Η φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας

 

Φωτεινή

Πηγή: http://www.fabcats.org/owners/elderly/info.html

 Με τη βελτίωση της διατροφής και την κτηνιατρική φροντίδα, όλο και περισσότερες γάτες ζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στην Αμερική, κατά την τελευταία δεκαετία, έχει σημειωθεί αύξηση 15% σε γάτες ηλικίας άνω των 10 ετών και αυτή την εικόνα είναι πιθανό να δούμε εδώ στην Αγγλία. Γάτες άνω των 14 ετών θεωρούνται «γηραιές», παρά το γεγονός ότι πολλές ζουν και πέρα από αυτή την ηλικία.

 

Επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού

 

Όπως και με τους ανθρώπους, το γήρας φέρνει μια σειρά αλλαγών στη λειτουργία του οργανισμού.

 

*Καθώς οι ηλικιωμένες γάτες είναι συχνά λιγότερο ενεργητικές, η μυϊκή τους μάζα τείνει να μειώνεται το οποίο μπορεί να μειώσει περαιτέρω την ικανότητά τους να τρέχουν, να πηδούν και να σκαρφαλώνουν. Η έλλειψη άσκησης συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρθρώσεων.
*Συχνά οι μεγάλες σε ηλικία γάτες έχουν μειωμένη όρεξη καθώς οι αίσθηση της γεύσης και της οσμής συχνά επιδεινώνεται με την ηλικία. Τα προβλήματα των δοντιών είναι συνηθισμένα και μπορεί να αποθαρρύνουν τις διατροφικές τη λήψη τροφής.

*Η λειτουργία του εντέρου μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία, προκαλώντας προβλήματα όπως μειωμένη ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ορισμένες ηλικιωμένες γάτες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

*Οι ηλικιωμένες γάτες έχουν λιγότερη δίψα που τις θέτει σε κίνδυνο να πάθουν αφυδάτωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε γάτες με προβλήματα στα νεφρά.

*Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες τείνουν να κοιμούνται λιγότερο βαριά αλλά πιο συχνά.

*Οι γηραιές γάτες έχουν συχνά κακής ποιότητα γούνα που μπορεί να τις κάνει λιγότερο ανθεκτικές στο κρύο και την υγρασία.

 

Προληπτική ιατρική περίθαλψη

 

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες επωφελούνται από τα τακτικά τσεκ απ. Πολλά κτηνιατρικά κέντρα έχουν κλινικές ηλικιωμένων γατιών αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, όπου γίνονται ενδελεχείς κλινικές εξετάσεις και έλεγχος δοντιών, θυρεοειδούς, καρδιάς και άλλων προβλημάτων. Ορισμένα κτηνιατρεία επίσης κάνουν εξετάσεις αίματος για τα νεφρά, το ήπαρ και το θυρεοειδή, εξετάσεις για λοιμώξεις, έλεγχο των λευκών και ερυθρών κυττάρων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.

 

Τακτικοί επαναληπτικοί εμβολιασμοί είναι καλό να γίνονται στις γάτες μεγάλης ηλικίας. Αν και δεν έχει αποδειχθεί, θεωρείται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα φθίνει με την αύξηση της ηλικίας της γάτας, αυξάνοντας την ευπάθεια σε λοιμώξεις, όπως η γρίπη της γάτας. Τα εμβόλια τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τη γάτα να καταπολεμήσει αυτές τις λοιμώξεις.

 

Καθώς μεγαλώνουν οι γάτες μπορεί να έχουν προβλήματα βάρους. Μερικές παχαίνουν κατά τη μέση ηλικία, αλλά οι περισσότερες τείνουν να γίνουν πιο αδύνατες με την πάροδο του χρόνου. Η τακτική μέτρηση βάρους είναι, επομένως, σημαντική.

 

Διατροφικές συμβουλές

 

Καθώς οι μεγάλες σε ηλικία γάτες πίνουν λιγότερο νερό, είναι προτιμότερη η διατροφή με κονσέρβες με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επιπλέον, η γάτα θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Στις γάτες που αρέσει ιδιαίτερα η ξηρή τροφή, μπορούν επίσης να προσφερθούν λίγα μπισκότα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συγκέντρωσης πέτρας στα δόντια.

 

Θα ήταν χρήσιμο να παρέχεται μια αμμολεκάνη σε κλειστό χώρο, καθώς ο έλεγχος της κύστης και του εντέρου μπορεί να χαθεί με την ηλικία.

 

Μερικά ιατρικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με ειδικές τροφές. Για παράδειγμα, η νεφρική ανεπάρκεια είναι συχνή σε ηλικιωμένες γάτες και μια δίαιτα περιορισμένη σε πρωτεΐνες και φώσφορο μπορεί να συσταθεί αν η γάτα σας υποφέρει από το πρόβλημα αυτό.

 

Ανέσεις

 

Ενώ πολλές ηλικιωμένες γάτες μεγαλώνουν ομαλά και δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση, οι περισσότερες θα εκτιμήσουν επιπλέον σκέψεις για την άνεσή τους. Οι ηλικιωμένες γάτες θα πρέπει να έχουν ένα ζεστό, άνετο κρεβάτι σε μια περιοχή χωρίς ρεύματα αέρος όπου θα μπορούν να κοιμηθούν με ασφάλεια και χωρίς ενοχλήσεις. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες συχνά θέλουν να χαλαρώσουν και οι υπνόσακοι και τα κρεβάτια για καλοριφέρ είναι πολύ δημοφιλή. Η γάτα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για να ανέβει σε καρέκλες χρησιμοποιώντας μαξιλάρια ή σκαμπό ως «σκαλοπάτια». Ηλεκτρικά θερμαινόμενα μαξιλάρια μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα ζεστό κρεβάτι για αυτές τις ηλικιωμένες γάτες που αισθάνονται πραγματικά το κρύο. 

Ορισμένες μεγάλες σε ηλικία γάτες μπορεί να χρειαστούν βοήθεια με το πορτάκι – αφήνοντάς το ανοιχτό, για παράδειγμα. Είναι σωστό να βάλετε ένα κολάρο με το όνομα και τη διεύθυνσή σας στην περίπτωση που η ηλικιωμένη γάτα σας χαθεί και αξίζει τον κόπο να προειδοποιήσετε τους γείτονές σας αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα νύχια της γάτας. Αυτά είναι λιγότερο σε θέση να μαζευτούν και, επομένως, είναι πιθανότερο να παγιδευτούν στο χαλί, ή αν μεγαλώσουν υπερβολικά, να κολλήσουν οδυνηρά στην πατούσα. Ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας συμβουλέψει για το πώς και πότε να κόβετε τα νύχια με ασφάλεια. Με την αύξηση της ηλικίας, οι γάτες μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στο να φροντίζουν μόνες τους το τρίχωμά τους και μπορεί να χρειαστεί η βοήθειά σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να ελέγξετε για τυχόν εξογκώματα ή παράσιτα όπως ψύλλους που διαφορετικά ίσως να μην παρατηρήσετε. Μπορεί να είναι αναγκαίο να σκουπίστε απαλά κάθε έκκριμα γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή τον πρωκτό χρησιμοποιώντας βαμβάκι βρεγμένο σε ζεστό νερό.

 

Οι ηλικιωμένες γάτες συνήθως θέλουν να αναπαύονται ήσυχα μακριά από τη φασαρία του σπιτιού. Θα πρέπει να δοθεί κάπου να ξεφύγουμε από τα παιδιά, τους σκύλους και τις άλλες γάτες. Ίσως να μη μπορούν να απολαύσουν την προσοχή μιας νέας γάτας ή μικρού γατιού στο σπίτι και τυχόν νέες αφίξεις κατοικίδιων θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά.

 

Κοινά προβλήματα υγείας

 

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι ένα από τις πιο συχνές διαγιγνωσκόμενες ασθένειες των ηλικιωμένων γατιών. Άλλες σημαντικές γηριατρικές αρρώστιες είναι οι ορμονικές παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός (ένα υπερ-λειτουργικός θυρεοειδής αδένας) και ο σακχαρώδης διαβήτης (ζάκχαρο), η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), ο καρκίνος, η περιοδοντική νόσος (νόσος των δοντιών και των ούλων), η αρθρίτιδα και λοιμώξεις όπως η ανοσοανεπάρκεια των αιλουροειδών (FIV).

 

Οι γάτες έχουν συχνά περισσότερα από ένα προβλήματα ταυτόχρονα που μπορεί να περιπλέξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία. Η έγκαιρη αναγνώριση της ασθένειας και η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε ηλικιωμένες γάτες, έτσι ώστε να διατηρηθεί μια καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Τα φάρμακα και οι ηλικιωμένες γάτες

 

Η ηπατική και η νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της ηλικιωμένης γάτας την ικανότητά της να λαμβάνει φάρμακα. Οι περισσότερες φαρμακευτικέ ουσίες αναλύονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό από το ήπαρ και τα νεφρά, έτσι οι ασθένειες αυτών των οργάνων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση των ουσιών στο αίμα μέχρι σε τοξικά επίπεδα. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα αν η γάτα είναι αφυδατωμένη. Για τους λόγους αυτούς, η επιλογή του φαρμάκου και η δοσολογία πρέπει να καθορίζονται όταν θεραπεύεται μια ηλικιωμένη γάτα.

 

 


Το να δίνετε χαπάκια σε κάποιες γάτες μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία ή ακόμη και αδύνατη αν δυσανασχετούν. Σε αυτή την περίπτωση ο κτηνίατρό σας μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει τη θεραπεία με λιγότερο συχνές δόσεις ή να παρέχει μια εναλλακτική μέθοδο θεραπείας.

 

Η θεραπεία αποσκοπεί μερικές φορές στην ανακούφιση από ένα πρόβλημα παρά στη θεραπεία του. Η πρακτική αυτή δεν θα πρέπει να συνεχιστεί, αν προκαλεί παρενέργειες ή αν η δοσολογία διαταράσσει σοβαρά τη γάτα. Η ποιότητα ζωής είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και όταν αυτό δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί, θα πρέπει να υπολογιστεί το ενδεχόμενο της ευθανασίας.