Γάτες & μουσική  Дanae

 

‹‹Υπάρχουν δύο καταφύγια από τις δυστυχίες της ζωής: η μουσική και οι γάτες››. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές φράσεις του φιλόσοφου & μουσικού Άλμπερτ Σβάιτσερ. Μαζί με μια πληθώρα ανάλογων φράσεων από σημαντικούς ανθρώπους, αποδεικνύεται η πίστη που έχουν όλοι ότι τόσο η ακρόαση μουσικής όσο και η συμβίωση με μια γάτα ή κάποιο άλλο κατοικίδιο μπορούν να δράσουν ψυχοθεραπευτικά.

 

Ποια είναι όμως η αντίδραση των γατών στη μουσική;

Ποιες, σύμφωνα με μελέτες, είναι οι ιδιαίτερες προτιμήσεις τους;

Και πώς μπορούν συγκεκριμένα είδη μουσικής να λειτουργήσουν ευνοϊκά για τις γάτες μας;

 

Ακολούθως παρατίθενται συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί για το συγκεκριμένo ζήτημα από διάφορες επιστημονικές έρευνες:

 

  •       Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γάτες φαίνεται να προτιμούν μουσικά όργανα όπως το όμποε, αλλά και μπάσους ήχους, όπως οι μπάσες ανδρικές φωνές σε χορωδίες. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μαγνητοσκοπώντας γάτες που άκουγαν διαφορετικά είδη μουσικής και παρατηρώντας αν κινούνταν πιο κοντά ή πιο μακριά από τα ηχεία. Συμπέραναν επίσης ότι οι γάτες προτιμούν γρήγορους ρυθμούς & ήχους χαμηλής τονικότητας.

 

 

  •      Επιστήμονες και σπουδαστές ψυχολογίας της Βόρειας Ιρλανδίας, έκαναν μελέτες βάζοντας μουσική σε καταφύγια ζώων και συμπέραναν ότι χαλαρωτικοί ήχοι (που χρησιμοποιούνται για μασάζ & meditation), όπως και ορισμένα κομμάτια κλασικής μουσικής μειώνουν το γαύγισμα των σκύλων & το άγχος των γατών. Άλλα είδη μουσικής προκαλούν αύξηση των παλμών τους (heavy mettal), ενώ ορισμένα δεν επιφέρουν καμία αντίδραση (pop). Χαλαρωτικά είδη μουσικής ενδείκνυνται για γάτες που μένουν πολλές ώρες μόνες τους στο σπίτι, ακόμα και για κωφές που μπορούν και αυτές να αισθανθούν τις δονήσεις της μουσικής.

 

  •    Aπό μελέτες σε διάφορες κτηνιατρικές κλινικές, έχει παρατηρηθεί ότι η ακρόαση συγκεκριμένης μουσικής πριν ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, έχει θετική επίδραση. Συγκεκριμένα, έρευνα με ακρόαση άρπας στο Κολοράντο, έδειξε ότι ο ρυθμός της αναπνοής των γατών που άκουγαν άρπα επέστρεψε γρηγορότερα σε φυσιολογικά επίπεδα, από όσες εξετάστηκαν χωρίς μουσική.

 

Η μουσική συνεπώς φαίνεται να έχει ψυχοθεραπευτική επίδραση και στις ίδιες τις γάτες. Η όμορφη μουσική καθορίζει τη διάθεση, επειδή επηρεάζει θετικά τόσο τον εγκέφαλο όσο και τα κύτταρα του σώματος.  Ήχοι χαμηλής τονικότητας (μπάσοι ήχοι), όργανα όπως το όμποε ή και η άρπα, περιλαμβάνονται στα ακούσματα που βοηθούν τις γάτες να αισθανθούν χαλαρωμένες και γαλήνιες. Ας μην ξεχνάμε ότι το άγχος πολύ συχνά προκαλεί προβλήματα υγείας ή και απρόσμενες συμπεριφορές στις γάτες μας. Η επιδίωξη μιας κατάστασης ηρεμίας από την άλλη, τα κρατάει μακριά.