Shopping list πριν την υιοθεσία ή φιλοξενία & βασικοί κανόνες

  Nosyparker

Για τη φιλοξενία μιας γάτας θα χρειαστείς:

1.    Μια γατοφόρο: μπορεί να είναι από πλαστικό ή από κάποιο μαλακό υλικό (πχ ύφασμα). Οι πλαστικές είναι πιο ανθεκτικές, αλλά θα πρέπει να έχεις μέσα ένα φλης κουβερτάκι ή μια παλιά πετσέτα για να αισθάνεται άνετα και ζεστά το ζωάκι. Επίσης η πλαστική είναι πιο πρακτική σε περίπτωση που η γάτα κάνει την ανάγκη της μέσα, γιατί μπορείς να την πλύνεις εύκολα. Οι υφασμάτινες είναι πιο όμορφες κι έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το ζωάκι θα βαρύνει και μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει. Τη γατοφόρο μπορείς να την χρησιμοποιείς και για «σπιτάκι» της γάτας, όπου θα μπορεί να κοιμάται. Στην πλαστική βγάζεις την πορτούλα κι έτσι η γάτα την συνηθίζει κι όταν θα πρέπει να την πας στον κτηνίατρο δεν θα την κυνηγάς για να μπει μέσα. (τα περισσότερα ζώα έχουν συνδέσει τη γατοφόρο με την επίσκεψηστον κτηνίατρο και δεν θέλουν να μπουν μέσα όταν πρέπει) Ελάχιστο κόστος γατοφόρου 20-25 ευρώ.
2.    Μια αμμολεκάνη κι ένα φτυαράκι: στην αρχή που η γατούλα είναι μικρή, χρειάζεται κάτι πολύ χαμηλό για να μπορεί να μπαινοβγαίνει εύκολα. Μεγαλώνοντας μπορείς να της πάρεις μεγαλύτερη και καλό θα ήταν να είναι κλειστή, για να αποφεύγονται οι μυρωδιές και για να μην πετάγονται τα χαλικάκια έξω. Η γάτα πρέπει αν έχει εύκολη πρόσβαση στην αμμολεκάνη και να μην είναι τοποθετημένη κοντά στο φαγητό και το νερό της. Την αμμολεκάνη την καθαρίζουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα κακά και τους σβώλους με το φτυαράκι και ανακατεύουμε την άμμο μετά. Μια φορά τη βδομάδα κάνουμε αλλαγή όλης της άμμου. Μην το αμελείς, η γάτα θα λερώσει αλλού στο σπίτι, αν η λεκάνη της δεν είναι καθαρή. Κόστος αμμολεκάνης: 7-12 ευρώ (μικρή ανοιχτή λεκάνη), 25-35 ευρώ (μεγάλη κλειστή)

3.    Μπολάκια νερού-φαγητού: προσπάθησε να πάρεις όσο πιο σταθερά γίνεται, για να μην μπορεί να τα αναποδογυρίζει. Να τα διατηρείς καθαρά. Κόστος 2-5 ευρώ το καθένα.

4.    Παιχνιδάκια: ο,τιδήποτε τσουλάει, έχει πούπουλα, μπαλάκια, αλλά και απλά αυτοσχέδια παιχνίδια όπως ένα ρολό (ο κύλινδρος) από χαρτί υγείας, μπαλάκια από αλουμινόχαρτο, κορδέλες κλπ.
5.    Ονυχοδρόμιο: για να ξύνει τα νυχάκια της εκεί και όχι στα έπιπλα και στα χαλιά. Την ίδια δουλειά κάνει κι ένα απλό πατάκι εξώπορτας. Κόστος: 10-20 ευρώ.

6.    Ένα κρεβατάκι, αν δεν θέλεις να κοιμάται στη γατοφόρο. Αλλά δεν είναι απαραίτητο, καθώς οι γάτες κοιμούνται παντού. Θα κάνει κατάληψη στις καλύτερες θέσεις μέσα στο σπίτι (πολυθρόνες, καναπέδες, κρεβάτια) Να την αφήνεις.

7.    Ένα μικρό μαλακό λούτρινο ζωάκι, για τις πρώτες μέρες. Το γατάκι έχει μάθει να κοιμάται παρέα με τα αδερφάκια του και θα νιώθει μοναξιά στην αρχή, ίσως και να κρυώνει. Το λούτρινο του παρέχει την ψευδαίσθηση της συντροφιάς. Βέβαια μπορείς εσύ ο ίδιος να αντικαταστήσεις το λούτρινο, με το να αφήνεις το γατάκι να κοιμάται στην αγκαλιά σου. Είσαι ό,τι πιο κοντά στη μαμά του τώρα, μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό!

8. Μια μικρή βούρτσα για γάτες. Στις περισσότερες γάτες αρέσει να τις χτενίζουν καθημερινά. Έτσι βοηθάς στο να αποβάλεται το περιττό τρίχωμα και διατηρείς τη γούνα της στιλπνή.

Η φροντίδα της γάτας

Αρχικά θα πρέπει να βρεις έναν καλό κτηνίατρο. Τους πρώτους μήνες της ζωής της η γάτα θα χρειαστεί 3 εμβόλια (1 το μήνα) κι από το δεύτερο χρόνο θα την εμβολιάζεις μονο μια φορά ετησίως. Το κόστος για τον εμβολιασμό είναι συνήθως γύρω στα 30 ευρώ, αλλά υπάρχουν διακυμάνσεις. Αν θεωρείς ακριβό ένα κτηνίατρο, μπορείς πάντα να τον αλλάξεις.
Ο κτηνίατρος θα σου πει για την εσωτερική και την εξωτερική αποπαρασίτωση. Η εσωτερική αποπαρασίτωση γίνεται με παστούλα ή με χάπι. Ζήτα από τον κτηνίατρο να σου δείξει πώς θα δώσεις το χάπι. Εξωτερικά, η αποπαρασίτωση γίνεται με αμπούλα ή σπρέυ. Το κόστος και για τις δυο περιπτώσεις είναι χαμηλό.

Γύρω στον 6ο μήνα η γατούλα θα παρουσιάσει οίστρο, δλδ θα θέλει να ζευγαρώσει. Θα το καταλάβεις από τη συμπεριφορά της. Αμέσως προγραμματίζεις ραντεβού για στείρωση. Το ζώο δεν κάνει να μείνει αστείρωτο. Τα θηλυκά κάνουν πυομήτρα, ενώ τα αρσενικά έχουν την τάση να «ψεκάζουν» μέσα στο σπίτι και η μυρωδιά δεν αντέχεται. Αν αργήσεις να τον στειρώσεις, μπορεί να του μείνει η συνήθεια και να το συνεχίζει και μετά. Κόστος στείρωσης: 100-150 ευρώ για θηλυκό, 80-100 για αρσενικό.

Η τροφή: σε καμία περίπτωση να μην αγοράζεις τροφή γάτας που μπορείς να βρεις στο σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ κακής ποιότητας και η μακροχρόνια χρήση τους κάνει κακό στην υγεία της γάτας. Όσα λεφτά γλιτώνεις από την τροφή, τα δίνεις μετά μαζεμένα στο γιατρό. Να προτιμάς τροφές από pet shop και να μην τσιγκουνεύεσαι. Η γάτα τρώει περίπου 1,5 κιλό ξηρή τροφή (κροκέτα) το μήνα. Να παίρνεις τροφή ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία της γάτας σου. Πχ στην αρχή kitten, αργότερα adult, για στειρωμένα ή indoor cats κλπ. Κονσέρβα να της δίνεις μόνο ως λιχουδιά, χρησιμοποίησέ την ως επιβράβευση. Μη συνηθίσει την κονσέρβα, θα δυσκολευτείς να γυρίσεις στην κροκέτα.

Ανάλογα με την ηλικία και το βάρος της γάτας, οι τροφές γράφουν επάνω στη συσκευασία πόσο πρέπει να τρώει κάθε μέρα. Μοίρασε την ποσότητα σε 3 ίσες μερίδες και βάζε της να τρώει σε συγκεκριμένες ώρες. Οι γάτες αγαπούν το πρόγραμμα. Όταν μεγαλώσει, μπορείς να την ταΐζεις 2 φορές τη μέρα, αντί για 3, αν σε βολεύει καλύτερα. Το νεράκι πρέπει να είναι πάντα φρέσκο.

Προστασία από πτώσεις: καλό θα ήταν να βάλετε μια περίφραση στο μπαλκόνι, εφόσον η γάτα θα κυκλοφορεί έξω. Καλαμωτή ή πλαστικό πλέγμα είναι η πιο φτηνή επιλογή. Οι περισσότεροι θάνατοι από γάτες που ζουν στο σπίτι είναι η πτώση από το μπαλκόνι. Από κει και μετά, για την ασφάλεια του ζώου στο σπίτι, θα σκέφτεσαι σαν να έχεις ένα μωρό παιδί. Όχι κεριά αναμμένα όταν είναι η γάτα μόνη στο σπίτι, όχι βαριά αντικείμενα σε ψηλά σημεία γιατί μπορεί να τα ρίξει και να χτυπήσει κλπ.
Για ο,τιδήποτε άλλο χρειαστείς, μπορείς να λύσεις τις απορίες σου ανοίγοντας το κατάλληλο θεματάκι στο Γατόσπιτο. Θα βρεις πάντα κάποιες γατόφιλες (είμαι κι εγώ εκεί), πρόθυμες να απαντήσουν στα ερωτήματά σου. Θα πρέπει να κάνεις εγγραφή.

http://www.gatospito.com/

Καλή συν-γατοίκηση!