχι και έντερο. Η ηπατίτιδα που ακολουθεί συνοδεύεται από κίτρινους βλεννογόνους και δέρμα (ίκτερο). Μέσα σε λίγες μέρες έρχεται η κατάληξη: μυϊκή αδυναμία, κώμα, θάνατος.


Πως θα γίνει η διάγνωση και θα θεραπευθεί η γάτα;

Ο γιατρός μετά την πλήρη γενική φυσική εξέταση θα σχεδιάσει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές πορείες που θα ακολουθηθούν και θα σταματήσει άμεσα την (τυχόν συνεχιζόμενη για ιατρικούς λόγους) χορήγηση ασπιρίνης.