Χρόνια νεφρική ανεπάρκειαΡιπήτΟι νεφροί αποτελούν ζωτικά όργανα της γάτας και είναι επιφορτισμένοι να εκτελούν πέντε βασικές εργασίες:Απομακρύνουν-μέσα στο ούρο που παράγουν- τις άχρηστες ουσίες που κυκλοφορούν διαλυμένες στο αίμα όπως ουρία, κρεατινίνη, γαστρίνη κλπ.

Ρυθμίζουν την λεπτή ισορροπία του βασικού συστατικού της ζωής, του Νερού, καθώς και των …ηλεκτρολυτών. Αλάτων, δηλαδή, απαραίτητων για την λειτουργία κάθε οργάνου που λειτουργεί μέσα στο σώμα της.

Ρυθμίζουν την πίεση του αίματος όταν το κρίνουν αναγκαίο εκκρίνοντας ειδική ουσία -την ρενίνη- γι αυτό.

Διατάζουν την παραγωγή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων (αίματος), όταν κρίνουν ότι ο οργανισμός το έχει ανάγκη εκκρίνοντας την αντίστοιχη ουσία ερυθροποιητίνη.

Ενεργοποιούν την βιταμίνη D.

Η ανατομία των νεφρών σε μικροσκοπικό επίπεδο είναι ότι τελειότερο θα δημιουργηθεί ποτέ στην τεχνολογία των ζωντανών…φίλτρων. Αποτελούνται από 200.000 μικρές μονάδες που λέγονται νεφρώνες και εκτελεί, ο κάθε ένας, όλες τις λειτουργίες του νεφρού. Με την πάροδο του χρόνου της ζωής, την αδιάκοπη χρήση

(κάθε δευτερόλεπτο του 24ώρου), την αυξημένη προσπάθεια (διπλάσιο έργο την ώρα του ύπνου της γάτας σας), και τις διάφορες νόσους που αντιμετωπίζουν, αρχίζουν σιγά-σιγά ή και ομαδικά να τίθενται εκτός λειτουργίας.

Όταν έρθει η στιγμή που θα καταστραφούν 150.000 νεφρώνες (το 75% του συνόλου) μπορεί ο γιατρός να διαγνώσει Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Συνεπώς η νόσος είναι εκφυλιστικής φύσης. Περισσότερο συχνά συναντιέται σε γάτες άνω των 7 χρονών και η θεραπεία της δυστυχώς αποσκοπεί στην ποιοτική παράταση της ζωής και όχι στην ίαση. Στην περίπτωση που η καταστροφή των νεφρώνων γίνει από κάποια δηλητηρίαση (όπως λήψη αντιψυκτικού αυτοκινήτου), ή κάποιο σοβαρό εμπόδιο στην ροή του αίματος στους νεφρούς, μιλάμε για Οξεία νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί άμεση ιατρική επέμβαση.


Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει Χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια;

Στα αρχικά στάδια δεν μπορείτε να καταλάβετε τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και να τα ξεχωρίσετε από τα γενικά συμπτώματα της πορείας του γήρατος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κοινά συμπτώματα είναι νωθρότητα, θαμπό τρίχωμα, “μαγκωμένο” βάδισμα, απώλεια βάρους, ανορεξία και πέτρα στα δόντια. Μπορεί να προσέξτε επίσης πολυδιψία και πολυουρία αλλά σε λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμη πιο σπάνια μπορεί να προσέξετε εμετό ή ξαφνική τυφλότητα.
Πώς θα γίνει η διάγνωση της νόσου και θα θεραπευθεί η γάτα;

Γίνεται από τον γιατρό της μετά από μία πλήρη φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρου. Ο γιατρός ελέγχει αν υπάρχουν τα συνήθη αίτια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας:

Μεγάλη ηλικία, πέτρα στα δόντια και τυχόν άλλη επιβαρυντική νόσος. Ελέγχει αν το αίμα της γάτας σας είναι σχετικά καθαρό από τις άχρηστες ουσίες που αποβάλλουν οι νεφροί (ουρία, κρεατινίνη). Ελέγχει, επίσης, αν το ίδιο το ούρο που παράγουν οι νεφροί είναι στην σύστασή του όπως θα έπρεπε. Ελέγχει (Διευρυμένες αιματολογικές αναλύσεις, υπέρηχος, βιοψία) αν οι υπόλοιπες λειτουργίες του νεφρού έχουν υποστεί ζημιά και σε ποια έκταση. Η προσπάθεια του γιατρού είναι να εξετάσει πόσο εύκολος είναι ο χειρισμός του γάτου-ασθενή, να προσαρμοστεί στην ιδιοσυγκρασία του και να λάβει όλα τα μέτρα που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ώστε:

Να διευκολυνθεί η λειτουργία των νεφρώνων που παραμένουν ενεργοί.

Να απομακρυνθεί η βασική αιτία που προκαλεί την φθορά των νεφρώνων (τις περισσότερες φορές η πέτρα στα δόντια ή η υπέρταση).

Να επανέλθει στα φυσιολογικά όρια κάθε ανώμαλο εύρημα.


Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τη νόσο;

Για γάτες άνω των 5 ετών συμβουλεύουμε τουλάχιστον τον ετήσιο έλεγχο (Πλήρη φυσική γενική εξέταση και εργαστηριακές και /ή απεικονιστικές εξετάσεις) καθώς και μέτρα που αποσκοπούν στην διατήρηση όσων περισσοτέρων νεφρώνων είναι δυνατόν όπως καθαρισμός δοντιών και αποφυγή νόσων που απειλούν την νεφρική λειτουργία. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εξειδικευμένο τεστ που ανιχνεύει νεφρική ζημιά πριν αυτή εξελιχθεί σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι ειδικές τροφές για την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια της γάτας.