Ο ρόλος της Γάτας στην Αρχαιότητα


  ДanaeΗ σχέση του ανθρώπου με τις γάτες χρονολογείται από την αρχαιότητα.Στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμβίωσή τους υπάρχουν από το 6000 πΧ.


In ancient times cats were worshipped as gods;

they have not forgotten this.

~Terry PratchettMau στην αρχαία Αίγυπτο

 

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν χωρίς αμφιβολία οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των γατών. Τις αποκαλούσαν Mau, όνομα που βγήκε από τον ήχο του νιαουρίσματός τους.


Οι γάτες δεν ήταν μόνο τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά αποτελέσουν και ιερή μορφή, έχοντας κεντρικό ρόλο στη θρησκεία των Αιγυπτίων. Πολλά ζώα συνδέθηκαν με τους θεούς & τις θεές, αλλά μόνο η γάτα κατέκτησε τόσο ξεχωριστή θέση στη κοινωνία. Ο λόγος ήταν απλός: προστάτευαν τις σοδειές από παράσιτα και φρουρούσαν τις σιταποθήκες κυνηγώντας αρουραίους, φίδια, κλπ.


Η πρώτη γνωστή θεά με μορφή γάτας ήταν η Mafdet, η οποία   απεικονίζεται ενόσω σκοτώνει ένα φίδι με τα νύχια της, ήταν προστάτιδα ενάντια στα φίδια και τους σκορπιούς.


Η θεά Bast ή Bastet, έπειτα, απεικονίζεται ως γάτα ή γυναίκα με κεφάλι γάτας. Ήταν μεταξύ άλλων προστάτιδα της μητρότητας και της γέννας.


 Όλες οι γάτες ήταν θεωρητικά υπό την προστασία των Φαραώ. Υπήρχε τιμωρία με θάνατο για όποιον σκότωνε γάτα και αυστηροί νόμοι για όσους προσπαθούσαν να τις πουλήσουν σε ξένους εμπόρους.

Το 500 πΧ, κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Περσία, οι Πέρσες εκμεταλλεύτηκαν την αγάπη των Αιγυπτιών για τις γάτες με έναν αρκετά κυνικό τρόπο. Μέσα σε ορισμένες νύχτες, τα στρατεύματά τους αιχμαλώτισαν έναν μεγάλο αριθμό από γάτες. Όταν έφτασε η ώρα που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Αιγύπτιους χρησιμοποίησαν τις γάτες ως ασπίδα στην πρώτη γραμμή. Οι Αιγύπτιοι ένιωσαν αναστάτωση και έντονο φόβο μήπως τυχόν τραυματίσουν κάποια γάτα. Οι Πέρσες εκμεταλλεύτηκαν τη σύγχισή τους και κέρδισαν τη μάχη, χωρίς να υπάρξει κανένα θύμα.


 Σε περίπτωση θανάτου γάτας σε κάποιο σπίτι και ως ένδειξη πένθους, όλη η οικογένεια ξύριζε τα φρύδια της.


 Έχουν βρεθεί μουμιοποιημένες γάτες, τυλιγμένες με υφάσματα & θαμμένες με κτερίσματα, προνόμιο μόνο των πλουσίων. Τεράστια νεκροταφεία από γάτες-μούμιες έχουν βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες της Αιγύπτου.